synoronews

Οι χρήσιμοι και οι άχρηστοι ηλίθιοι! (music video)

Κώστας Β. Μάρκου O όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» αποδίδεται στον Λένιν και ένεκα αυτού έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτρέπει...

Κώστας Β. Μάρκου

O όρος «χρήσιμοι ηλίθιοι» αποδίδεται στον Λένιν και ένεκα αυτού έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη του να τον χρησιμοποιεί χωρίς να κινδυνεύει είτε να χαρακτηριστεί υβριστής, είτε να ανοίξει εκκρεμότητες με τα ποινικά δικαστήρια.

Διερευνώντας τη σχετική βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι οι πάντες συμφωνούν ότι ο Λένιν ποτέ δεν εξεστόμισε, ούτε έγραψε τη φράση αυτή. Παρέμεινε όμως ως ιδιοκτήτης της, όπως και τόσα άλλα ανάλογα παραδείγματα στην ιστορία, «αναφερόμενος» σε Δυτικούς διανοούμενους και άλλους αριστερούς που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα χωρίς να αποτελούν μέλη του και μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς, πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που εξυπηρετούσε τους κομμουνιστές και αριστερούς γενικότερα.

Συχνά χρησιμοποιείται πλέον από συντηρητικούς για να περιγράψουν τα ασυνείδητα "όργανα" των κομμουνιστών. Η σύγχρονη πολιτική ορολογία έχει αποδεχτεί τον πολιτικό αυτό όρο που απελευθερωμένος (σχετικά) πλέον από την υβριστική του έννοια, είναι εργαλείο πολιτικών αναλύσεων και αντιπαραθέσεων.

Νομίζω ότι, ασεβώντας βέβαια απέναντι στο ιστορικό πολιτικό μέγεθος του Λένιν, ότι εκ παραλλήλου θα πρέπει να εισαχθεί και ο αντιπαραθετικός πολιτικός όρος των «άχρηστων ηλίθιων». Μπορεί να περιγράψει πολιτικά μια άποψη, που στη κινούμενη πολιτική άμμο των ημερών μας στην Ελλάδα, υπηρετεί a la carte τα πολιτικά ζητούμενα της συντηρητικής παράταξης με ημερομηνία λήξεως. Βεβαίως η έννοια του πολιτικά «ηλίθιου» επιδέχεται πολλών αναγνώσεων που έχουν καθεμιά ως αφετηρία την πολιτική σκοπιά της θεώρησης.

Η έννοια όμως του «άχρηστου» περιγράφει την τύχη του εξατομικευμένου ρόλου που επιφυλάσσει η πολιτική ζωή στα πρόσωπα αυτά της δημόσιας σφαίρας. Διάττοντες αστέρες που με τον ένα η άλλο τρόπο απέκτησαν, την κατά Γουώρχολ και η μεγαλύτερη, δημοσιότητα που δικαιούνταν έγιναν εργαλεία στη λυσσαλέα αντίσταση του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικοκοινωνικού καθεστώτος και μετά περιέπεσαν η πρόκειται να περιπέσουν στη λήθη και την αχρηστία.

Πρόκειται δηλαδή για προσωπικότητες του δημόσιου βίου που υποκύπτοντες στη σαγήνη της εξουσίας και της δημοσιότητας εκτός από αρχολίπαροι και σπουδαρχίδες, γίνονται πλέον και «άχρηστοι». (Σύμφωνα με το λεξικό, «αρχολίπαρος» είναι αυτός που επιδιώκει αξιώματα, και «σπουδαρχίδης» αυτός που επιδιώκει με κάθε τρόπο κάποια δημοσιότητα).

-- Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι γιατρός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας--

* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 3961071600161502029

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item