synoronews

Τσίπρας: «Κλείνει ο κύκλος της αυτοκριτικής και ξεκινά η μάχη»

Το σύνθημα του «τέλος στην αυτοκριτική» και της έναρξης της προεκλογικής μάχης έδωσε στη δευτερολογία στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥ...

Το σύνθημα του «τέλος στην αυτοκριτική» και της έναρξης της προεκλογικής μάχης έδωσε στη δευτερολογία στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κριτική και αυτοκριτική κάναμε το προηγούμενο διάστημα, όπως πρέπει να γίνεται στα συλλογικά όργανα. Μας έδωσε την δυνατότητα αυτό να έρθουμε σε επαφή με το πραγματικό κλίμα που υπάρχει μέσα στο κόμμα. Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται ένα κόμμα σε αποσύνθεση που δεν μπορεί να δώσει την μάχη, όπως λένε στα ΜΜΕ. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις αδυναμίες μας αυτό το διάστημα.

Το διήμερο αυτό μας δίνει την δυνατότητα να βάλουμε τέλος στην μελαγχολία, αλλά να πάμε στην αισιοδοξία. Το κλίμα αυτό είναι το πραγματικό της κοινωνίας. Είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι, έτοιμοι για την μάχη. Για να μην επιτρέπουμε να επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε την χώρα.

Τώρα το κατεστημένο φοράει το πρόσωπο της ήρεμης δύναμης του μεσαίου χώρου και αν γυρίσει θα γυρίσει με το χειρότερο πρόσωπο. Τρεις εβδομάδες τώρα έχουμε να οργώσουμε την χώρα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν είναι μια νύχτα εφόδου στα θερινά ή χειμερινά ανάκτορα. Είναι διαρκής μάχη, πάλη. Να δώσουμε τις μάχες μας κάθε μέρα. Να τις δίνουμε με συνείδηση, πίστη και προσήλωση, σε αξίες και ιδανικά.

Τώρα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει αυτός της μάχης.



Κλείνοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές τις τρείς εβδομάδες πρέπει να οργώσουμε την Ελλάδα, κυρίως να μην αφήσουμε στη μέση ελπίδες και προσδοκίες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, με διαρκείς καθημερινές μάχες, κηρύσσοντας ουσιαστικά και τυπικά την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ψηφοδέλτια, ο πρώην πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια».

Κλείνοντας τις εργασίες της Σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δεχθεί και ένα και δύο και τρία και τέσσερα ντιμπέιτ, όσα θέλει, όποτε θέλει και όπου θέλει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι του παλιού συστήματος θα δώσουν τον ύστατο μεγάλο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, «η μεγάλη τους αγωνία είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια του συστήματος» και τάχθηκε υπέρ της αυτοδυναμίας του κόμματός του.

Με ποιους θα συνεργαστούμε, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Με αυτούς που έκρυβαν λίστα Λαγκάρντ, με αυτούς που έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς και τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Το παλιό σύστημα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ του Μεϊμαράκη και μας φαίνεται αδιανόητο να κυβερνήσουμε μαζί και δεν θα το πράξουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο λαός θα στείλει βαθιά στην ιστορία το παλιό καθεστώς.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία, ταυτίστηκε με σκάνδαλα, με τον αυταρχισμό, με το χρέος, με την φούσκα του χρηματιστηρίου, ενώ ο κ. Μειμαράκης δεν μπορεί να εκφράσει το νέο, καθώς στα νιάτα του, ήταν αρχηγός των Κενταύρων.

Η ΝΔ, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το πιο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο για την πιο μικρή μεταρρύθμιση, πόσο μάλλον για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν διέξοδο στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εικόνα που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ, είναι μια εικόνα αποσύνθεσης του κόμματος που δεν μπορεί να δώσει την εκλογική μάχη. Αλλά, πρόσθεσε, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί «είμαστε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη με το ίδιο σθένος για να μην επιστρέψει το παλιό κατεστημένο που βύθισε τη χώρα στην κρίση».

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε ο κ . Τσίπρας, ότι η βαθειά επιθυμία του πολιτικού κατεστημένου είναι να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση 7 μηνών, για να ξεπλύνει αμαρτίες 40 χρόνων.

Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και ότι ως εκ τούτου η κατάρτιση της λίστας παίζει έναν καθοριστικό ρόλο και στην προτεραιότητα εκλογής των υποψηφίων.

