synoronews

Παιδί και internet: Οι 9 τρόποι προστασίας από τους κινδύνους

Το Internet αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Η χρήση του από τα παιδιά έχει συχνά ως στόχο να...

Το Internet αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Η χρήση του από τα παιδιά έχει συχνά ως στόχο να επικοινωνήσουν με συνομιλήκους, να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να παίξουν παιχνίδια, να δούνε ταινίες, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να ψωνίσουν online.

Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού

Αν και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλους, το διαδίκτυο φιλοξενεί ταυτόχρονα και πολλούς κινδύνους, για τους οποίους οι γονείς καλούνται να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους ανήλικους χρήστες. Οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση του διαδικτύου περιλαμβάνει τον εθισμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την παιδική πορνογραφία. Οι νέοι, συχνά, κάνουν κατάχρηση του διαδικτύου με αποτέλεσμα να απομονώνονται και να μην αφιερώνουν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) παρατηρείται, επίσης, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και περιλαμβάνει την αποστολή προσβλητικών μηνυμάτων, τη δημοσίευση φωτογραφιών ή τη δημιουργία ομάδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα. Ακόμα, η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα παιδιά χρήστες του διαδικτύου γίνονται συχνά στόχοι σεξουαλικής παρενόχλησης. Άλλοι κίνδυνοι, για τους οποίους θα πρέπει οι γονείς να μεριμνήσουν, είναι η πρόσβαση των παιδιών σε ανάρμοστο υλικό, οι online απάτες, η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και η προστασία του Η/Υ απέναντι σε ιούς και hackers.Συμβουλές αντιμετώπισης των κινδύνων:

● Τοποθετήστε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο δωμάτιο του σπιτιού ώστε να μπορείτε να κάθεστε μαζί με το παιδί όταν αυτό συνδέεται με το διαδίκτυο.

● Εγκαταστήστε λογισμικά φιλτραρίσματος και αποκλεισμού ακατάλληλων ιστοχώρων.

● Ενημερώστε τα παιδιά για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε σχέση με το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, τονίστε ότι δε μπορεί να αντιγράψει ή να εγκαταστήσει κάτι από το διαδίκτυο χωρίς πρώτα την έγκριση των γονέων. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρει ότι δε μπορεί να προβεί σε ενέργεια που κοστίζει χρήματα χωρίς να έχει ενημερώσει τους γονείς.

● Συνάψτε με τα παιδιά ένα “συμβόλαιο” χρήσης διαδικτύου συμπεριλαμβάνοντας κανόνες ανάλογους με την ηλικία του κάθε παιδιού. Το συμβόλαιο αυτό θα πρέπει να αναγράφει την διάρκεια περιήγησης στο διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκέπτονται ενώ θα πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα από τον Η/Υ σε εμφανές σημείο.

● Επισημάνετε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και να μοιράζονται κωδικούς με κανέναν άλλο εκτός των γονέων τους.

● Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μιλάνε, να στέλνουν φωτογραφίες ή να δέχονται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο διαδίκτυο.

● Ζητήστε από τα παιδιά να απευθύνονται σε σας κάθε φορά που κάτι τους κάνει να αισθάνονται άβολα, όπως, για παράδειγμα, ένα προσβλητικό μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

● Τονίστε την επιτακτική ανάγκη να διακόπτεται αμέσως η επικοινωνία με άτομα που ζητάνε προσωπικές πληροφορίες ή επιδιώκουν συζητήσεις με σεξουαλικά υπονοούμενα.

● Ενημερώστε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για την ελεύθερη φύση του διαδικτύου και καθοδηγήστε τα ώστε να αντιμετωπίζουν το περιεχόμενό του με κριτική σκέψη.

«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»

Πηγή : boro.gr

Related

blog 8973579508406842513

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item