synoronews

Το ζωντανό κύτταρο των Παραμυθιών! (music video)

Η αφήγηση του παραμυθιού αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο περιήγησης της ανθρώπινης αγωνίας. Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Μ...

Gif pour Delph
Η αφήγηση του παραμυθιού αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο περιήγησης της ανθρώπινης αγωνίας.

Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Μπρούνο Μπετελχάιμ, το παραμύθι είναι η διάβαση από τη βιουμένη στην ξεπερασμένη αγωνία. Αυτό προκύπτει μέσω της αφήγησης που περιγράφει στο παιδί τα συμπλέγματα και τις ανομολόγητες παρορμήσεις του. Έτσι, το παραμύθι αποτελεί έναν ασφαλή οδηγό που κατευθύνει φαντασιώσεις και αμφισημίες προς μια λύση. Μέσω αυτής της οδού, η αφήγηση του παραμυθιού επιτελεί μια εκπαιδευτική λειτουργία και διευθετεί το εσωτερικό χάος.

Στον ταραγμένο και συγκρουσιακό σύγχρονο κόσμο η θέση του παραμυθιού οφείλει να είναι αυτή που διασφαλίζει την πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών, μέσω της εξωσχολικής πνευματικής τροφής που οδηγεί στη διεύρυνση των φαντασιακών οριζόντων και στην αναγνώριση των ορίων του κόσμου μας. Οι παραμυθένιες ιστορίες γοητεύουν, γιατί πραγματεύονται με τρόπο ποιητικό προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην τρυφερή τους ηλικία. 

Όπως αναφέρει ο Ρώσος λαογράφος Βλαντιμίρ Προπ, τα παραμύθια βαθμιαία μεταμορφώνονται. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα μόνα σταθερά στοιχεία είναι οι λειτουργίες των δρώντων προσώπων και οι ρόλοι των δρώντων προσώπων. Η δράση λοιπόν, αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι στην εξέλιξη του χαρακτήρα και στην υπέρβαση των εμποδίων και των σταδίων που έχουν ως στόχο το ξετύλιγμα της πλοκής.

Σύμφωνα με έναν παλαιότερο ορισμό «στα παραμύθια περιλαμβάνονται όχι μόνον ιστορίες με μαγικά στοιχεία, αλλά κι εκείνες όπου συμβαίνει απλώς κάτι εξαιρετικό ή παράδοξο – κι αυτό κάποτε μπορεί να είναι η κουταμάρα και μόνο κάποιων προσώπων»1. 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ιστορίες που σχετίζονται με όσα τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν στον σημερινό κόσμο και που τη συγγραφή τους θα την αναλάβουν σύγχρονοι παραμυθάδες που θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία του ακροατή. Το παραμύθι γίνεται έτσι ένας ζωντανός οργανισμός με διαρκή ανανέωση των κυττάρων του και με τις αναπόφευκτες μεταβολές του.

Ο σύγχρονος παραμυθάς αντιμετωπίζει τη διαρκή πρόκληση για έρευνα και μελέτη ώστε το νόημα της ζωής να είναι πάντοτε παρόν στα παραμύθια του. Όπως έλεγε και ο Μπρούνο Μπετελχάιμ «Εάν ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε όχι μόνο για το σήμερα, αλλά με πραγματική συνείδηση της ύπαρξής μας, τότε η πιο μεγάλη ανάγκη και το πιο δύσκολο επίτευγμά μας είναι να βρούμε νόημα στη ζωή μας» 2.

Ένα παραμύθι μπορεί πάντα να ανακουφίζει, γιατί με τον συμβολισμό του μας υπενθυμίζει ότι η φθορά και ο θάνατος δεν απειλούν τα πνευματικά δημιουργήματα, ούτε την αλήθεια της ζωής. Ο άνθρωπος είναι φορέας του μέλλοντός του μιας και που επιλέγει κάθε στιγμή της ζωής του τη λειτουργία του. «Ως λειτουργία, εννοείται η ενέργεια ενός δρώντος προσώπου, που ορίζεται από την άποψη της σημασίας της για την πορεία της δράσης» 3. 

 Η δράση είναι η ίδια μας η ζωή και αυτό είναι το πιο σημαντικό ηθικό δίδαγμα που μας προσφέρουν τα ακατάπαυστα, αθάνατα παραμύθια.


1 Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Το παραμύθι: Ένα λογοτεχνικό είδος που δεν πεθαίνει, σελ. 40
2 Κούλα Κουλουμπή – Παπαπετροπούλου, Ο Bruno Bettelheim και τα παραδοσιακά παραμύθια, περιοδ. Διαδρομές, τ.9/1988, σελ. 18
3 Β.Γ.Προπ, Μορφολογία του παραμυθιού, σελ. 27


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Β.Γ.Προπ, Μορφολογία του Παραμυθιού, μετάφραση: Αριστέα Παρίση, Εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α.Καρδαμίτσα, Αθήνα 1991
  • Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Όπως και στ’ αηδόνια, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1995
  • Bruno Bettelheim: The Uses of Enchantment – The Meaning and Importance of Fairy Tales, London, Thames and Hudson, 1976
* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή

Related

blog 8310244187169326795

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item