synoronews

Οκτώ βήματα πριν από την επώδυνη έξοδο

Ασφυκτικό είναι το χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κρίσιμων ημερομηνιών οι οποί...

Ασφυκτικό είναι το χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά κρίσιμων ημερομηνιών οι οποίες καθορίζουν -υπό προϋποθέσεις- το ευρωπαϊκό της μέλλον, την ώρα που ολοένα και αυξάνεται η δυσαρέσκεια κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Τα σενάρια ενός Grexit ολοένα και πολλαπλασιάζονται στον διεθνή Τύπο στη σκιά της έντονης φημολογίας για επιβολή ελέγχου στις καταθέσεις (capital controls) σε περίπτωση οριστικής ρήξης.

Οκτώ ημερομηνίες - κλειδιά κρίνουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες για ουσιαστικές εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι προσδοκίες για ουσιαστικές εξελίξεις παραμένουν χαμηλές, η Αθήνα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι πιστωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν σε σημαντικές υποχωρήσεις, παρά τη νέα διαμεσολάβηση Γιούνκερ. Ήδη, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, του Βελγίου, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας κάλεσαν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση διαθέσιμων πόρων.

Με σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ξεκαθαρίζει ότι… χρήματα δεν υπάρχουν για να ανταποκριθεί η Αθήνα στις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό και στις πληρωμές της στο εσωτερικό. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει» είναι ο τίτλος του αφιερώματος, το οποίο παρουσιάζει τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον καλεί την Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ένα «ατύχημα» στην Ευρωζώνη.

Προειδοποιήσεις μέσω «Bild»

«Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτήν τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς τη σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

Ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα». Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος» τονίζει.

Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κάποιος και από την Ελλάδα.

FT: Τα οκτώ βήματα που χωρίζουν την Ελλάδα από το Grexit

18 Ιουνίου
Θα ήταν ευχής έργον, εάν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληγαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Πάντως, τα μηνύματα είναι κατά κύριο λόγο δυσοίωνα.

19 Ιουνίου
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα παραμένουν στο Λουξεμβούργο, καθώς θα υπάρξει η συνεδρίαση του Ecofin, δηλαδή των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε την Παρασκευή συμφωνία, τότε πιθανώς θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

21 Ιουνίου
Την Κυριακή πιθανώς θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα.

22 Ιουνίου
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) είναι εξόχως πιθανή. Εάν η φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες ενταθεί, τότε η ΕΚΤ πιθανώς θα κηρύξει αναξιόπιστες τις ελληνικές τράπεζες και θα άρει τη στήριξή της. Πάντως, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών συμβάλλει στην επιβράδυνση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης.

Πηγή : zougla.gr

Related

Ελλάδα 4832692671111774603

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -