synoronews

Έρχονται "καμπάνες" για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Με καθυστέρηση δύο ετών εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει βαριές κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αντί να καταθέσ...

Με καθυστέρηση δύο ετών εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει βαριές κυρώσεις σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αντί να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράνομα με τα οχήματά τους στους δρόμους, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων.

Σαρωτικοί έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που δεν ασφαλίζουν το όχημά τους

Η διαδικασία που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προβλέπει τον εντοπισμό των περίπου 1 εκατ. ανασφάλιστων αυτοκινήτων και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών. Ουσιαστικά, τα δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) για τις άδειες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα διασταυρώνονται με αυτά του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών, όπου τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκινήτων που είναι ασφαλισμένα και των οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης.

Μέσω των ελέγχων αυτών θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου ασφαλιστικής κάλυψης. Εκτιμάται πως ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στο ελληνικό οδικό δίκτυο ανέρχεται στο 1 εκατ., ενώ η απώλεια των δημοσίων εσόδων μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπεται

Εάν εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει σχετική ειδοποιητήρια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός 8 ημερών από την παραλαβή αυτής στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση.

Παράβολο, ύψους 250 ευρώ, υπέρ του ελληνικού Δημοσίου καλείται να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου

Για την έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της ειδοποιητήριας επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 250 ευρώ. Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και του οχήματός του στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, έπειτα και από αίτηση του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Κυρώσεις

Εάν οι οδηγοί δεν σπεύσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, τότε:

  • θα αφαιρείται η άδεια ικανότητας για έξι μήνες
  • θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος, για έξι μήνες. Σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα το χρονικό διάστημα είναι 2 έτη. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.
  • θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου, ίσο με: α) 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, β) 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και γ) 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Σε περίπτωση που οδηγός του οχήματος είναι ο κύριος ή κάτοχος αυτού επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο.

Πηγή : zougla.gr

Related

Ελλάδα 6006511405740379878

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item