synoronews

Facebook και παιδί: Συμβουλές για ασφαλές socializing!

Tου Νικόλα Γεωργιακώδη Είναι αναπόφευκτο. Κάποια στιγμή το παιδί σας θα θελήσει να κάνει προφίλ στο Facebook – και καλά θα κάνει. Όμ...

Tου Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι αναπόφευκτο. Κάποια στιγμή το παιδί σας θα θελήσει να κάνει προφίλ στο Facebook – και καλά θα κάνει.
Όμως όπως και οτιδήποτε στο Internet, έτσι και το Facebook (και γενικά τα social networks) κρύβουν αρκετούς κινδύνους για τα παιδιά, τους οποίους οφείλετε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψη για να τα προστατέψετε. 

Από το να έρθουν σε επαφή με άτομα αμφιβόλου… ηθικότητας, μέχρι να «κολλήσουν» κάποιον ιό στον υπολογιστή και να υποκλαπούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε το παιδί στον κόσμο του Facebook. 

Βάζοντας τους κανόνες 

Τα social networks απαιτούν από τα παιδιά να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να ανοίξουν λογαριασμό. Αυτό συμβαίνει λόγω της «Διαδικτυακής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» η οποία περιορίζει τις εταιρίες από το να συγκεντρώνουν προσωπικά στοιχεία για παιδιά κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, πολλά παιδιά (προφανώς) αψηφούν τα ηλικιακά αυτά όρια, δηλώνοντας ψευδή ημερομηνία γέννησης και δημιουργούν λογαριασμούς. 

Καλό θα ήταν επίσης, να θέσετε κάποιους θεμελιώδεις κανόνες στο παιδί, όσον αφορά το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο Facebook και ίσως να του τονίσετε και τις επιπτώσεις που θα έχει αν η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή. 

Επισημάνετέ του ότι, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς που ισχύουν στην καθημερινότητα, ισχύουν και στον κόσμο του Internet και εξηγήστε του ότι οι αναρτήσεις που κάνει και δημοσιεύονται είναι αυτές που κατά κύριο λόγο κρίνουν την social συμπεριφορά του. 

Συμβουλέψτε το παιδί να μην αποδέχεται αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζει και να μην αποκαλύπτει ποτέ σε κανέναν το password του. Τέλος, πείτε στο παιδί να σας μιλήσει αμέσως αν συμβεί οτιδήποτε που μπορεί να το φέρει σε δύσκολη θέση. 

Ρυθμίσεις απορρήτου 

Δεν είναι ανάγκη να μπείτε στον λογαριασμό του παιδιού σας και να αλλάξετε εσείς τις ρυθμίσεις απορρήτου. 
Μπορείτε να το κάνετε μαζί με το παιδί σας, έτσι ώστε να καταλάβει για ποιον λόγο κάνετε την κάθε ρύθμιση.
Πηγαίνετε στην κατηγορία Account (ή Λογαριασμός) όπου θα βρείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings), οι προεπιλογές της οποίας ευνοούν ιδιαίτερα την δημοσιοποίηση των πληροφοριών του χρήστη προς όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Αλλάξτε την επιλογή «Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου» από «Δημόσια» σε «Φίλοι», έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα posts και τις φωτογραφίες του παιδιού σας θα τις βλέπουν μόνο όσοι βρίσκονται στην λίστα των φίλων του. 

Επίσης, ακριβώς από κάτω στο «Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου;», επιλέξτε αντί για «Όλοι» το «Φίλοι φίλων», έτσι ώστε κανείς εκτός από τους κοντινούς γνωστούς των φίλων του παιδιού σας να μην μπορεί να δει τις προσωπικές του πληροφορίες (email, τηλέφωνο) ή να του στείλει προσωπικό μήνυμα και αίτημα φιλίας.

Αν το παιδί σας είναι για αρκετό καιρό στο Facebook και δεν είχατε ποτέ ασχοληθεί με τις ρυθμίσεις αυτές, τότε στο «Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου;», επιλέξτε την κατηγορία «Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις» και κάντε κλικ πάνω στο ομώνυμο κουμπί.
Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι όλες οι παλαιότερες δημοσιεύσεις του παιδιού σας θα γίνουν πλέον ορατές αποκλειστικά και μόνο στους φίλους του. 

Μια ακόμα καλή ιδέα για να ελέγχετε το facebook του παιδιού σας είναι να πάτε στο «Από πού συνδέεστε» και να δείτε/ επεξεργαστείτε την σχετική ενότητα.
Σε αυτήν φαίνονται όσες συσκευές/υπολογιστές είναι αυτή τη στιγμή συνδεδεμένες με το προφίλ του παιδιού σας, από ποιες τοποθεσίες και ποια χρονική στιγμή.
Εκτός από το ότι έτσι θα μπορέσετε να δείτε πότε μπήκε το παιδί σας στο facebook, παράλληλα θα μάθετε αν κάποιος άγνωστος μπαίνει με το προφίλ του. 

Προγράμματα social… ελέγχου 

Αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε log in στο προφίλ του παιδιού σας για να ελέγξετε με ποιους έρχεται σε επαφή, μια καλή εναλλακτική είναι κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης social network. όπως το net nanny social. 

Κοστίζει 20 δολάρια ανά έτος και είναι πολύ εύκολο και απλό στην χρήση του. Αφού το αγοράσετε και το εγκαταστήσετε, σας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξετε από τον υπολογιστή σας τις φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτά το παιδί σας, με ποιους επικοινωνεί και παράλληλα σας στέλνει ειδοποιήσεις όταν αναρτήσουν ή λάβουν κάποιο ακατάλληλο περιεχόμενο.

Πηγή : in2life.gr

Related

blog 3305276597675657211

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -