synoronews

Φεύγουν άμεσα 2000 άτομα από τις τράπεζες

Eπισπεύδουν τις κινήσεις μείωσης προσωπικού οι τράπεζες και «φέρνουν» μπροστά σχεδόν το 50% των στόχων που περιλαμβάνονται στα σχέδια αν...

Eπισπεύδουν τις κινήσεις μείωσης προσωπικού οι τράπεζες και «φέρνουν» μπροστά σχεδόν το 50% των στόχων που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Έτσι, εντός του πρώτου εξαμήνου επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την μείωση των εργαζομένων κατά περίπου 2.000 έναντι στόχου για 4.300 ως το τέλος του 2017.

Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική σε πρώτη φάση και Alpha Bank και Eurobank σε επόμενο στάδιο φιλοδοξούν να υλοποιήσουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων για μείωση του κόστους εντός του έτους.

Έχοντας ως στόχο την επάνοδο σε κερδοφορία και με δεδομένη την σχετική αδυναμία του σκέλους των εσόδων, οι δαπάνες είναι στο στόχαστρο.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι το ένα μέσο πίεσης για τους τραπεζίτες αλλά οι απαιτήσεις των επενδυτών είναι επίσης ισχυρός μοχλός πίεσης, ειδικά δε αφού το εγχώριο σύστημα έχει «υποσχεθεί» ανάκαμψη κερδών για το 2016.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο, αν προλάβουν τη λήψη έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες.

Η μείωση του προσωπικού συνδέεται και με την μείωση των καταστημάτων και, πέραν των σχεδίων αναδιάρθρωσης, «επιβάλλεται» και από τον περιορισμό των τραπεζικών εργασιών συνεπεία της ύφεσης.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης να μειώσουν, ως το τέλος του 2017, το προσωπικό κατά 4.300 άτομα και το δίκτυο κατά 180 καταστήματα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό στα 12.800 άτομα από 14.370 σήμερα, η Alpha Bank στα 9.504 από περίπου 9.678, η Εθνική Τράπεζα οφείλει να περιορίσει το δυναμικό της στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα και η Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα.

Το χαρακτηριστικό των νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου είναι ότι σε αντίθεση με ακόμη και το πρόσφατο παρελθόν, απέχουν πολύ από το να είναι γενναιόδωρα με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα έχουν την επιτυχία που προσδοκούν οι τράπεζες.

Ανασταλτικά για την αποδοχή τους λειτουργεί επίσης το γεγονός ότι απευθύνονται σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους αφού οι παλαιότεροι έχουν αποχωρήσει με προηγούμενα προγράμματα.

Το δυναμικό των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε σημαντικά την περίοδο της κρίσης: την περίοδο 2009-2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Και πώς να μην έχει σημειωθεί τέτοια συρρίκνωση του κλάδου αφού την ίδια περίοδο, το εγχώριο ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25%, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για το 2016.

Πηγή : ideesmag.gr

Related

blog 2749497216392749466

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item