synoronews

Φεύγουν άμεσα 2000 άτομα από τις τράπεζες

Eπισπεύδουν τις κινήσεις μείωσης προσωπικού οι τράπεζες και «φέρνουν» μπροστά σχεδόν το 50% των στόχων που περιλαμβάνονται στα σχέδια αν...

Eπισπεύδουν τις κινήσεις μείωσης προσωπικού οι τράπεζες και «φέρνουν» μπροστά σχεδόν το 50% των στόχων που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Έτσι, εντός του πρώτου εξαμήνου επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την μείωση των εργαζομένων κατά περίπου 2.000 έναντι στόχου για 4.300 ως το τέλος του 2017.

Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική σε πρώτη φάση και Alpha Bank και Eurobank σε επόμενο στάδιο φιλοδοξούν να υλοποιήσουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων για μείωση του κόστους εντός του έτους.

Έχοντας ως στόχο την επάνοδο σε κερδοφορία και με δεδομένη την σχετική αδυναμία του σκέλους των εσόδων, οι δαπάνες είναι στο στόχαστρο.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι το ένα μέσο πίεσης για τους τραπεζίτες αλλά οι απαιτήσεις των επενδυτών είναι επίσης ισχυρός μοχλός πίεσης, ειδικά δε αφού το εγχώριο σύστημα έχει «υποσχεθεί» ανάκαμψη κερδών για το 2016.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο, αν προλάβουν τη λήψη έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπάρξουν και οι κατάλληλες συνθήκες.

Η μείωση του προσωπικού συνδέεται και με την μείωση των καταστημάτων και, πέραν των σχεδίων αναδιάρθρωσης, «επιβάλλεται» και από τον περιορισμό των τραπεζικών εργασιών συνεπεία της ύφεσης.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υποχρεούνται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης να μειώσουν, ως το τέλος του 2017, το προσωπικό κατά 4.300 άτομα και το δίκτυο κατά 180 καταστήματα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό στα 12.800 άτομα από 14.370 σήμερα, η Alpha Bank στα 9.504 από περίπου 9.678, η Εθνική Τράπεζα οφείλει να περιορίσει το δυναμικό της στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα και η Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα.

Το χαρακτηριστικό των νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου είναι ότι σε αντίθεση με ακόμη και το πρόσφατο παρελθόν, απέχουν πολύ από το να είναι γενναιόδωρα με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα έχουν την επιτυχία που προσδοκούν οι τράπεζες.

Ανασταλτικά για την αποδοχή τους λειτουργεί επίσης το γεγονός ότι απευθύνονται σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους αφού οι παλαιότεροι έχουν αποχωρήσει με προηγούμενα προγράμματα.

Το δυναμικό των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε σημαντικά την περίοδο της κρίσης: την περίοδο 2009-2015 οι τράπεζες έχουν μειώσει το προσωπικό τους στην Ελλάδα κατά 25.000 εργαζομένους, ενώ έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας περίπου 1.700 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Και πώς να μην έχει σημειωθεί τέτοια συρρίκνωση του κλάδου αφού την ίδια περίοδο, το εγχώριο ΑΕΠ έχει μειωθεί περίπου 25%, ενώ αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για το 2016.

Πηγή : ideesmag.gr

Related

blog 2749497216392749466

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item