Mαυροδάφνη Πατρών!
Α πό τις πιο γνωστές ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με την Πάτρα. θεωρείται ιδανική για την παραγω...
https://to-synoro.blogspot.com/2016/09/mavrodafnh-patrwn.html
Από τις πιο γνωστές ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Έχει συνδέσει το όνομά της άρρηκτα με την Πάτρα. θεωρείται ιδανική για την παραγωγή ερυθρών γλυκών οίνων παλαίωσης.
Οι οίνοι έχουν βαθύ Ρουμπινί χρώμα, και η ωρίμανσή τους γίνεται σε δρύϊνα βαρέλια, χωρητικότητας έως 1.000 lt. Στην παραγωγή Μαυροδάφνης Πατρών, μπορεί να συμμετέχει και μία άλλη ιστορική ποικιλία η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα με ποσοστό περίπου 40% στο τελικό «χαρμάνι».
Ο ιδιαίτερος αρωματικός πλούτος αυτών των οίνων δίνει αρώματα ξηρών καρπών, σύκου, σταφίδας, δαμάσκηνου.
Η Μαυροδάφνη, είναι ταυτισμένη με την σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού κρασιού από τα μέσα του 19ου αι. με τον Γουσταύο Κλάους που δίνει στο σκούρο σταφύλι της Αχαΐας το όνομα της αγαπημένης του μνηστής. Από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα εξαγωγής της Ελλάδας για πολλά χρόνια και είναι γνωστή διεθνώς ως ποιοτικός ελληνικός επιδόρπιος οίνος.
Αυτό μαρτυράει η γαλάζια ταινία που φέρει κάθε φιάλη Μαυροδάφνης, η οποία αφορά στην ένδειξη του ΟΠΕ που είναι η ανώτατη κατηγορία ποιότητας στο κρασί.
Η γλυκιά Μαυροδάφνη πίνεται δροσερή, σκέτη ή με παγάκι μετά το φαγητό ή ως κέρασμα. Συνοδεύει περίφημα γλυκίσματα με αμύγδαλο, τυριά μπλε κ.α. Εκεί όμως που απογειώνεται είναι όταν συνδυάζεται με επιδόρπια από ποιοτική μαύρη σοκολάτα, καθώς η γευστική αρμονία των δύο είναι πραγματική απερίγραπτη εμπειρία.
Πηγή : gastrotourismos.gr