synoronews

Η ανάγνωση μυθιστορημάτων ενισχύει την ενσυναίσθηση!

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα Η καλοκαιρινή λίστα διαβάσματος εκτός από την ευχαρίστηση...

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα
Η καλοκαιρινή λίστα διαβάσματος εκτός από την ευχαρίστηση που προσφέρει ταξιδεύοντας τον αναγνώστη σε φανταστικούς κόσμους, φαίνεται πως ενισχύει την ενσυναίσθησή του επίσης.

"Η φαντασία μπορεί να λειτουργήσει ως προσομοιωτής πτήσης του μυαλού" αναφέρει η Keith Oatley σε μια νέα ανασκόπηση έρευνας σχετικά με την ανάγνωση και την ψυχική υγεία, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Trends in Cognitive Sciences.

Η έρευνα για τον ψυχολογικό αντίκτυπο της βιβλιογραφίας δείχνει πως όταν διαβάζουμε ιστορίες στις οποίες οι χαρακτήρες είναι πλούσιοι και εξελιγμένοι, στην ουσία ταυτιζόμαστε μαζί τους. Με το να "γινόμαστε" μία άλλη προσωπικότητα, μαθαίνουμε "πως είναι να είσαι κάποιος άλλος" και μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις δικές μας κοινωνικές δεξιότητες, σύμφωνα με την "Θεωρία του Νου".

Δηλαδή την η ικανότητα του ανθρώπου να κατανοήσει ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν και εκείνοι πεποιθήσεις και επιθυμίες που μπορεί να διαφέρουν από τις δικές του πεποιθήσεις και τις επιθυμίες του. Η τρέχουσα κυρίαρχη άποψη είναι ότι η λογοτεχνική μυθοπλασία, που συχνά περιγράφεται ως αφηγήσεις που εστιάζουν στις σε βάθος απεικονίσεις των εσωτερικών συναισθημάτων και των σκέψεων, μπορεί να συνδεθεί με τη θεωρία των διαδικασιών του νου, κυρίως εκείνες που εμπλέκονται στην κατανόηση ή την προσομοίωση των συναισθηματικών χαρακτηριστικών των χαρακτήρων.

Οι David Comer Kidd και Emanuele Castano (2013) παρέχουν πειραματικές ενδείξεις ότι η ανάγνωση αποσπασμάτων λογοτεχνικής μυθοπλασίας, σε σύγκριση με τον πεζό λόγο ή τη λαϊκή φαντασία, δεν ενισχύει πράγματι την απόδοση του αναγνώστη σχετικά με τη θεωρία του νου.

Η θεματολογία των βιβλίων που διαβάζουμε έχει επίσης σημασία σύμφωνα με τον Oatley και τους συνεργάτες του (Πανεπιστήμιο του Τορόντο). Τα βιβλία που δίνουν έμφαση στην πλοκή δεν έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνα που εστιάζουν στην εξέλιξη της προσωπικότητας, ενώ εκείνα που περιέχουν μυθοπλασία φαίνεται να δίνουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα βιβλία που δεν περιέχουν φανταστική πλοκή.

Αλλά κάθε καλή ιστορία – μυθοπλασία ή μη – που παρουσιάζεται σε ένα βιβλίο, σε μία ταινία ή ακόμα και σε ένα βιντεοπαιχνίδι, είναι πιθανό να ενισχύσει την ενσυναίσθηση αν προσφέρει μια πιο βαθιά εσωτερική εικόνα ενός άλλου χαρακτήρα, αναφέρει ο Oatley.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι υψηλόβαθμοι μαθητές έγιναν λιγότερο ρατσιστές μετά την ανάγνωση σχετικά με τις προσπάθειες του Χάρι Πότερ να νικήσει την "σκοτεινή πλευρά" και τις προκαταλήψεις εναντίον εκείνων που στερούνται της υψηλής καταγωγής και από τους δύο γονείς. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Loris Vezzali (καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Modena and Reggio Emilia, Ιταλία), ισχυρίζεται πως όταν οι αναγνώστες πραγματικά μεταφέρονται σε μια ιστορία, ουσιαστικά γίνονται οι χαρακτήρες που διαβάζουν, απορροφώντας την εμπειρία ως δική τους.

"Δεν μαθαίνεις απλά ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης. Στο μυαλό σου,γίνεσαι οι διαφορετικοί χαρακτήρες" αναφέρει ο Loris Vezzali.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι είναι η πράξη της ανάγνωσης που οδηγεί σε αυτές τις βελτιώσεις και όχι η μεγαλύτερη ενσυναίσθηση των ανθρώπων που τους οδηγεί στο να διαβάσουν λογοτεχνική μυθοπλασία. Αλλά αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι το κατά πόσον τα οφέλη της λογοτεχνικής ανάγνωσης διαρκούν περισσότερο από μια ή δύο εβδομάδες, ένας σοβαρός προβληματισμός από την Oatley.


Iνστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ Θάνος Ασκητής
Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ: 210 77 89 890
www.askitis.gr
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79

Πηγή  

Related

blog 4313594703619910518

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item