Νομός Αχαϊας: Προϊόντα Με Παρελθόν - Γεύσεις Με ΜέλλοΝ! [music video]
Η Αχαΐα έχει πολλές ομορφιές να επιδείξει και απευθύνει εκατοντάδες προκλήσεις στον απαιτητικό επισκέπτη με την αρμονική συνύπαρξη βου...
https://to-synoro.blogspot.com/2016/09/nomos-axaias-proionta-gefseis.html
Η Αχαΐα έχει πολλές ομορφιές να επιδείξει και απευθύνει εκατοντάδες προκλήσεις στον απαιτητικό επισκέπτη με την αρμονική συνύπαρξη βουνού και θάλασσας προσφέροντας εκπληκτικές εναλλαγές τοπίων.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες, τόσο στις παραλίες όσο και στις ορεινές περιοχές. Πολλές οι αφορμές για ένα ταξίδι στην Αχαΐα γιατί προσφέρει τα πάντα, καλύπτει όλα τα γούστα και προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.
Στα Καλάβρυτα λόγω χιονοδρομικού και στις παραλίες λόγω της όμορφης και καθαρής θάλασσας. 125χλμ. παραλίας- από το Αίγιο εως τη δυτική αχαία - θαυμάσια πυκνόφυτα δάση, σπάνιοι βιότοποι, λίμνες, βουνά, σπήλαια.
Ψηλά Αλώνια Αιγίου
Ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, φιλόξενοι άνθρωποι, χαρούμενη ατμόσφαιρα με χρώματα, αρώματα και γεύσεις, αλλά και το δημοφιλέστερο καρναβάλι της χώρας, το Καρναβάλι της Πάτρας.
Παραλία Αιγίου
Πρωτεύουσα της Αχαΐας, η γοητευτική Πάτρα. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της χώρας. Μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας με πολλά αξιοθέατα που θυμίζουν την μεγάλη ιστορία της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πόλη με σημαντικό και μακρύ βιομηχανικό παρελθόν. Το λιμάνι αρμονικά ενταγμένο στην πόλη προσελκύει εμπορικές δραστηριότητες των οποίων οι διακυμάνσεις ορίζουν το κοινωνικό προφίλ της. Το 1860 είχε την πρώτη θέση στην Ελλάδα. Εξυπηρέτησε τις εξαγωγές προϊόντων προς την Δυτική Ευρώπη, με κυρίαρχο προϊόν την κορινθιακή σταφίδα, φέρνοντας την Πάτρα, στην μεγαλύτερη άνθησή της για αρκετές δεκαετίες.
Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, η σημαντική γεωγραφική της θέση της χάρισε και το δώρο της διάδοσης ιδεών. Η εργατική τάξη, έκανε τα πρώτα της βήματα στην πολιτική ζωή, ενώ άνθησε ο αστικός πολιτισμός (όπερες) και ο λαϊκός (Καραγκιόζης) και άλλα δρώμενα. Εργοστάσια στην Ακτή Δυμαίων αποτελούσαν την Βιομηχανική ζώνη όπως τα σαρδελάδικα που γινόταν επεξεργασία σαρδέλας (σε λάδι, παστό). Βιοτεχνίες τυποποίησης των προϊόντων για τις εξαγωγές κ.ά. Μεγάλα βιομηχανικά της συγκροτήματα, που έχουν κατεδαφιστεί, ή εγκαταλειφθεί, θυμίζοντας περασμένα μεγαλεία.
H Αχαΐα έχει μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση. Στολίδι της η «Αχάια Κλάους» από το 1861 είναι η παλαιότερη και πιο ονομαστή πρέσβειρα της Ελλάδος στον κόσμος της Οινοποιΐας, λειτουργεί έως σήμερα. Την δημιούργησε ο Βαυαρός Γουσταύος Κλάους γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και την γευστική δυναμική των αμπελιών της. Κτίζοντας ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους, που έδωσε την δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει εδώ με σχολείο και εκκλησία.
Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό περιβάλλον ανάμεσα σε πέτρινα κτίρια και περιποιημένους αμπελώνες και όλα αυτά με θέα την Πάτρα και τον Πατραϊκό Κόλπο που απλά κόβει την ανάσα. Το 1873 δημιουργείται το βαθυπόρφυρο επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη. Κατά την παράδοση ο Κλάους την ονόμασε έτσι προς τιμήν μιας όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια που είχε ερωτευθεί και πέθανε νέα.
