synoronews

Βάλε όρια μην ορθώνεις τοίχους!

Ο πρώτος καιρός μιας σχέσης, μέλια, ενθουσιασμός, το αίσθημα της ανακάλυψης. Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν. Απαιτήσεις. Το μοίρασμα το...

Ο πρώτος καιρός μιας σχέσης, μέλια, ενθουσιασμός, το αίσθημα της ανακάλυψης. Κάποια στιγμή οι μάσκες πέφτουν. Απαιτήσεις. Το μοίρασμα του χρόνου, άλλοτε αυτό γίνεται πολύ γλυκά και αρμονικά, άλλοτε εκδηλώνεται βίαια και συχνά κόντρα στα θέλω μας, γκρίνια από φίλους, απαίτηση για περισσότερο χρόνο και κάπου εκεί καταλαβαίνεις πως μέσα σ'αυτη τη σχέση έχεις αρχίσει να χάνεις τον εαυτό σου.

Αυτός ο άλλος εαυτός, ενας κόντρα ρόλος. Ώρα για συμβιβασμό ή ευκαιρία για το δρόμο της εξόδου;

Μία νέα σχέση είναι αχαρτογράφητη περιοχή και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον φυσιολογικό φόβο που έχουν όλοι οι άνθρωποι για το άγνωστο. Το να αφήσουμε τον εαυτό μας να ερωτευτεί είναι σαν να παίρνουμε ένα ρίσκο καθώς εμπιστευόμαστε τον άλλον και του επιτρέπουμε να μας επηρεάσει, κι αυτό μας αφήνει έκθετους. Οι άμυνές μας προκαλούνται και οι συνήθειες που μας επέτρεπαν να εστιάζουμε στον εαυτό μας, αρχίσουν να υποχωρούν. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι όσο αγαπάμε, τόσο μπορεί να πληγωθούμε.

Μια σχέση στηρίζεται στα θεμέλια που μπαίνουν. Και για να αντέξει πρέπει να είναι γερά. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει χρόνο και θέληση.

Εξίσου σημαντικές είναι οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί. Με όρια όμως.

Όσο κι αν μοιάζουμε με κάποιον, αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα ή ότι είναι σίγουρη η σχέση μας. Προσωπικά πιστεύω πως ο ένας πρέπει να συμπληρώνει τον άλλον, όπως τα κομμάτια του παζλ, έχουν μεν κοινά σημεία, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση τα ίδια. Οι προϋποθέσεις όμως για να μείνουν ενωμένα ποιες είναι;

Κάθε ζευγάρι βάζει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι προφανώς πρέπει να ακολουθηθούν για την ορθή λειτουργία (εκτός αν είστε υποστηρικτές του ότι οι κανόνες υπάρχουν για να καταπατούνται). Πρέπει να συναντηθούν κάπου στη μέση τα δύο άτομα. Ούτε ο ένας να την ξεπεράσει ούτε ο άλλος. Το μυστικό είναι να φτάσεις στη μέση και ο άλλος να έρθει να σε βρει επειδή το θέλει. Το να φτάσεις ως τη μέση, σημαίνει ίσως και ν'αλλάξεις κάποια πράγματα στη συμπεριφορά σου, στον τρόπο ζωής σου, σε ορισμένα όμως επίπεδα. Να μη φτάσεις, δηλαδή, σε σημείο να χαθείς από το χάρτη! Πάντα να κρατάς κάποια πράγματα για τον εαυτό σου. Ίσως ακούγεται εγωιστικό, είναι όμως θέμα επιβίωσης. Γιατί αν τον χάσεις τον εαυτό σου και μείνει μόνο ο άλλος;

Τότε μάλλον έχεις χάσει τα προσωπικά σου όρια.

Και κάπως έτσι, θα σε ρωτήσω με την σειρά μου. Τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε όρια στις σχέσεις μας; Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από εσένα και κυρίως από την πρόθεσή σου σχετικά με το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ανεχτείς στις σχέσεις σου. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να γνωρίζεις από την αρχή ή να το έχεις προαποφασίσει ανεξαρτήτως του πώς εξελίσσεται η κάθε σχέση. Το βασικό είναι ότι τα όριά σου δεν μπορούν να είναι ένα σύνολο παγιωμένων κριτηρίων ανεξάρτητα από το πώς η κάθε νέα εμπειρία σε αλλάζει, σε κάνει να προσαρμόζεσαι και να βιώνεις την κάθε σχέση. Και τα όρια οφείλουν να προσαρμόζονται.

Επιπλέον, στις ερωτικές σχέσεις υπάρχει πάντα η αμφιβολία για το αν έχεις την πλήρη αποδοχή του άλλου αλλά και ο φόβος της απόρριψης, στοιχεία που κάνουν τα όρια να μοιάζουν με απειλή στην επιβεβαίωση που επιθυμείς να λάβεις μέσα από τη συντροφικότητα.

Ωστόσο, αν αυτό που ξεπερνά το όριο σου δεν εκφραστεί καθόλου, είτε σαν παράκληση είτε σαν παράπονο, είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια θα μετατραπεί σε εκνευρισμό και θυμό που όχι απλώς θα εκφραστεί, αλλά θα ξεπεράσει τα όρια και των δυο σας. Κι αυτό είναι βέβαιο.

Πρόσεχε πάρα πολύ! Το ότι σε ενοχλεί κάτι ή ότι το όριο σου αμφισβητείται, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να παρασυρθείς στο να τερματίσεις μια σχέση ή να απομακρυνθείς από ένα κοντινό άνθρωπο. Θα πρέπει όμως να δηλώνεις ρητά όσα νιώθεις ότι σε καταπιέζουν σε ασφυκτικό βαθμό.

Αυτό μπορεί να σημαίνει και σύγκρουση, αλλά είναι πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό για τη διατήρηση μιας ζωντανής σχέσης από το να βάζεις όρια και μετά να ορθώνεις τοίχους σε όποιον δεν τα αντιλαμβάνεται ή τα προσπερνά.

Είπαμε να βάλετε όρια, όχι να ορθώσετε τοίχους! Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο, δε νομίζετε;

Νάντια ΚοκκίνουΠηγή : 

Related

blog 161263055273766479

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item