synoronews

«Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»!

Σ τις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιε...

Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη», που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 περίπου έργα του ζωγράφου που προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, την Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, την συλλογή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη και άλλες ιδιωτικές συλλογές, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην Αίγινα. Περιλαμβάνει επίσης 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου Γάλλου φωτογράφου Jean-Francois Bonhomme από τα εργαστήρια του καλλιτέχνη στην Αθήνα και την Αίγινα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει τριμελής ομάδα που αποτελείται από τον ιστορικό Γιώργο Καλόφωνο, την γνωστή γκαλερίστα Δάφνη Ζουμπουλάκη και την γκαλερίστα της Αίγινας Βάσω Καλουδιώτη.

Τα εκθέματα θα στεγαστούν σε δύο χώρους. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, όπου θα εκτεθεί μικρός αριθμός έργων μεγάλων διαστάσεων, όπως η εμβληματική «Πανσέληνος Μ´» (1977–79) ή η «Χαραυγή» (1988) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, όπου μικρότερα έργα, προσχέδια, σπουδές, σχέδια και σπάνια χαρακτικά του Γιάννη Μόραλη, θα βρίσκονται σε διάλογο με τα εκθέματα του Μουσείου.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο και στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Δεδομένου ότι το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας (15–18 Σεπτεμβρίου), η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19/9. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου οι δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Αίγινα για την κορυφαία εμπορική και πολιτιστική εκδήλωση του νησιού.

Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα του Δήμου Αίγινας στον Γιάννη Μόραλη διαπνέεται από την σεμνότητα και την απλότητα που χαρακτήριζε τον ίδιο τον δημιουργό και είναι η πρώτη τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται εφέτος στον ελληνικό χώρο στο πλαίσιο του «Έτους Γιάννη Μόραλη». Έχει δε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την κοινωνία της Αίγινας, καθώς, όπως είναι γνωστό, έξι μήνες τον χρόνο ο σπουδαίος ζωγράφος ζούσε στο νησί, όπου εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα σημαντικό μέρος του έργου του.


Το αφιέρωμα, που δίνει το στίγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, περιλαμβάνει επίσης έκθεση στον ιστορικό Πύργο του Μαρκέλλου, στο κέντρο της πόλης, με σχέδια, πολλαπλά, εκδόσεις, καθώς και μία έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη σε επιμέλεια Βάσως Καλουδιώτη και Ίριδος Κρητικού, με έργα μαθητών και φίλων του, που θα στεγαστεί επίσης στον Πύργο του Μαρκέλλου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος έχει προγραμματισθεί και σειρά άλλων εκδηλώσεων, όπως η διάλεξη της δρος ιστορίας της τέχνης Φανής Μαρίας Τσιγκάκου, με θέμα «Ο δικός μας Γιάννης Μόραλης», το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς επίσης προβολές, ξεναγήσεις κ.ά.

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής στον Γιάννη Μόραλη σηματοδοτήθηκαν με την τοποθέτηση στις 29 Ιουλίου, στο παλαιό λιμάνι της Αίγινας του μεγάλου γλυπτού του Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), δωρεά στον Δήμο Αίγινας της Πέγκυς Ζουμπουλάκη, έργου εμπνευσμένου από τα πλοία της Αίγινας.


Η αφίσα της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας

Έργο για δεύτερη χρονιά του δημιουργικού γραφείου sinc., παραπέμπει με σύγχρονο τρόπο στις αξεπέραστες παλιές τουριστικές αφίσες του ΕΟΤ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ίδια την Αίγινα και την ομορφιά της μέσα από την Γιορτή του Φιστικιού. Θέμα της και φέτος, όπως και πέρσι, το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Αίγινας, τόπος ιδιαίτερης ομορφιάς, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η εμπορική έκθεση και πολλές από τις εκδηλώσεις της γιορτής. Η αφίσα παραπέμπει, παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, στον Γιάννη Μόραλη και στα 100 χρόνια από την γέννησή του που γιορτάζουμε φέτος.

Η Οργανωτική Επιτροπή της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας


Πηγή : iefimerida.gr

Related

blog 560750492136533123

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item