synoronews

10 υπέροχα τραγούδια για το Φθινόπωρο! (music videos)

"Heart of the World" Art by Ruth Sanderson  του Γιώργου Κόκουβα Πεσμένα φύλλα. Τα πρώτα σκοτεινά σύννεφα. Οι πρώτες στάλες...

του Γιώργου Κόκουβα

Πεσμένα φύλλα. Τα πρώτα σκοτεινά σύννεφα. Οι πρώτες στάλες της βροχής πάνω στο τζάμι, η πρώτη φορά που ξαναφοράς ζακέτα και η πρώτη φορά που ετοιμάζεις μια ζεστή κούπα καφέ μετά από πολλούς μήνες.

Όλα, εικόνες που «φωνάζουν» ότι το «Φθινόπωρο» είναι εδώ. Κι αν μία εικόνα όπως οι παραπάνω είναι χίλιες λέξεις τότε, στην περίπτωση των παρακάτω κομματιών, ένα τραγούδι είναι χίλιες φθινοπωρινές εικόνες.

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μπείτε στο κλίμα της πιο ιδιαίτερης, μελαγχολικής εποχής του χρόνου από το να πατήσετε το Play στα παρακάτω videos.

* September Song – Frank Sinatra *


«Είναι μακρύς ο δρόμος από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο, αλλά οι μέρες γίνονται μικρότερες μόλις φτάσει ο Σεπτέμρβιος», τραγουδά ο Frankie, θυμίζοντάς μας πως το φθινόπωρο έφτασε. Πριν από αυτόν, το τραγούδησε πρώτη φορά ο Walter Huston το 1938, σε μια εκτέλεση που επίσης μας αρέσει πολύ – ακούστε τη εδώ. Το κομμάτι είναι γραμμένα από τον Kurt Weill.

*Autumn in New York – Ella Fitzgerald & Louis Armstrong *


Τα δύο ιερά τέρατα της jazz ηχογραφούν μαζί αυτό το ντουέτο, βασισμένο στο κομμάτι που γράφτηκε το 1934 από τον Vermon Duke για το μιούζικαλ του Broadway «Thumbs Up!». Πολλές εκδοχές του ηχογραφήθηκαν έκτοτε, μεταξύ των οποίων και αυτές των Charlie Parker, Billie Holiday, Sarah Vaughan και Sheila Jordan. Το κομμάτι αποτυπώνει την μελαγχολική αντίθεση του φθινοπώρου: «Το Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη φέρνει την υπόσχεση ενός νέου έρωτα/ Το Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη συχνά μπλέκεται με τον πόνο/ Είναι ωραίο να το ξαναζείς».

*Autumn (The Four Seasons) – Vivaldi *


Και από τους κλασικούς της τζαζ, η «βελόνα» πηγαίνει στο… σκέτο κλασικό, και στον συνθέτη που ταύτισε το όνομά του με την εναλλαγή των εποχών και το μουσικό της αποτύπωμα. Ο Vivaldi μετέτρεψε τις τέσσερις εποχές σε νότες, και το «Φθινόπωρό» του συγκινεί ιδιαίτερα τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και όχι μόνο.

*November – Tom Waits *


Στον γνωστό ελεγειακό τόνο που μας έχει συνηθίσει, ο Tom Waits αποτυπώνει την «πίκρα» του φθινοπώρου, εστιάζοντας το μένος του σε έναν συγκεκριμένο μήνα, τον Νοέμβριο, ο οποίος «δεν έχει ούτε σκιές, ούτε αστέρια, ούτε φεγγάρι, παρά μόνο έναν σωρό νεκρά φύλλα». Με τα μοναδικά του φωνητικά, ο Waits καλεί… τον Απρίλιο να τον σώσει.

* Wake me up when September ends – Green Day *


Το κομμάτι των Green Day που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται με χρονολογική ακρίβεια στα newsfeed μας από αγανακτισμένους με το τέλος του καλοκαιριού φίλους μελοποιεί μια αυθόρμητη παρόρμηση όλων μας: Να περάσει ο μήνας που μας παίρνει μακριά τις διακοπές και μας γυρνά με τον πιο βίαιο τρόπο στην ρουτίνα, χωρίς να το καταλάβουμε.

*Autumn – Paolo Nutini *


Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα «είδος» τραγουδιού για να αποτυπώσουμε την πεμπτουσία του Φθινοπώρου, αυτό σίγουρα θα ήταν μια μπαλάντα. Και η συγκεκριμένη μπαλάντα του νεαρού Σκοτσέζου καλλιτέχνη διεκδικεί επάξια μια θέση στην ελίτ της «φθινοπωρινής σονάτας».

*Autumn Serenade - John Coltrane & Johnny Hartman *


“Love was ours until October wandered by”. Στον Οκτώβριο εστιάζει το δικό του μένος ο «μέγας» Coltrane, που με παρέα τον Johnny Hartman, τον αμερικανό τζαζίστα που διέπρεψε στον τομέα της μπαλάντας, παραδίδουν ένα απόλυτα φθινοπωρινό τετράλεπτο για τον χαμένο έρωτα.

*Autumn Leaves – Cannonball Adderley feat. Miles Davis *


Παραμένουν στα λημέρια της τζαζ, και μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα φθινοπωρινά της καταφύγια, αυτό που έστησε ο Julian “Cannonball” Adderlay μαζί με τον Miles Davis και την τρομπέτα του. Το συγκεκριμένο, υπέροχο κομμάτι προέρχεται από τον δίσκο «Somethin’ Else», που θεωρείται ένα από τα κορυφαία jazz albums όλων των εποχών.

*Autumn (Requiem For A Dream) – Clint Mansell *


Ο μόνιμος μουσικός συνεργάτης του σκηνοθέτη Darren Aronofsky φροντίζει κάθε φορά να ντύνει τις ταινίες του τελευταίου με λυρικά αριστουργήματα. Μπορεί να αποτελεί την πλέον δραματική εκδοχή του «μουσικού φθινοπώρου», αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον συγκεκριμένο ήχο, σε μία από τις πιο σοκαριστικές ταινίες της περασμένης δεκαετίας.

* Όταν έρχονται τα σύννεφα – Μάνος Χατζιδάκις *


Όταν έρχονται τα σύννεφα, σημαίνει ότι έφτασε μαζί τους το φθινόπωρο. Και ο Μάνος Χατζιδάκις, μέσα από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» βρίσκει τον πιο μελωδικό τρόπο να μας το θυμίσει.
Το νοσταλγικό του ταξίδι στην πιο μελαγχολική εποχή του χρόνου συνεχίζεται στο ίδιο album, με το τραγούδι «η Βροχή».

Πηγή

Related

blog 3979778834128030174

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -