synoronews

Θέλουν οι λαοί να ανακτήσουν την κυριαρχία τους;

Το ΔΝΤ ήταν ο πιο στενός εταίρος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Όταν όμως θεώρησε το χρέος μη βιώσιμο και ζήτησε ...

Το ΔΝΤ ήταν ο πιο στενός εταίρος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Όταν όμως θεώρησε το χρέος μη βιώσιμο και ζήτησε κούρεμα, εξόργισε τον Σόιμπλε και τη Μέρκελ, οι οποίοι απορρίπτουν κούρεμα «υπό την κλασική έννοια».
Επειδή, όσο καιρό οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν όλες τις υποσχέσεις τους, το έπαιρναν ως επιχείρημα οι Γερμανοί για να αρνηθούν τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το θέμα.
Σε ομιλία της στο διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Brookings η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόφερε την «απαγορευμένη» αυτή λέξη ανάμεσα στα μέτρα που "είναι απαραίτητα να ληφθούν".
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αλληλεξάρτησης ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των θεσμών και των φορέων λήψης αποφάσεων πάντα μέσα σε δημοκρατικό πλαίσιο;
Το ερώτημα καταρχήν είναι αν οι λαοί θέλουν να ανακτήσουν την κυριαρχία τους. Εάν το επιθυμούν, σημαίνει απομάκρυνση από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Εάν οι 28 κοινωνίες θέλουν να αποφασίζουν μόνες τους για εθνικούς κανόνες, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την ιδέα των κοινών κανόνων.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλά κράτη - μέλη δεν θέλουν αυτήν την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος, οι ισχυρές χώρεςνα κυριαρχούσαν σε βάρος των μικρότερων.
Λες και τώρα δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο…

Η καρδιά του προβλήματος: Το ΔΝΤ.

Στο νου μου έρχεται λοιπόν, εκείνη η αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας από το 2010, Βικτόρ Ορμπάν. Ο χαρακτηρισμένος από τον δυτικό Τύπο ως «ακροδεξιός», προσπάθησε να εφαρμόσει εσωστρεφή κοινωνική πολιτική που ερχόταν σε ααντίθεση με εκείνη που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα 2013 έκλεισε τα γραφεία του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη περνώντας τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας αποκλειστικά στο ουγγρικό δημόσιο.
Σε μια εποχή που όλο το θεωρούμενο δημοκρατικό πολιτικό τόξο, ευαγγελίζεται την απόλυτη ιδιωτικοποίηση και την παγκοσμιοποίηση, ήταν επόμενο να περιθωριοποιηθεί.
Όπως χαρακτηρίζει το ΔΝΤ (IMF) ο δημοσιογράφος -πολιτικός αναλυτής Gearóid Ó Colmáin (ο οποίος από το Παρίσι γράφει σε διεθνή Μέσα άρθρα για την παγκοσμιοποίηση, τις γεωπολιτικές και τους λαϊκούς αγώνες), «πρόκειται για ένα αμερικανο-σιωνιστικό ίδρυμα προώθησης της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Επισημαίνει ακόμη πως «ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν γλιτώσει από τα δίχτυα τους διαρκούς χρέους σ΄αυτό».
Έτσι η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνσηης να δείξει την πόρτα της εξόδου στο ΔΝΤ, δεν ήταν παρά μια απόπειρα να γλιτώσει από την εξάρτηση στις υπό τις ΗΠΑ ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως απαγόρευσε και τις εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής» για να επικριθεί ακόμηα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ωστόσο ξεχνά ότι έχει απαγορεύσει την αναμετάδοση ιρανικών τηλεοπτικών σταθμών στις χώρες της ΕΕ, προς δόξαν της ελευθεροτυπίας.
Ο Ορμπάν, έχει επικριθεί επίσης επειδή στα τέλη του περασμένου χρόνου, έκλεισε τα σύνορα στους πρόσφυγες. Κάτι που επιδιώκει τώρα η ΕΕ με τις απειλές περί αποβολής της Ελλάδας από τη συνθήκη Σέγκεν.

Ζήτω ο παραλογισμός...

Τι κρύβεται όμως, πίσω από τις επιθέσεις στην πολιτική του Ορμπάν; Επειδή ιδεολογικά έχει πλησιάσει τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίο το 2014 επισκέφθηκε την Ουγγαρία. Τότε ο Ορμπάν είχε εκθειάσει την πολιτική Πούτιν στο συριακό. Είχ επίσης πει δημόσια πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκλήθηκε από την επιθυμία των ΗΠΑ να θέσουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους την Ανατολική Ευρώπη.
Πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνούν ότι το 1956 (έστω βοηθούμενη από το γραφείο της CIA στην Βιέννη) η Ουγγαρία είχε ξεσηκωθεί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε, όπως ήταν φυσικό, ο δυτικός Τύπος είχε αγκαλιάσει την εξέγερση. Αλλά τότε υποστηρίζονταν τα εθνικιστικά απελευθερωτικά κινήματα και δεν είχε επικρατήσει η παγκοσμιοποίηση, δόγμα που ακολούθησε την «μετασοβιετική» εποχή.

Η CIA μαζί με σειρά "Μη κυβερνητικών" οργανώσεων, επανήλθαν στο προσκήνιο με την «Αραβική Άνοιξη» και το ΝΑΤΟ έβαλε το χέρι του στα 2011 με την ολοκληρωτική καταστροφή της Λιβύης. Το ίδιο σχέδιο θέλησαν να επιβληθεί και στη Συρία.
Ελάχιστοι όμως αποδίδουν δημόσια τις ευθύνες σ΄εκείνους που προκάλεσαν τους πολέμους ενωρίτερα, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και χαρακτηρίζουν επακόλουθο το κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη.
Δεν βρισκόμαστε μπροστά στο επακόλουθο αυτών των κρίσεων, αλλά σε μια όλο και πιο βαθειά - ολοένα αυξανόμενη κρίση.
Οι οικονομικές δυσκολίες στις ευρωπαϊκές χώρες και το προσφυγικό πρόβλημα, ξεσκεπάζει μια νέα γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η αυστριακή αντικατασκοπία έχει αποκαλύψει ότι αμερικανικές πηγές (κυβερνητικές και άλλες) χρηματοδοτούν τους πρόσφυγες στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, από την Τουρκία μέσω Ελλάδας στο ουτοπικό όνειρο. Ένα όνειρο που κοτίζει κατά μέσο όρο γύρω στα 11.000 δολάρια.
Για να τους κατάσχουν όλα χρήματα και τα τιμαλφή στις πολυδιαφημισμένες δημοκρατικές κοινωνίες - όπως της Δανίας.
Και μια ακόμη αιρετική άποψη. Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο RT για τους πρόσφυγες και κυρίως του νέους που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη Συρία, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι, Alexandre Orlov, είπε: «Εκείνο που βλέπω είναι νέοι άνθρωποι που λιποτακτούν αντί να σταθούν και να υπερασπισθούν τη χώρα τους».

Μπετινάκης

Πηγή : styx.gr

Related

blog 2409352203188836414

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item