synoronews

Οι χρήσιμοι και οι άχρηστοι ηλίθιοι! (music video)

Κώστας Β. Μάρκου O όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» αποδίδεται στον Λένιν και ένεκα αυτού έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτρέπει...

Κώστας Β. Μάρκου

O όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» αποδίδεται στον Λένιν και ένεκα αυτού έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη του να τον χρησιμοποιεί χωρίς να κινδυνεύει είτε να χαρακτηριστεί υβριστής, είτε να ανοίξει εκκρεμότητες με τα ποινικά δικαστήρια.

Διερευνώντας τη σχετική βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι οι πάντες συμφωνούν ότι ο Λένιν ποτέ δεν εξεστόμισε, ούτε έγραψε τη φράση αυτή. Παρέμεινε όμως ως ιδιοκτήτης της, όπως και τόσα άλλα ανάλογα παραδείγματα στην ιστορία, «αναφερόμενος» σε Δυτικούς διανοούμενους και άλλους αριστερούς που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα χωρίς να αποτελούν μέλη του και μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς, πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που εξυπηρετούσε τους κομμουνιστές και αριστερούς γενικότερα.

Συχνά χρησιμοποιείται πλέον από συντηρητικούς για να περιγράψουν τα ασυνείδητα "όργανα" των κομμουνιστών. Η σύγχρονη πολιτική ορολογία έχει αποδεχτεί τον πολιτικό αυτό όρο που απελευθερωμένος (σχετικά) πλέον από την υβριστική του έννοια, είναι εργαλείο πολιτικών αναλύσεων και αντιπαραθέσεων.

Νομίζω ότι, ασεβώντας βέβαια απέναντι στο ιστορικό πολιτικό μέγεθος του Λένιν, ότι εκ παραλλήλου θα πρέπει να εισαχθεί και ο αντιπαραθετικός πολιτικός όρος των «άχρηστων ηλίθιων». Μπορεί να περιγράψει πολιτικά μια άποψη, που στη κινούμενη πολιτική άμμο των ημερών μας στην Ελλάδα, υπηρετεί a la carte τα πολιτικά ζητούμενα της συντηρητικής παράταξης με ημερομηνία λήξεως. Βεβαίως η έννοια του πολιτικά «ηλίθιου» επιδέχεται πολλών αναγνώσεων που έχουν καθεμιά ως αφετηρία την πολιτική σκοπιά της θεώρησης.

Η έννοια όμως του «άχρηστου» περιγράφει την τύχη του εξατομικευμένου ρόλου που επιφυλάσσει η πολιτική ζωή στα πρόσωπα αυτά της δημόσιας σφαίρας. Διάττοντες αστέρες που με τον ένα η άλλο τρόπο απέκτησαν, την κατά Γουώρχολ και η μεγαλύτερη, δημοσιότητα που δικαιούνταν έγιναν εργαλεία στη λυσσαλέα αντίσταση του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικοκοινωνικού καθεστώτος και μετά περιέπεσαν η πρόκειται να περιπέσουν στη λήθη και την αχρηστία.

Πρόκειται δηλαδή για προσωπικότητες του δημόσιου βίου που υποκύπτοντες στη σαγήνη της εξουσίας και της δημοσιότητας εκτός από αρχολίπαροι και σπουδαρχίδες, γίνονται πλέον και «άχρηστοι». (Σύμφωνα με το λεξικό, «αρχολίπαρος» είναι αυτός που επιδιώκει αξιώματα, και «σπουδαρχίδης» αυτός που επιδιώκει με κάθε τρόπο κάποια δημοσιότητα).

-- Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι γιατρός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας--

* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 3961071600161502029

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item