synoronews

Λεκτική βία: Τί νοείται και πώς να τη χειριστείτε! (music video)

Cathy Meyer Διαπιστευμένη σύμβουλος διαζυγίου, εκπαιδεύτρια γάμου και νομική ερευνήτρια Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη σωματική κακοποίηση κ...

Cathy Meyer
Διαπιστευμένη σύμβουλος διαζυγίου, εκπαιδεύτρια γάμου και νομική ερευνήτρια

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη σωματική κακοποίηση κυρίως κατά των γυναικών. Ωστόσο υπάρχει και η ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση η οποία μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε άνθρωπο ή να σε συμβαίνει σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου. Τι σημαίνει λοιπόν λεκτική κακοποίηση, ποια σημάδια πρέπει να σας θορυβήσουν και πώς να τη χειριστείτε;

Ερώτηση: Πώς μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τη λεκτική κακοποίηση και πώς να τη χειριστεί;
Λόγω του ότι σε κάθε σχέση ή γάμο, υπάρχει πάντα μία δόση λεκτικής κακοποίησης, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Δεν συνιστούν λεκτική βία, όλες οι «κακές» λέξεις που σκοπό έχουν να πληγώσουν τον άλλον. Ένας ειδήμων στη λεκτική κακοποίηση μπορεί να τραυματίσει την αυτοεκτίμησή σας ενώ παράλληλα εμφανίζεται ως κάποιος που νοιάζεται βαθιά για εσάς. Η χρήση των λέξεων που χρησιμοποιούνται στη περίπτωση της λεκτικής βίας είναι μια απόπειρα του ενός ατόμου να ελέγξει το άλλο και παρά τα όποια συναισθήματα φαίνεται ο/η σύντροφός σας να τρέφει για εσάς, η λεκτική κακοποίηση είναι το ίδιο επώδυνη με τη σωματική.

Η σωματική κακοποίηση έχει τη διαφορά ότι αφήνει ορατά σημάδια άρα εντοπίζεται εύκολα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν κάποιος σας χτυπήσει, αυτομάτως αποτελείτε θύμα σωματικής βίας και δεν έχετε δεύτερες σκέψεις όταν βλέπετε στο σώμα σας ουλές και μελανιές που αποτελούν απόδειξη για ό,τι σας συνέβη. Η λεκτική κακοποίηση όμως είναι διαφορετική διότι η ζημιά είναι εσωτερική. Δεν υπάρχουν σημάδια ή ουλές παρά μόνο μία πληγωμένη αυτοεκτίμηση.

Παρακάτω θα δείτε μερικά γεγονότα, που συνιστούν λεκτική κακοποίηση

Χαρακτηρισμοί
Κάθε αρνητικός χαρακτηρισμός προς το πρόσωπό σας από τον/τη σύντροφό σας είναι απαράδεκτος. Υπάρχουν επίθετα που συνιστούν κακοποίηση πέρα πάσης αμφιβολίας αλλά εκτός από αυτά, υπάρχουν και κάποιες κεκαλυμμένες απόπειρες του/της συντρόφου που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Όσοι χρησιμοποιούν τη λεκτική βία λατρεύουν να σας ασκούν συνεχώς «εποικοδομητική κριτική» προκειμένου να σας «γονατίσουν». Εάν λοιπόν ο/η σύντροφός σας, σας κριτικάρει συνεχώς «για το καλό σας», προσέξτε. Αυτή η μορφή λεκτικής κακοποίησης είναι η πιο «ύπουλη».

Λέξεις της ντροπής
Οι επικριτικές, σαρκαστικές και κοροϊδευτικές λέξεις που σκοπό έχουν να σας μειώσουν είτε όταν είτε οι δυο σας είτε μπροστά σε κόσμο.

Φωνές, βρισιές, ουρλιαχτά
Όταν ζείτε με κάποιον/α που είναι κινητή βόμβα, δηλαδή πυροδοτείται με το παραμικρό.

Απειλές για εκφοβισμό
Καμία απειλή δεν θα πρέπει να παίρνεται ελαφρά τη καρδία, ακόμη κι αν ο/η σύζυγός σας, σας πεί ότι απλά «αστειεύεται», ειδικά αν οι απειλές του/της, έχουν συμβάλλει στο να έχετε αλλάξει συμπεριφορά ή στο να νιώθετε φυλακισμένοι μέσα στη σχέση.

