synoronews

Εφορία: Πώς θα αποφύγετε κατάσχεση καταθέσων, μισθού, σύνταξης

Η Εφορία έχει πλέον τη δυνατότητα να κατάσχει οποιοδήποτε ποσό βρεί στον τραπεζικο λογαριασμό υπερήμερου οφειλέτη, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση. Η κατάσχεση γίνεται αυτόματα και χωρίς προειδοποίηση, μόλις μπουν στο λογαριασμό χρήματα από οπουδήποτε - ακόμη και από σύνταξη.

Ο οφειλέτης έχει μία μόνο δυνατότητα για να γλιτώσει κάποια χρήματα: Να δηλώσει στο taxisnet έναν τραπεζικό λογαριασμό του, από τον οποίο η εφορία δεν θα επιτρέπεται να κατάσχει καταθέσεις μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός δηλώνεται σε ειδική εφαρμογή του taxisnet, στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του λογαριασμού του στο taxisnet.

Τι ισχύει για μισθούς-συντάξεις

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ολόκληρου του ποσού άνω των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Αποφασίζει ο έφορος

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει κατάσχεση ακινήτων - ή ακόμη και της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, για την οποία δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως όμως το μέτρο αυτό λαμβάνεται για οφειλές ύψους πολύ μεγαλύτερου των 500 ευρώ.

Κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή άλλης υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής, μπορεί επίσης να γίνει κατάσχεση:

α) κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη (Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής κλπ).

β) χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κλπ).

Για την κατάσχεση χρημάτων δεν απαιτείται καμία προειδοποίηση. Σε περίπτωση κατά την οποία η Φορολογική Διοίκηση αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης υποχρεούται να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση, με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για εξόφληση ή υπαγωγή σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Πηγή : msn.com

Related

blog 377190772015323524

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -