synoronews

Αντιμετωπίζοντας το θυμό στη σχέση

Δήμητρα Δουβλετή Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας Τα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με καθημερινές πρ...

Δήμητρα Δουβλετή
Ψυχολογία Παιδιού και Οικογένειας

Τα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους συχνά βρίσκονται αντιμέτωπα με καθημερινές προκλήσεις, εντάσεις, παρεξηγήσεις. Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με το σύντροφό μας ακόμα κι όταν είμαστε θυμωμένοι;

Σίγουρα, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, όμως κάποιοι βασικοί κανόνες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία πιο εποικοδομητική.
  • Βασικός κανόνας είναι να μιλήσετε γι’ αυτό που σας θυμώνει τη στιγμή που συμβαίνει και να μην το «θάψετε» μέσα σας, γιατί τότε ο θυμός μεγενθύνεται και παίρνει τεράστιες διαστάσεις με την πάροδο του χρόνου. Στις περιπτώσεις που ο ένας από τους δυο συντρόφους «κουκουλώνει» το συναίσθημα του θυμού, κάποια στιγμή για ασήμαντη αφορμή θα κάνει ένα μεγάλο συναισθηματικό ξέσπασμα. Και τότε ο άλλος σύντροφος, θα τον καταγράψει ως υπερβολικό, αφού η ένταση του συναισθήματος δε θα αντιστοιχεί με τη συγκεκριμένη κατάσταση.
  • Ένας ακόμα κανόνας είναι να μην απειλείτε με χωρισμό (αν δεν το εννοείτε πραγματικά), γιατί αυτό προκαλεί ανασφάλεια στο σύντροφό σας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην αποχωρείτε κατά τη διάρκεια του τσακωμού, γιατί κι αυτό υποδηλώνει εγκατάλειψη και κρυφή απειλή.
  • Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια ενός καυγά ο ένας από τους δυο συντρόφους αναφέρεται και «σκαλίζει» καταστάσεις του παρελθόντος («κι εσύ τότε έκανες αυτό…»), με αποτέλεσμα η κατάσταση να πυροδοτείται ακόμα περισσότερο. Με το να υπενθυμίζει κανείς λάθη του παρελθόντος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, το μόνο που έχει να κερδίσει είναι να εξαγριώσει ακόμα περισσότερο το σύντροφό του.
  • Είναι σημαντικό να ακούσετε τι έχει να πει ο άλλος και ακόμη κι αν διαφωνείτε, να του δώσετε να καταλάβει ότι τον ακούσατε και πήρατε σοβαρά το συναίσθημά του. Ο θυμός του συντρόφου έρχεται να ξεσκεπάσει καταστάσεις και είναι ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτείτε κάποια θέματα.
  • Αν έχετε κάνει λάθος, να το παραδεχτείτε και να ζητήσετε συγνώμη, αφήνοντας πίσω τον εγωισμό σας. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε πει «έχεις δίκιο» ή «συγνώμη, θα επανορθώσω».
Οι εντάσεις, οι καυγάδες και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν μεταξύ των συντρόφων, γιατί η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα εξαλείψουμε τις διαφωνίες, αλλά πώς θα τις διαχειριστούμε ώστε να οδηγήσουν σε συναισθηματική συνδιαλλαγή και ωρίμανση της σχέσης.

Πηγή : douvleti.com

Related

blog 4251153707432928253

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item