synoronews

Ανατροπές σοκ στις συντάξεις: Καταργείται η 35ετία στο Δημόσιο

Στην «πρέσα» και τα θεμελιωμένα δικαιώματα - 37ετία με υπουργική απόφαση ειδικά για το δημόσιο - 40 χρόνια δουλειάς μετά το 2022 -Αναμέν...

Στην «πρέσα» και τα θεμελιωμένα δικαιώματα - 37ετία με υπουργική απόφαση ειδικά για το δημόσιο - 40 χρόνια δουλειάς μετά το 2022 -Αναμένεται διόρθωση από το υπ. Εργασίας για τα θεμελιωμένα διακαιώματα στο Δημόσιο

Οδηγίες προς τα ταμεία, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» οι απονομές συντάξεων, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, η οποία αποσαφηνίζει ότι στη μέγγενη του νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων δε θα βρεθούν μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015 αλλά και όσοι έχουν θεμελιώσει μέχρι 31.12.2014 αλλά η συνταξιοδότησής του αρχίζει από 1.9.2015.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος που βασίζεται σε νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής στο νόμο για τα προαπαιτούμενα διευκρινίζει ότι αντικαθίσταται η φράση «που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής» του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης Α' της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.3863/2010 (ΑΛ115) αντικαθίσταται με τη φράση «που είτε θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής, είτε έχουν θεμελιώσει μέχρι 31.12.2014 αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015»

Έτσι, η αναλογική σύνταξη ορίζεται ως το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης έως και την 31.12.2010 και από 1.1.2011 και εφεξής ( σύμφωνα με ν. 3863/2010 ισχύει διαφορετικό καθεστώς στις δύο παραπάνω χρονικές περιόδους ) , κάθε ασφαλισμένου που είτε θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015, είτε έχει θεμελιώσει μέχρι 31.12.2014 αλλά η συνταξιοδότησή του αρχίζει από 1.9.2015.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά τους ασφαλισμένους των οργανισμών κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και τους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, των στρατιωτικούς και των τακτικούς υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ. και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα – τονίζεται στην εγκύκλιο - υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται.

Με βάση αυτή την προυπόθεση, πάνω από 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόλαβαν να να «πιάσουν» την απαιτούμενη ηλικία έως τις 18 Αυγούστου του 2015 ( ψήφιση νομοσχεδίου ) παρότι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/12, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν έως και 17 χρόνια από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και πριν από το 1983 χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας . Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος( τρίτεκνες).

Για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1−1−2022 σε 40.

Mε τη διατύπωση που χρησιμοποιεί η υπουργική απόφαση αφήνει στον αέρα χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με 35ετία έως τις 31/12/2014 και κανονικά δε θα έπρεπε να θίγονται από τα νέα μέτρα.

Αντίθετα στην υπουργική απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα και τα ειδικά ταμεία , γίνεται σαφές ότι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014 δε θίγονται και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους όποτε επιθυμούν. Μετά την επισήμανση της παράλειψης και από τον πρώην υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη σε πρωινή εκπομπή , το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο που αποκαθιστά το πρόβλημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο τονίζει ότι θεώρησε περιττή τη διευκρίνιση (ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 31/12/14), καθώς, η υπουργική απόφαση βασίζεται στο νόμο του μνημονίου του Αυγούστου στον οποίο αποσαφηνίζονται οι εξαιρέσεις.

Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.

Δείτε εδώ την υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει πίνακες με την αύξηση των ορίων


Πηγή : protothema.gr

Related

blog 3684182502059524555

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item