Κατηγορώντας το θύμα
Ο/Η σύντροφός σας προκαλεί τον καυγά ή εκρήγνυται κατά τη διάρκειά του και ύστερα κατηγορεί εσάς για τις πράξεις και τη συμπεριφορά του/της.

Τα συναισθήματα σας, παρακάμπτονται
Ο/Η σύντροφός σας, αρνείται να συζητήσει θέματα που σας αναστατώνουν. Αποφεύγουν τη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος πάνω στο οποίο πρέπει να πάρουν την ευθύνη με τις πράξεις και τις λέξεις τους.

Αναρωτιέστε συχνά γιατί είστε λυπημένοι/ες
Θάβετε τα συναισθήματά σας ή εργάζεστε σκληρά προκειμένου να βρείτε την ηρεμία που δεν σας δίνει ο/η σύντροφός σας. Αισθάνεστε καταθλιπτικοί και πολλές φορές αναρωτιέστε μήπως έχετε τρελαθεί.

Χειριστική αντιμετώπιση των πράξεών σας
Η επίμονη και συνεχής χρήση απειλών απέναντί σας, με λέξεις που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα ή άβολα. Εάν για παράδειγμά ο/η σύζυγός σας δεν θέλει διαζύγιο, θα πεί τα πάντα προκειμένου να σας κάνει να μείνετε στο γάμο, οτιδήποτε για να σας κάνει να συμφωνήσετε με τις επιθυμίες του/της, ανεξάρτητα από το τι είναι καλύτερο για εσάς.

Πώς να χειριστείτε τη λεκτική κακοποίηση

Εάν ο/η σύντροφός σας, ή το άτομο με το οποίο μένετε μαζί, σας κακοποιεί λεκτικά αδιαφορώντας για τα συναισθήματά σας, θα αρχίσετε να βλέπετε τις ανάγκες σας ως ασήμαντες. Όταν λοιπόν αναγνωρίσετε ότι είστε θύμα λεκτικής βίας, τότε θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια και να κάνετε τα εξής βήματα:
  • Η κακοποίηση δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, επομένως δεν πρέπει επ’ ουδενί να νιώσετε ότι φταίτε.
  • Πείτε σε αυτόν/ή που σας κακοποιεί λεκτικά, πόσο πολύ σας πληγώνουν οι λέξεις του/της και συζητήστε το μαζί του/της. Βάλτε τα όριά σας σχετικά με το τι θα δεχτείτε και τι όχι από εκείνον/η.
  • Αναζητήστε συμβουλευτική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, είτε μαζί είτε χώρια.
  • Μείνετε δεμένοι με την οικογένεια και τους φίλους σας. Συζητήστε μαζί τους τι σας συμβαίνει και πώς νιώθετε.
  • Εάν η λεκτική κακοποίηση κλιμακώνεται σε σωματική, φύγετε. Η προσωπική σας ασφάλεια είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε σχέση.
  • Μην εμπλέκεστε σε τσακωμό με τον/την θύτη σας. Εάν θυμώσει παραμείνετε ήρεμοι, απομακρυνθείτε και μην του δώσετε αυτό που ζητάει, δηλαδή αντίδραση.

Πάρτε πίσω τη δύναμή σας
Εάν αντιδράσετε στον θύτη σας, είναι σαν να τον/την επιβραβεύετε. Αφήστε τον/την να πιστεύει πως έχει ισχύ στα συναισθήματά σας αλλά στη πραγματικότητα μην του/της επιτρέψετε να τα ελέγχει.

Φύγετε από το γάμο
Εάν το να θέσετε τα όριά σας, να δείτε κάποιον ειδικό ή να μην συμμετέχετε στις αντιδράσεις του δεν αποδώσουν, το διαζύγιο είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά. Υπάρχουν φορές που το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, είναι να σπάσετε κάθε δεσμό με αυτόν/ή που σας κακοποιεί. Σε περίπτωση που ακολουθήσετε αυτό το δρόμο, μείνετε κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και εστιάστε στο πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση από εδώ και πέρα.

* Χριστιν-άκι.-*

Πηγή 

Related

blog 1647102880202464453

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item