synoronews

OHE: 65,3 εκατ. οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι σε όλον τον κόσμο πέρυσι

Αδιαφορούν οι Δυτικοί
αλλά και οι Άραβες

Ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλον τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Την ώρα που το ενδιαφέρον του κόσμου έχει περιορισθεί στην εκλογική διαμάχη για το χρίσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ή για το BREXIT στην Ευρώπη, η πιο σημαντική και συνάμα τραγική είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.

Για τις στρατιές των ξεριζωμένων και τη χαώδη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι κατηγορούν συνεχώς τη Δύση. Καταγγέλουν τις επεμβάσεις των Αμερικανών και την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, αλλά συνεχίζουν να συμπορεύονται με τις πιο ακραίες επιλογές και πρακτικές που τους άφησαν οι Οθωμανοί.
Όπως κάποτε οι χριστιανοί σταυροφόροι σφάγιασαν στο όνομα του Θεού, έτσι κι αυτοί τώρα στο όνομα του Αλλάχ διαπράττουν από τα πιο φρικτά εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Με αιμοσταγείς και ξεπουλημένους δικτάτορες, σουλτάνους και σεΐχηδες, που υποστηρίζονται όμως από τους δυτικούς δημοκράτες, χωρίς ίχνος δημοκρατίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμβάλλουν καθημερινά στην καταστροφή των αραβικών χωρών τους.
Σήμερα, ο αραβικός κόσμος μαστίζεται από μίσος, βαρβαρότητα και πολέμους.
Falluja: Αμερικανικό και ιρακινό νεκροταφείο

Δεκάδες παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από τις βόμβες.
Άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε.
Άνθρωποι να αυτοκτονούν επειδή «δεν αντέχουν άλλο».
Κάποιοι να προσπαθούν να διαφύγουν από τις συνθήκες κόλασης και να εμποδίζονται από τους τζιχαντιστές.

Η Φαλούτζα, 45 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, στο δρόμο προς την Ιορδανία και τη Συρία, εδώ και χρόνια αποτελεί ένα συνεχές πεδίο μάχης και υποφέρει τα πάνδεινα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη του Ιράκ. Και ο πόνος συνεχίζεται.
Το πρώτο πλήγμα το είχε δεχθεί όταν βρετανικό βομβαρδιστικό έπληξε –από λάθος- την αγορά της πόλης στον πόλεμο του Κόλπου του 1991.

Επί Σαντάμ Χουσεΐν, η πόλη είχε γνωρίσει άνθηση και είχε φτάσει να φιλοξενεί 300.000 κατοίκους. Στη δεύτερη μάχη για τη Φαλούτζα το Νοέβριο του 2004 80 αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες Ιρακινοί είχαν χάσει της ζωή τους.

Περισσότερα από 39.000 σπίτια είχαν καταστραφεί. Χωρίς ηλεκτρικό και ναερό, με κατεστραμμένο το δίκτυο αποχέτευσης. Όσοι πρόλαβαν την εγκατέλειψαν, περιγράφει ο Arwa Damon που είχε ακολουθήσει ως «παρακοιμώμενη» του Αμερικανούς πεζοναύτες στις επιχειρήσεις του 2004.
Τότε, μετά την κατάληψήτ ης το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση εκείνη «μεγάλη νίκη εναντίον της τρομοκρατίας».

Ύστερα όμως ακολούθησε η εμφύλια διαμάχη Σιιτών και Σουνιτών. Και από το 2007 ξεκίνησε η καταπίεση της αλ-Κάιντα. Κι από εκεί πήγασε το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Πολλοί ήταν εκείνοι που τα αποδέχτηκαν σε αντίδραση για την αμερικανική κατοχή.
Ένας από τους αξιωματικούς του Σαντάμ, ο πρώην συνταγματάρχης Anda Khalaf, σε συνέντευξή του στο CNN είχε πει για το κίνημα των «Γιών του Ιράκ»: «Οι δημιουργία εξτρεμιστών μαχητών δημιουργήθηκαν ως αντίδραση στην ξένη κατοχή και στην ανεργία που προκάλεσε. Ο θυμός δεν έχει καταλαγιάσει».

Όταν οι αμερικάνοι ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους απότ ο Ιράκ, το Δεκέμβριο του 2011, ο λαός της Φαλούτζα γιόρτασε καίγοντας αμερικάνικες σημαίες.
Δύο χρόνια αργότερα το 2013, ο λαός της πόλης ξεσηκώθηκε, αυτή τη φορά διαμαρτυρόμενος για την κυβέρνησης της Βαγδάτης. Οι Σουνίτες κάτοικοι πήραν τα όπλα και τα έβαλαν με την Σιιτική κυβέρνηση. Λίγους μήνες αργότερα η Φαλούτζα έπεφτε στα χέρια τους.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, η Φαλούτζα περνούσε στα χέρια του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Οι κάτοικοι σήμερα βλέπουν κάτι σαν επανάληψη των γεγονότων του 2004. Και οι άμαχοι πληρώνουν πάλι το τίμημα.

Πρόκειται για την Τρίτη μεγάλη μάχη που μαίνεται στη Φαλούτζα, από τότε που πρώτα εισέβαλαν οι Αμερικάνοι πριν 13 χρόνια.
Για την ανθρώπινη καταστροφή που συμβαίνει εκεί, προειδοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς γύρω στους 50.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια πολλοί από αυτούς παιδιά. Και οι τζιχαντιστές εκτελούν όποιον άνδρα ή έφηβο αρνείται να πολεμήσει στο πλευρό τους.
Η θλιβερή ιστορία της Φαλούτζα αντικατοπτρίζει το ξεχασμένο δράμα του ιρακινού λαού.
Αποτελεί συνάμα μια ακόμη διαμαρτυρία στην παγκόσμια αδιαφορία για όσα συμβαίνουν στις εμπόλεμες περιοχές της Γης.


Πηγή : styx.gr

Related

Άρθρα 3124063071590313682

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -