synoronews

«Μιλήστε σε αγνώστους, κάνει καλό»! (music video)

Ελεάνα Πανδιά , Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου Δ εν είναι παράδοξο ; Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρω...

Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Δεν είναι παράδοξο; Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και, παρ’ όλο που το ανθρώπινο είδος φημίζεται για την κοινωνικότητά του, στεκόμαστε ο ένας τόσο κοντά στον άλλο κάθε μέρα αγνοώντας το διπλανό μας και επιδεικνύοντας αντικοινωνική συμπεριφορά. 

Κι όμως οι συμμετέχοντες σε πρόσφατα πειράματα υποτιμούν την επιθυμία των άλλων να επικοινωνήσουν κοινωνικά αλλά χαρακτηρίζουν ως θετικές τις εμπειρίες τους όταν απευθύνθηκε σε αυτούς κάποιος άγνωστος και όταν οι ίδιοι απευθύνθηκαν σε κάποιον που δεν γνώριζαν.

Οι άνθρωποι συχνά δεν καταλαβαίνουν τα οφέλη της κοινωνικότητας, όπως δείχνει νέα μελέτη του καθηγητή Nicholas Epley του Chicago Booth School Of Business. Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «The Journal of Experimental Psychology» ο Epley και η συνεργάτιδά του Juliana Schroder έγραψαν: «Το να επικοινωνεί κάποιος με αγνώστους στο τρένο μπορεί να μην είναι τόσο μακροχρόνια ευεργετικό όπως μια φιλία, αλλά οι επιβάτες ενός τρένου στο κέντρο του Σικάγο έδειξαν να απολαμβάνουν πολύ περισσότερο τη διαδρομή όταν επικοινώνησαν με κάποιον, ακόμα και αν τους ήταν παντελώς άγνωστος σε σχέση με το να έκαναν τη διαδρομή μόνοι και σιωπηλοί».

«Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως αισθάνονται ευεξία όταν έρχονται σε επικοινωνία με αγνώστους, η αρχική τους πρόβλεψη ήταν ότι θα τους ήταν δυσάρεστο να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που δε γνωρίζουν»

Σύμφωνα με τον Epley αυτή η αρχική εντύπωση των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι ενδεικτική μιας βαθιάς προκατάληψης σχετικά με τις κοινωνικές επαφές. Όπως μας εξηγεί: «Αυτή η προκατάληψη είναι λανθασμένη και επηρεάζει δυσμενώς την ευεξία του ατόμου που αναγκάζεται να διανύει μεγάλες αποστάσεις από και προς τη δουλειά του καθημερινά». Οι ερευνητές μελέτησαν εννέα διαφορετικές πειραματικές συνθήκες στο πεδίο και στο εργαστήριο για να εξετάσουν το εξής παράδοξο: ενώ οι άνθρωποι αποκομίζουν οφέλη από την κοινωνική επαφή προτιμούν να απομονώνονται. 

Οι συμμετέχοντες ήταν επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς κυρίως τρένων και λεωφορείων στους οποίους ζητήθηκε να μιλήσουν με κάποιον άγνωστο, να καθίσουν μόνοι χωρίς να απευθύνουν το λόγο σε κανένα ή να κάνουν ότι κάνουν συνήθως όταν επιβαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που μετρούσαν της επιπτώσεις της μακρινής κοινωνικής επαφής σχέση με την κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τον Epley «οι συμμετέχοντες στη συνθήκη της κοινωνικής επαφής δήλωσαν αυτή ήταν η πιο θετική εμπειρία από τα τρία προτεινόμενα σενάρια του πειράματος. Η μεγαλύτερη απόκλιση στο συναίσθημα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν επαφή με κάποιον άγνωστο συνεπιβάτη τους σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν επαφή με κανέναν».

ριστιν-άκι.-*

Πηγή  

Related

blog 1660755611463170920

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item