«Έχουμε μια ευκαιρία - δεν θα την επιλέγαμε αλλά μας δίνεται μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης από το κόμμα συντρόφων που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις 25 Γενάρη - να έχουμε σε αυτές τις εκλογικές λίστες και κάποιους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν και κάποιοι που θα έχουν λιγότερες».

Οι δυνατότητες που έχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι με μια μεγαλύτερη άνεση κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να ψάξουμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που κατά γενική ομολογία και τεκμήριο των τοπικών κοινωνιών είναι αριστεροί, όχι γιατί έχουν κατ’ ανάγκη μια σφραγίδα αριστερή αλλά γιατί είναι αριστεροί σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, αξιοσύνης, ικανότητας.

Έχουμε, σημείωσε, και τη δυνατότητα να βρούμε και τους ανθρώπους εκείνους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων (δεν θα αξιολογήσω, σημαντικών ανθρώπων), για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Εγώ έχω μια αρχή και σας ζητώ να την υιοθετήσουμε: όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται κα μου ζητάει να έχει θέση στη βάση, να μπούμε μαζί να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχει αυτό το εγχείρημα θα έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση», είπε δεχόμενος παρατεταμένο χειροκρότημα.

«Από τα παθήματα μας, να μάθουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έμπειρους ανθρώπους, τους άξιους, να δώσουμε τη μάχη της αριστεράς, για τη χώρα, την κοινωνία».

Παρέμβαση των «53»

Την ανάγκη οργάνωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον λίγο χρόνο της προεκλογικής περιόδου για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, με στόχο την αυτοδυναμία, επισημαίνει η κίνηση των «53», με ξεχωριστό κείμενο παρέμβασης που κατέθεσε στην Πανελλαδική Διάσκεψη του κόμματος.

Οι «53» επισημαίνουν την ανάγκη να «αποκλείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κόμματα που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το δικό του πρόγραμμα».

Προσθέτουν ότι παράλληλα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια.

Για το εξαγγελθέν συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, το κείμενο επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου άμεσα, τον Σεπτέμβριο, θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν συγκροτημένα και με συναίσθηση της ευθύνης τη νέα στρατηγική που χρειάζεται να επεξεργαστούμε στις νέες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι «53» εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα αποτελούσε το κατάλληλο περιβάλλον και θα παρείχε το κατάλληλο έδαφος να συζητηθούν τα προβλήματα του κόμματος χωρίς διχασμούς, ενώ για τη Λαϊκή Ενότητα επισημαίνεται ότι «οι σύντροφοι που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα αποχωρώντας από το κόμμα, με την ελλειμματική οπτική τους για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση ενός, κυρίως, αντιμνημονιακού κόμματος και όχι ολοκληρωμένα και σύνθετα αριστερού πολιτικού οργανισμού.

Παράλληλα, έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων.

Στο σημείο αυτό, επικρίνεται η ηγεσία του κόμματος για τη μη πραγματοποίηση του συνεδρίου που οδήγησε σε αποχωρήσεις.

Ωστόσο, οι «53» δεσμεύονται ότι θα εργαστούν σκληρά για να εμποδίσουν φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση.

Έντονη είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και την καλεί σε αυτοκριτική, σημειώνοντας ότι κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση δόθηκε το σήμα ότι το μόνο καθήκον του κόμματος, ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία.

Όμως, επισημαίνεται, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της.

Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, οι «53» τονίζουν: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε ένα κόμμα, πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων και όχι παροπλισμένο, με ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες, δημοκρατικό στη λειτουργία του, ριζοσπαστικό, με δράση κοινωνική, παραγωγό πολιτικής.

» Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων -τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας παράγει περισσότερα ψέματα από όσα μπορούν να καταναλώσουν αυτοί που τον ακούνε.
Κάθε μέρα που περνά και κατρακυλούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ολοένα και περισσότερο θα διχάζει, θα βρίζει, θα ρίχνει λάσπη, στη Νέα Δημοκρατία και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Δεν τον ακολουθούμε.
Εμείς μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για σταθερότητα, εθνική συνεννόηση και εφαρμογή ενός ξεκάθαρου σχεδίου αλλαγών για το μέλλον.

Και κάτι ακόμα. Πριν ένα μήνα, όταν οι πρώην σύντροφοι του κ. Τσίπρα έσπρωχναν την Ελλάδα στα βράχια, η Νέα Δημοκρατία με την ψήφο της, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη. Τότε ήμασταν καλοί…
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο ντιμπέιτ».

Πηγή : tanea.gr

Related

blog 602800850804567319

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -