synoronews

Αντιμετωπίζοντας το θυμό στη σχέση

Δήμητρα Δουβλετή Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας Τα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με καθημερινές πρ...

Δήμητρα Δουβλετή
Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας

Τα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με καθημερινές προκλήσεις, εντάσεις, παρεξηγήσεις. Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με το σύντροφό μας ακόμα κι όταν είμαστε θυμωμένοι;

Σίγουρα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, όμως κάποιοι βασικοί κανόνες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο εποικοδομητική.
  • Βασικός κανόνας είναι να μιλήσετε γι’ αυτό που σας θυμώνει τη στιγμή που συμβαίνει και να μην το «θάψετε» μέσα σας, γιατί τότε ο θυμός μεγενθύνεται και παίρνει τεράστιες διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Στις περιπτώσεις που ο ένας από τους δυο συντρόφους «κουκουλώνει» το συναίσθημα του θυμού, κάποια στιγμή για ασήμαντη αφορμή θα κάνει ένα μεγάλο συναισθηματικό ξέσπασμα. Και τότε ο άλλος σύντροφος, θα τον καταγράψει ως υπερβολικό, αφού η ένταση του συναισθήματος δε θα αντιστοιχεί με τη συγκεκριμένη κατάσταση.
  • Ένας ακόμα κανόνας είναι να μην απειλείτε με χωρισμό (αν δεν το εννοείτε πραγματικά), γιατί αυτό προκαλεί ανασφάλεια στο σύντροφό σας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αποχωρείτε κατά τη διάρκεια του τσακωμού, γιατί κι αυτό υποδηλώνει εγκατάλειψη και κρυφή απειλή.
  • Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια ενός καυγά ο ένας από τους δυο συντρόφους αναφέρεται και «σκαλίζει» καταστάσεις του παρελθόντος («κι εσύ τότε έκανες αυτό…»), με αποτέλεσμα η κατάσταση να πυροδοτείται ακόμα περισσότερο. Με το να υπενθυμίζει κανείς λάθη του παρελθόντος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, το μόνο που έχει να κερδίσει είναι να εξαγριώσει ακόμα περισσότερο το σύντροφό του.
  • Είναι σημαντικό να ακούσετε τι έχει να πει ο άλλος και ακόμη κι αν διαφωνείτε, να του δώσετε να καταλάβει ότι τον ακούσατε και πήρατε σοβαρά το συναίσθημά του. Ο θυμός του συντρόφου έρχεται να ξεσκεπάσει καταστάσεις και είναι ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτείτε κάποια θέματα.
  • Αν έχετε κάνει λάθος, να το παραδεχτείτε και να ζητήσετε συγνώμη, αφήνοντας πίσω τον εγωισμό σας. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε πει «έχεις δίκιο» ή «συγνώμη, θα επανορθώσω».
Οι εντάσεις, οι καυγάδες και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταξύ των συντρόφων, γιατί η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα εξαλείψουμε τις διαφωνίες, αλλά πώς θα τις διαχειριστούμε ώστε να οδηγήσουν σε συναισθηματική συνδιαλλαγή και ωρίμανση της σχέσης.

Πηγή : douvleti.com

Related

blog 4251153707432928253

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Google+ Badge

Αναγνωστες

προτεινομενη αναρτηση

Δεν σου είπανε ποτέ πως οι αληθινές ψυχές δεν χρειάζεται να κρύβουν τις πληγές τους;

Μια αληθινή ψυχή δεν χρειάζεται να κρύβει τις πληγές της. Γιατί είμαι πολύ ευαίσθητη και η καρδιά μου κλαίει με όλα. Αλλά συνάμα είμ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...
item