synoronews

Εφορία: Πώς θα αποφύγετε κατάσχεση καταθέσων, μισθού, σύνταξης

Η Εφορία έχει πλέον τη δυνατότητα να κατάσχει οποιοδήποτε ποσό βρεί στον τραπεζικο λογαριασμό υπερήμερου οφειλέτη, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση. Η κατάσχεση γίνεται αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση, μόλις μπουν στο λογαριασμό χρήματα από οπουδήποτε - ακόμη και από σύνταξη.

Ο οφειλέτης έχει μία μόνο δυνατότητα για να γλιτώσει κάποια χρήματα: Να δηλώσει στο taxisnet έναν τραπεζικό λογαριασμό του, από τον οποίο η εφορία δεν θα επιτρέπεται να κατάσχει καταθέσεις μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός δηλώνεται σε ειδική εφαρμογή του taxisnet, στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του λογαριασμού του στο taxisnet.

Τι ισχύει για μισθούς-συντάξεις

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ολόκληρου του ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Αποφασίζει ο έφορος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει κατάσχεση ακινήτων - ή ακόμη και της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, για την οποία δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.

Κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής, μπορεί επίσης να γίνει κατάσχεση:

α) κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη (Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κλπ).

β) χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κλπ).

Για την κατάσχεση χρημάτων δεν απαιτείται καμία προειδοποίηση. Σε περίπτωση κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης υποχρεούται να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση, με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για εξόφληση ή υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Πηγή : msn.com

Related

blog 377190772015323524

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item