synoronews

Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι

Θυμάμαι από όταν ήμουν ακόμα μικρό κορίτσι, πολλές από τις παροιμίες, που κατά κόρον χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μου, να με μπερδεύουν κα...

Θυμάμαι από όταν ήμουν ακόμα μικρό κορίτσι, πολλές από τις παροιμίες, που κατά κόρον χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μου, να με μπερδεύουν και να μην μπορώ να αντιληφθώ πλήρως το νόημα και την αλληγορία τους. Αυτή όμως που με παίδεψε περισσότερο μέχρι να μπορέσω να καταλάβω το τι ακριβώς εννοούσε, ήταν το γνωστό και πολύ αγαπημένο «τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι».

Ποια άραγε είναι αυτά τα σιγανά ποτάμια (αναρωτιόμουν) και τι το τόσο τρομαχτικό έχουν, που πρέπει να προσέχω τα νώτα μου, όταν βρίσκομαι μαζί τους;

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, άρχισα σιγά-σιγά να αντιλαμβάνομαι τι θα μπορούσε να σημαίνει η πρόταση – ή μάλλον άρχισα να της δίνω εγώ την δική μου ερμηνεία. Γιατί τα σιγανά ποτάμια τελικά δεν είναι τίποτε παραπάνω από τις γνωστές μας σιγανοπαπαδιές. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δηλαδή, που στέκονται επικριτικά απέναντι στους υπολοίπους καταδικάζοντας συνήθειες και συμπεριφορές, ενώ κάτω από την δική τους καλολουστραρισμένη επιφάνεια κρύβονται μεγαλύτερα μυστικά και πάθη.

Είναι αυτοί που στις παρέες παριστάνουν τους άβγαλτους και συντηρητικούς, αλλά κάποια στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια ένα τόσο μεγάλο μυστικό που ξεσκεπάζει τη διπλή τους ταυτότητα. Σπανια θα τους ακούσεις να μιλάνε για τον εαυτό τους και όταν το κάνουν θα σου παρουσιάσουν μια τόσο επίπεδη εκδοχή της ζωής τους, που θα σε κάνουν να νυστάξεις από ανία. Μην τους πιστέψεις. Τα άτομα αυτής της κατηγορίας ξέρουν πολύ καλά να αποκρύπτουν τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, προσφέροντάς σου μόνο τα λαχανικά, αλλά καθόλου από τη μπριζόλα στο πιάτο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καχυποψία και η μυστικοπάθεια που τους κάνουν να κρύβουν το πραγματικό χαρακτήρα τους, είναι και η προσπάθειά τους να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο προσωπείο μπροστά στον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο πιστεύουν ότι θα γκρεμιστεί με το που εμφανίσουν τα αληθινά θέλω τους. 

Οι σιγανοπαπαδιές, όμως, δεν φαίνονται μόνο από τον τρόπο που κουκουλώνουν τα προσωπικά τους ζητήματα, αλλά και από την ψευτο-ηθικολογία τους, πουχαρακτηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους. Θα παριστάνουν τους έκπληκτους και προσβεβλημένους όταν ακούσουν κάποιον να βρίζει μέσα στην παρέα, ενώ θα απέχουν πάντα από οποιαδήποτε συζήτηση έχει ως θέμα αναφοράς της το σεξ.

Αν τύχει μάλιστα και προσπαθήσεις εσύ να τους απευθύνεις το λόγο πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα, θα σου απαντήσουν συνήθως με τραυλιστά χαμηλόφωνα μισόλογα, και προαιρετικά θα τα συνοδεύσουν με ασορτί κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Και ας είναι ο ίδιος άνθρωπος, που πολύ πιθανόν δεν θα διστάσει να διεκδικήσει κάποιον που έχει δεθεί με γαμήλιους όρκους ή να απατήσει μια μακροχρόνια σχέση του.

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των σιγανών ποταμιών είναι και η συγκαταβατικότητα που τους διακρίνει. Δεν θα πάρουν εύκολα το λόγο όταν βρεθούν ανάμεσα σε πολλά άτομα, θα συμβαδίσουν με την άποψη των πολλών στο τι να κάνουν και πού να πάνε, ενώ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την ανάμειξή τους σε καβγάδες και φασαρίες.

Όλα αυτά όμως θα πέσουν σαν ένας άλλος πύργος από τραπουλόχαρτα, όταν με την κατάλληλη αφορμή θα κάνει την εμφάνιση του ο άλλος, ο διαφορετικός τους χαρακτήρας. Τότε είναι που θα κάνει τον πιο επικό καβγά ξεσπώντας και για όλα τα μικρά που πέρασε στο ντούκου, ενώ το πιο πιθανό είναι ότι οι φωνές του μέχρι προσφάτως πιο ήσυχου μέλους της παρέας, την δεδομένη στιγμή, θα ξεπεράσουν τα ντεσιμπέλ που ισούνται με απογείωση αεροπλάνου.

Για αυτό, φίλε αναγνώστη, μην κάνεις ποτέ το λάθος να κρίνεις έναν ήσυχο άνθρωπο ως άκακο ή ακίνδυνο, γιατί αυτή η όψη θα μπορούσε απλά να αποτελεί την απάνεμη επιφάνεια του.

Μαρία Τριγώνη

Πηγή 

Related

blog 614242980763390608

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item