synoronews

ΑΝΘΡΩΠΟΣ! (music video)

Γράφει ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ… Δύο αντιφατικά ζεύγη στοιχείων – χαρακτηριστικών που παραδόξως συνυπάρχ...

Γράφει ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ…
Δύο αντιφατικά ζεύγη στοιχείων – χαρακτηριστικών που παραδόξως συνυπάρχουν στον άνθρωπο :

1. Kοινωνικό ον / εγωιστικό ον


2. Σκέψεις, Μυαλό / Συναισθήματα, Kαρδιά

Δυστυχώς ή ευτυχώς …

Όντας από την φύση του κοινωνικό ον, επιθυμεί να συναναστρέφεται με άλλα όντα του είδους του και να συγκαταλέγεται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, αυτό συνεπάγεται με κάποιες υποχωρήσεις που οφείλει να κάνει προκειμένου να "προσαρμόζεται" και με τα "θέλω" των υπολοίπων (χωρίς όμως να χάνει κομμάτι του εαυτού του για άτομα που δεν αξίζουν). 

Σε αντίθεση με την κοινωνική του φύση, ο άνθρωπος έχει την ιδιότητα να είναι εγωιστικό ον: αυτό του το χαρακτηριστικό αντιτίθεται στις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει.
Όμως προσαρμόζεται εφόσον επιθυμεί κι έχει την ανάγκη να ενσωματώνεται στις ποικίλες κοινωνικές ομάδες.

Βέβαια, πολλές φορές, ο εγωισμός αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος και υπερκερνά αυτή του την ανάγκη. Μπορεί να λειτουργήσει βέβαια και θετικά για το ίδιο το άτομο, όταν εντείνει το πείσμα και τη θέληση του για να πετύχει κάποιο στόχο που έχει βάλει, για να πραγματοποιήσει ένα ατομικό επίτευγμα ή ακόμη όταν βλέπει τις δύσκολες στιγμές σαν δοκιμασίες και να θέλει να τις αντιμετωπίσει, θέλοντας έτσι να πετύχει την αυτοϊκανοποίηση. 

Επιπροσθέτως, αυτό το χαρακτηριστικό ‘χάρισμα – κατάρα’, το οποίο, το κατέχει εκ φύσεως, μπορεί να τον κάνει να αυτοκαταστραφεί και να τον απομονώσει (να τον ‘φυλακίσει’ σε σκέψεις) από τον κοινωνικό του περίγυρο… μπορεί να τον κάνει να χάσει στιγμές που είναι ανεκτίμητες και που τελικά δεν θα τις ζήσει ποτέ για να κατανοήσει τι έχασε, αλλά θα το συνειδητοποιήσει μελλοντικά. Θα μείνουν ένα άλυτο μυστήριο…

Ανασταλτικό χαρακτήρα για την δράση αυτού του "μικροβίου" έχουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα του:

Μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να περιορίσει τον ίδιο του τον εαυτό, να κάνει "διάγνωση" του εαυτού του, να κάνει σάρωση των δεδομένων του και να απομακρύνει τους ιούς. Με λίγα λόγια να κάνει την αυτοκριτική του. Αυτή η ιδιότητα του ανθρώπου μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή οποτεδήποτε με αφορμή οποιαδήποτε στιγμή, ανεξαρτήτου ηλικίας. Φρόνιμο θα ήταν να εξετάσουμε στιγμές που έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο και τον έχουν κάνει να φτάσει στην αυτογνωσία, στιγμές βαρυσήμαντες για τον ίδιο…

Φτάνοντας λοιπόν στο σημείο να κάνει κανείς αυτογνωσία θα συμπεριλάβει στιγμές που στιγμάτισαν τον ίδιο, στιγμές που μπορεί πλέον να αποτελούν αναμνήσεις και να τον "βαραίνουν" σε βάθος χρόνων, στιγμές που θα τον έκαναν να αντιδράσει άσχημα και να μετανιώνει ή ακόμη και στιγμές που θα τον έκαναν να αντιδράσει ώριμα για την ηλικία του. 

Για να το διατυπώσω αλλιώς: τέτοιες στιγμές μπορούν να φέρουν τον άνθρωπο στα όρια του, στην απόλυτη συμπύκνωση τόσου συναισθηματικού φόρτου που θα τον κάνει να πάρει αυτή την απόφαση.

Υπογραμμίζω ότι τέτοιες στιγμές, όπως είναι φυσιολογικό, θα συνοδεύονται από συναισθήματα. Συναισθήματα, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, θα έρχονται σε σύγκρουση με την λογική, τις σκέψεις εν ολίγοις. 
Όχι όμως απαραίτητα.

Υποστηρίζεται ότι οι σκέψεις αποτελούν "σκιές των συναισθημάτων" αυτή η φράση επιβεβαιώνει κάποια έτσι αρμονική θα λέγαμε σύνδεση μεταξύ "διένεξης" μυαλού και καρδίας, σκέψεων και συναισθημάτων.

Αποφασίζοντας κάποιος να κάνει αυτή την μετάβαση, από το ‘παλιό’ κομμάτι του εαυτού του στο πιο ‘ανανεωμένο’ θα αρχίσει να αναιρεί σκέψεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, θα διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον εαυτό του, θα καταλήξει στο ότι επιτελεί ένα έργο * , όπως και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, θα ενσωματωθούν διαφορετικά στοιχειά στον χαρακτήρα του, θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο, καθώς και τις καταστάσεις από πλέον διαφορετική οπτική γωνία – ότι πάντα θα έχουν κάτι να του προσφέρουν – σίγουρα μπορεί να χάνει χρόνο, σίγουρα μπορεί να πληγωθεί, αλλά πάντα κάτι θα κερδίζει: κάτι που θα τον κάνει ολοένα και πιο δυνατό, που θα τον προετοιμάζει να αντιμετωπίζει πιο εύκολα καταστάσεις , πάντα με ένα χαμόγελο!!!

Σαν αποτέλεσμα αυτής της ‘μεταμόρφωσής’ του, θα γίνει πιο συνειδητοποιημένος και θα αναγνωρίζει την χρονική καταλληλότητα της ορθής χρήσης ορισμένων χαρακτηριστικών – ιδιοτήτων του. 

Επιπλέον, θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ωριμότητα, ώστε να προβαίνει, όντας πιο σίγουρος πλέον για τον εαυτό του, σε ενέργειες και να κάνει καλύτερη καθ’ αυτόν λήψη αποφάσεων… εν ολίγοις, θα κάνει επιλογές, έχοντας πλέον επίγνωση για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που τις συνοδεύουν, τα ρίσκα που θα κρύβει η καθεμία από αυτές καθώς επίσης και για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή και που λίγοι τις υπολογίζουν.

Υ.Γ. : Οι επιλογές δεν αφορούν μοναχά ενέργειες ή αποφάσεις, αλλά και επιλογές όσον αφορά πρόσωπα, μορφές, οντότητες που με δίκες τους ενέργειες και συμπεριφορές του έχουν αποδείξει ότι είναι ιδανικοί και άξιοι να τον συντροφεύουν και να του εμπνέουν την εμπιστοσύνη, που ο ίδιος έχει ανάγκη, όπως και την ανιδιοτελή αμοιβαιότητα.

*Χριστινάκι.-*
* Ο κάθε άνθρωπος είναι "one of a kind" όπως λέει και ο τραγουδιστής των Placebo !!!

Πηγή

Related

blog 3871488726631831976

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item