synoronews

Facebook και παιδί: Συμβουλές για ασφαλές socializing!

Tου Νικόλα Γεωργιακώδη Είναι αναπόφευκτο. Κάποια στιγμή το παιδί σας θα θελήσει να κάνει προφίλ στο Facebook – και καλά θα κάνε...


Tου Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι αναπόφευκτο. Κάποια στιγμή το παιδί σας θα θελήσει να κάνει προφίλ στο Facebook – και καλά θα κάνει.
Όμως όπως και οτιδήποτε στο Internet, έτσι και το Facebook (και γενικά τα social networks) κρύβουν αρκετούς κινδύνους για τα παιδιά, τους οποίους οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη για να τα προστατέψετε. 

Από το να έρθουν σε επαφή με άτομα αμφιβόλου… ηθικότητας, μέχρι να «κολλήσουν» κάποιον ιό στον υπολογιστή και να υποκλαπούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το παιδί στον κόσμο του Facebook. 

Βάζοντας τους κανόνες 

Τα social networks απαιτούν από τα παιδιά να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να ανοίξουν λογαριασμό. Αυτό συμβαίνει λόγω της «Διαδικτυακής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» η οποία περιορίζει τις εταιρίες από το να συγκεντρώνουν προσωπικά στοιχεία για παιδιά κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, πολλά παιδιά (προφανώς) αψηφούν τα ηλικιακά αυτά όρια, δηλώνοντας ψευδή ημερομηνία γέννησης και δημιουργούν λογαριασμούς. 

Καλό θα ήταν επίσης, να θέσετε κάποιους θεμελιώδεις κανόνες στο παιδί, όσον αφορά το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο Facebook και ίσως να του τονίσετε και τις επιπτώσεις που θα έχει αν η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή. 

Επισημάνετέ του ότι, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στην καθημερινότητα, ισχύουν και στον κόσμο του Internet και εξηγήστε του ότι οι αναρτήσεις που κάνει και δημοσιεύονται είναι αυτές που κατά κύριο λόγο κρίνουν την social συμπεριφορά του. 

Συμβουλέψτε το παιδί να μην αποδέχεται αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζει και να μην αποκαλύπτει ποτέ σε κανέναν το password του. Τέλος, πείτε στο παιδί να σας μιλήσει αμέσως αν συμβεί οτιδήποτε που μπορεί να το φέρει σε δύσκολη θέση. 

Ρυθμίσεις απορρήτου 

Δεν είναι ανάγκη να μπείτε στον λογαριασμό του παιδιού σας και να αλλάξετε εσείς τις ρυθμίσεις απορρήτου. 
Μπορείτε να το κάνετε μαζί με το παιδί σας, έτσι ώστε να καταλάβει για ποιον λόγο κάνετε την κάθε ρύθμιση.
Πηγαίνετε στην κατηγορία Account (ή Λογαριασμός) όπου θα βρείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings), οι προεπιλογές της οποίας ευνοούν ιδιαίτερα την δημοσιοποίηση των πληροφοριών του χρήστη προς όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.
Αλλάξτε την επιλογή «Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου» από «Δημόσια» σε «Φίλοι», έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα posts και τις φωτογραφίες του παιδιού σας θα τις βλέπουν μόνο όσοι βρίσκονται στην λίστα των φίλων του. 

Επίσης, ακριβώς από κάτω στο «Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου;», επιλέξτε αντί για «Όλοι» το «Φίλοι φίλων», έτσι ώστε κανείς εκτός από τους κοντινούς γνωστούς των φίλων του παιδιού σας να μην μπορεί να δει τις προσωπικές του πληροφορίες (email, τηλέφωνο) ή να του στείλει προσωπικό μήνυμα και αίτημα φιλίας.

Αν το παιδί σας είναι για αρκετό καιρό στο Facebook και δεν είχατε ποτέ ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις αυτές, τότε στο «Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου;», επιλέξτε την κατηγορία «Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις» και κάντε κλικ πάνω στο ομώνυμο κουμπί.
Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι όλες οι παλαιότερες δημοσιεύσεις του παιδιού σας θα γίνουν πλέον ορατές αποκλειστικά και μόνο στους φίλους του. 

Μια ακόμα καλή ιδέα για να ελέγχετε το facebook του παιδιού σας είναι να πάτε στο «Από πού συνδέεστε» και να δείτε/ επεξεργαστείτε την σχετική ενότητα.
Σε αυτήν φαίνονται όσες συσκευές/υπολογιστές είναι αυτή τη στιγμή συνδεδεμένες με το προφίλ του παιδιού σας, από ποιες τοποθεσίες και ποια χρονική στιγμή.
Εκτός από το ότι έτσι θα μπορέσετε να δείτε πότε μπήκε το παιδί σας στο facebook, παράλληλα θα μάθετε αν κάποιος άγνωστος μπαίνει με το προφίλ του. 

Προγράμματα social… ελέγχου 

Αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε log in στο προφίλ του παιδιού σας για να ελέγξετε με ποιους έρχεται σε επαφή, μια καλή εναλλακτική είναι κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης social network. όπως το net nanny social. 

Κοστίζει 20 δολάρια ανά έτος και είναι πολύ εύκολο και απλό στην χρήση του. Αφού το αγοράσετε και το εγκαταστήσετε, σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε από τον υπολογιστή σας τις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτά το παιδί σας, με ποιους επικοινωνεί και παράλληλα σας στέλνει ειδοποιήσεις όταν αναρτήσουν ή λάβουν κάποιο ακατάλληλο περιεχόμενο.

Πηγή 

Related

blog 3305276597675657211

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item