Το 1919 περνάει σε Ελληνικά χέρια και αρχίζει σταδιακά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων. Το παλαιότερο κρασί η παλιά μαυροδάφνη, φυλάσσεται έως και σήμερα, στα κελάρια του από το 1873 και τα πολλά βραβεία του σας περιμένουν να επισκεφτείτε το χώρο και το τοπίο, που είναι παραμυθένιο με το όνειρο του Γουσταύου να μένει ζωντανό.
Υψώστε το ποτήρι στο φιλόδοξο εκείνο Γερμανό που ερωτεύτηκε την Πάτρα περισσότερο από όλους, για όλα αυτά που αξίζουν. Η ιστορία της Πάτρας είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ.
Υψώστε το ποτήρι στο φιλόδοξο εκείνο Γερμανό που ερωτεύτηκε την Πάτρα περισσότερο από όλους, για όλα αυτά που αξίζουν. Η ιστορία της Πάτρας είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία. Σε 125.000στρ., υπολογίζεται η γεωργική γη. Ο Ν.Αχαΐας ευλογημένος από την φύση κατέχει διαχρονικά υψηλή θέση σε καλλιέργειες με εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα. Μεγάλο μέρος της γεωργικής παραγωγής καταλαμβάνουν τα αμπέλια με καλλιέργειες σταφυλιών για παραγωγή κυρίως κρασιού, επιτραπέζιων σταφυλιών και Κορινθιακής σταφίδας. Εξαιρετικές σε ποιότητα και άρωμα οι ποικιλίες αμπελιού με τα κρασιά τους.
Σήμερα στο νομό υπάρχουν δύο ζώνες καλλιέργειας, η πρώτη της Αιγιαλείας και η δεύτερη ΝΔ της Πάτρας δίνοντας τέσσερα κρασιά Π.Ο.Π. Το μοναδικό ξηρό φτιάχνεται από Ροδίτη Π.Ο.Π. Όταν τα σταφύλια προέρχονται από ορεινούς και με ελεγχόμενη παραγωγή αμπελώνες, τότε το κρασί ξαφνιάζει με την ιδιαίτερη έντονη γεύση. Τα υπόλοιπα τρία είναι γλυκά Π.Ο.Π. και ΟΠΕ Μοσχάτο Πατρών, Μοσχάτο Ρίου, που παράγονται από το λευκό μοσχάτο γνωστό ως Muscat blanc à Petis grains.
Και η παγκοσμίως Π.Ο.Π. και Π.Π.Ε. Μαυροδάφνη Πατρών παράγεται από το σταφύλι Μαυροδάφνη και Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα. Στην Αιγιαλεία, παράγονται οι τοπικοί οίνοι Αιγιαλείας Λευκοί με ιδιαίτερο στυλ και ερυθροί με χαρακτήρα που εξελίσσεται όμορφα μέσα στο χρόνο. Στην ποικιλιακή τους σύνθεση συμμετέχουν, οι ποικιλίες Ροδίτης Chardonnay, Λαγόρθι, Caberrnet, Sauvignon, Merlot.
Στην εύφορη Αχαϊκή γη καλλιεργούνται δημητριακά, εσπεριδοειδή και κηπευτικά: καρπούζι, πατάτες, ντομάτες. Ενώ μεγάλες εκτάσεις καλύπτονται με ελαιώνες.
Και η παγκοσμίως Π.Ο.Π. και Π.Π.Ε. Μαυροδάφνη Πατρών παράγεται από το σταφύλι Μαυροδάφνη και Μαύρη Κορινθιακή σταφίδα. Στην Αιγιαλεία, παράγονται οι τοπικοί οίνοι Αιγιαλείας Λευκοί με ιδιαίτερο στυλ και ερυθροί με χαρακτήρα που εξελίσσεται όμορφα μέσα στο χρόνο. Στην ποικιλιακή τους σύνθεση συμμετέχουν, οι ποικιλίες Ροδίτης Chardonnay, Λαγόρθι, Caberrnet, Sauvignon, Merlot.
Στην εύφορη Αχαϊκή γη καλλιεργούνται δημητριακά, εσπεριδοειδή και κηπευτικά: καρπούζι, πατάτες, ντομάτες. Ενώ μεγάλες εκτάσεις καλύπτονται με ελαιώνες.
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται άφθονο στην περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα.
Περίπου 4.500 είναι τα βοοειδή και 500.000 τα αιγοπρόβατα που εκτρέφονται στο νομό, δίνουν άριστο κρέας και εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η Πάτρα, το Αίγιο, οι Αλυκές της Κάτω Αχαΐας, η Ακράτα, το Διακοφτό, η Αιγείρα και ο Ψαθόπυργος είναι τα σημαντικότερα αλιευτικά κέντρα με 28 σκάφη. Αλιεύουν στον Πατραϊκό κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος με ετήσια παραγωγή 2.500 τόνους. Η παραγωγή διατίθεται μέσω Ιχθυόσκαλας Πατρών.
ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Αγνά και πλούσια τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ορεινής και ημιορεινής Αχαΐας παρασκευάζονται σε μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής τυποποίησης τυροκομικών προϊόντων. Γιαούρτι, Φορμαέλα, ανθότυρο, γραβιέρα, κεφαλοτύρι με κορωνίδα όλων αυτών την φέτα Καλαβρύτων. Φτιάχνεται με γάλα πρόβειο ή αναμιγμένο ως 20% κατσικίσιο, με πλούσια ολοκληρωμένη γεύση και μέτρια σκληρότητα. Ωριμάζει για 2-3 μήνες σε βαρέλια οξιάς, αναδεικνύοντας τα αρώματα του βουνού. Τα τελευταία χρόνια κάνει επιτυχημένα ανοίγματα στις διεθνείς αγορές.
Τα ντόπια κρέατα (κατσίκι, αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο) ψήνονται στα κάρβουνα, ή μαγειρεύονται με ντόπιες συνταγές. Κόκορας μακαρονάδα, αρνάκι ή κατσικάκι στη γάστρα, κουνέλι στιφάδο, μοσχάρι γιουβέτσι, γίδα, βεργάδι βραστό, σούπες, γιούλπασι, λουκάνικα τηγανητά. Ξεσπυρνιστά φασολάκια στα ορεινά χωριά, χόρτα φρέσκα μυρωδάτα, συνοδεύουν τα φαγητά. Στο Πλανητέρο, Τριπόταμα η πέστροφα των Ιχθυοτροφείων έχει την τιμητική της, τηγανιτή, ψητή, με λαχανικά και αμύγδαλα.
Απολαύστε άφθονο ψάρι στις παραλιακές ταβέρνες, αθερίνα, γαύρος, σαρδέλες, μαριδάκι, τσιπούρες, συναγρίδες, μπακαλιαράκια, γλώσσες, καλαμαράκια, χταπόδι και ό,τι άλλο θέλετε. Νοστιμότατα τα ψάρια και τα χέλια της λιμνοθάλασσας Πάπα και της Λίμνης Προκόπου. Ενώ ο λαδωτός γαύρος στο ψαροχώρι Αλυκές θεωρείται ασυναγώνιστος. Δοκιμάστε μπουργέτο με σκορπιούς, ράντζα, καπόνι ή γαλέο.
Η αναζήτηση της ξεχωριστής γεύσης, θα σας οδηγήσει στα χωριά της ορεινής Αχαΐας. Αναζητήστε την ξακουστή φορμαελόπιτα. Γεύσεις απλές, αλλά νοστιμότατες, ο καγιανάς με φρέσκια ντομάτα ή τα λαδερά φασολάκια. Ζυμωτό ψωμί φτιαγμένο από ντόπιο σιτάρι, ψημένο συχνά σε ξυλόφουρνους.
Παραδοσιακά ζυμαρικά, τραχανάς και τουτουμάκια (οι γνωστές μας χυλοπίτες) κ.ά., παραδοσιακού ζυμαρικού που φτιάχνεται με αλεύρι, γάλα, αυγά και αλάτι. Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους σε πολλές συνταγές, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο, ή με μοσχάρι κ.ά.
Από γλυκές γεύσεις θα απολαύσετε γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά και άλλα συροπιαστά καθώς και λουκουμάδες. Αυτό όμως που θεωρείται σήμα κατατεθέν της πόλης είναι τα λουκούμια. Το Πατρινό λουκούμι αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο κεφάλαιο.
Διάσημο και ιδιαίτερο προϊόν η τεντούρα, που δίνει το άρωμα και το χρώμα της στην Πάτρα. Το παραδοσιακά ηδύποτο χρονολογείται από τον 15ο αι. και βασίζεται σε μια παλιά ιταλική συνταγή, Περιέχει εκχύλισμα κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, μαυροδάφνη κ.ά. Σίγουρα δεν θα μείνετε σε ένα ποτηράκι.
Όσοι βρεθείτε στην Αχαϊκή γη, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μία γευστική περιπέτεια στα εξαιρετικά προϊόντα τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γευστική σας αναζήτηση. Ακολουθήστε την. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας λουκούμια, τεντούρα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, βότανα και παραδοσιακά ζυμαρικά και την υπέροχη μαυροδάφνη.
* Xristin-aki.-*
Επιμέλεια ανάρτησης: Xristin-aki
Πηγή : gastrotourismos.gr