synoronews

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ …

Ταξιδεύοντας νοσταλγικά με τους στίχους και τις νότες ξεχασμένων τραγουδιών που σημάδεψαν την εποχή τους, ένα καράβι μας γυρίζει πίσω σε...

Ταξιδεύοντας νοσταλγικά με τους στίχους και τις νότες ξεχασμένων τραγουδιών που σημάδεψαν την εποχή τους, ένα καράβι μας γυρίζει πίσω σε ‘κείνα τα άγουρα χρόνια. Τότε που τα «απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» μας μάθαιναν πώς κινούνται τα γρανάζια χωρίς να επιτρέπουν λοξοδρομήσεις. Όπως οι μαθηματικοί τύποι και οι κανόνες του Συντακτικού, που τόσο παίδεψαν τα σχολικά μας χρόνια. Τότε που οι τραγουδοποιοί κι οι ποιητές μας δίδασκαν απαγορευμένους καρπούς της γνώσης, αν και αυτοί είναι η ίδια η ζωή και οι αιτίες που γράφονται οι σελίδες της ιστορίας.

Οι θολοί καιροί που μεσολάβησαν έδειχναν πως οι κανόνες μπορούν να παρακαμφθούν. Κι ύστερα απ’ αυτό , το άγρυπνο μάτι και η πονηριά μας χάθηκε στους δαίδαλους της γενικότητας και της αοριστίας. Ο χρόνος που κύλησε κατάφερε να θάψει κάτω από την σκόνη του τους στίχους του Νεγρεπόντη και η λογιστική αλχημεία ανέδειξε μια νέα οικονομία, που έτρεφε τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες, τυπολατρικά φροντίζοντας πάνω της να μπολιαστεί, να ξεπεταχθεί και να θεριέψει η σκιώδης οικονομία.

Θα ήθελα βέβαια να ξανασυναντήσω κάποιους υμνητές, μιλάω για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που εγκωμίαζαν «την δημιουργική λογιστική» και μη βιαστεί πάλι ο νους σας να προτρέξει στις καταστροφικές θεωρίες «δημιουργικής ασάφειας» και σε αναθέματα για ανθρώπους που δεν ευθύνονται για την κάκιστη διαχείριση της χώρας και τα άθλια δημοσιονομικά, για να αποδείξετε, άλλη μια φορά, την ευπιστία και την βολικότητά σας. Τώρα, μάλιστα, που η οικονομική νομοτέλεια μαζί με τα πράγματα που έβαλε στην θέση τους, έβαλε κι εμάς στη γνωστή θέση πάνω στη γαλέρα. Ενώ όπως είδαμε, τελικά, δεν χρειάστηκε εκείνο το ελικόπτερο γιατί, χωρίς τον νόμο και την δίκη οι πολιτευτάδες, ακόμη κι’ όταν αποτυγχάνουν είναι παρόντες, διαθέτοντας πάντα μια κρυφή κίνηση. Τις εκδουλεύσεις στην, εξίσου προσοδοφόρα, υψηλή τραπεζική ( Goldman Sachs κτλ) που άλλωστε αποτελεί τον φυσικό τους χώρο.

Τον προορισμό βέβαια αυτού του ταξιδιού δεν μπορεί παρά να αποτελεί η εικόνα ενός ειδυλλιακού νησιού, από ‘κείνα που για μας μόνο η φαντασία και το όνειρο μπορεί να πλησιάσει. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα νησιά των πειρατών όπου έθαβαν τον θησαυρό τους, όπου ακόμη και σήμερα, οι θησαυροί των κλεμμένων δισεκατομμυρίων και τα λάφυρα, συνεχίζουν να μαντρώνονται, να ασφαλίζονται και να ξεπλένονται στις σκοτεινές κι ανώνυμες off-shores αυτών των φορολογικών παραδείσων.

Αυτό που απομένει σε μας μετά την καταιγίδα είναι η πικρή γεύση της παραδοχής, ακόμη κι αν πρόκειται για την πιο σκοτεινή και ανεξέλεγκτη όψη του καπιταλισμού, των βασικών κανόνων της πολιτικής οικονομίας του Νεγρεπόντη κι εκείνο το χαμόγελο του Λουκιανού που παίζει στο πιάνο, καθώς κουνάμε το μαντήλι αποχαιρετώντας τα παιδιά μας.

Μια λύση η μετανάστευση για μένα απελπισίας

Γράφει η ΠΑΧΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Related

blog 1556623125654779854

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item