synoronews

Sophisticated επιχειρήσεις: από την ιδέα... στην υλοποίηση!

Π ροσπαθώ εδώ και καιρό να βρω έναν όρο που να περιγράφει την επιχείρηση που ξεχωρίζει και κραταιώνεται στην αγορά. Και νομίζω ότι ο όρο...

Προσπαθώ εδώ και καιρό να βρω έναν όρο που να περιγράφει την επιχείρηση που ξεχωρίζει και κραταιώνεται στην αγορά. Και νομίζω ότι ο όρος sophisticated, είναι αυτός, που για μένα τουλάχιστον, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό που μιλάμε: σοφιστικέ, μελετημένη, φροντισμένη, εκλεπτυσμένη, "ψαγμένη" επιχείρηση.

Από εδώ και κάτω, θα προσπαθήσω να προσδιορίσω τα χαρακτηριστικά που έχει μια sophisticated επιχείρηση από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας, μέχρι την υλοποίηση και ίδρυση της.

Όλοι μιλούν για... Οικονομική κρίση Ανεργία Επιχειρηματικότητα Startups Καινοτομία. Έννοιες που ακούγονται τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ. Και είναι λογικό αφού οι τομείς μέσα από τους οποίους που κάποιος καλείται να επιλέξει για να απασχοληθεί και να κερδίσει τα προς το ζην , είναι πολύ περιορισμένοι. Φαίνεται περισσότερο από ποτέ ότι η επιχειρηματικότητα είναι σχεδόν μονόδρομος.

Παραδοσιακά κάθε νέος έχει 2μιση επαγγελματικές επιλογές:
1/2. Δημόσιο
1. Ανοίγω «μαγαζί»
2. Εξαρτημένη εργασία (Γενιά 490 ευρώ)

Με αυτές τις περιορισμένες επιλογές είτε κάποιος εξαφανίζεται λόγω της ευρωπαϊκής & παγκόσμιας "δίαιτας", είτε γίνεται αρωγός στην αλλαγή της κακής ελληνικής επιχειρηματικής κουλτούρας και παιδείας και ρισκάρει.

Ποια είναι όμως η κακή ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα;
 • Me, my self and I (επιχείρηση χωρίς ομάδα – δεν γνωρίζουμε να συνεργαζόμαστε)
 • η άνθιση του Νεποτισμού (οικογενειακές επιχειρήσεις)
 • το Επιχειρηματικό c(l)opy- paste (επιχειρήσεις που δημιουργούνταν από αντιγραφή κάποιων επιτυχημένων μοντέλων με αποτέλεσμα η αγορά να κορεσθεί από ίδια μαγαζιά)
 • Αδιαφοροποίητο ή ανύπαρκτο επιχειρηματικό μοντέλο
 • η Κουρασμένη αγορά
 • η λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς οικονομικό προγραμματισμό
 • η πολύ κακή εσωτερική οργάνωση
 • οι Μηδαμινές εξωτερικές σχέσεις, η έλλειψη εξωστρέφειας
Η νέα επιχειρηματική κουλτούρα

Η επιχειρηματικότητα είναι μια περιπέτεια που ξεκινά εσωτερικά, μετά εμφανίζεται εξωτερικά. Οι επιχειρηματίες σήμερα καλούνται να είναι πιο «ψαγμένοι» : να ψάξουν δηλαδή το γιατί και μετά να εξετάζουν το πως και το τί.

Η κουλτούρα της επιχείρησης είναι τα τελευταία χρόνια μια πολυσυζητημένη, αλλά ουσιώδης έννοια για μια επιχείρηση. Με ασφάλεια πια μετά από αρκετά χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων, μπορώ να πω ότι η επιχειρηματική κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι αυτό που την χαρακτηρίζει και την διαφοροποιεί ,αν ληφθεί από την αρχή υπόψιν.

Πρόσεξε: είτε λειτουργήσεις προς την κατεύθυνση της επιμέλειας της επιχειρηματικής σου κουλτούρας είτε όχι, επιχείρηση χωρίς κουλτούρα δεν υπάρχει! Απλά, αν εργαστείς προς την επιμέλεια της, τότε θα προσφέρεις στο κοινό κάτι οργανωμένο, περιποιημένο και φροντισμένο, πράγμα που πάντα αξιολογείται θετικά αλλά έχει αντίκρυσμα σε όλη την πορεία της επιχείρησης.

Αν κάτι δεν μπορεί να αντιγραφεί με τίποτα από τους ανταγωνιστές σου, είναι μια αξιόλογη και προσεγμένη κουλτούρα που εμπνέει και καθοδηγεί και σένα ως επιχειρηματία, και τους εργαζόμενους της επιχείρησης σου, τους συνεργάτες αλλά και το κοινό σου. Είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος για επαγγελματική και επιχειρηματική επιτυχία, αύξηση πωλήσεων, αύξηση κερδοφορίας και τελικά για να κάνεις την διαφορά στην κουρασμένη από τις φούσκες και τις εφήμερες μόδες, ελληνική αγορά.

Δημιουργία και σχεδιασμός μιας sophisticated επιχειρήσης - 
Ερωτήσεις που οφείλεις να απαντήσεις και να αναλύσεις αν θέλεις να έχεις πιθανότητες για επιτυχία:
 • Γιατί; Τι με κάνει να θέλω να κάνω επιχείρηση με αυτό το αντικείμενο εργασιών;
 • Τι θέλω να πετύχω; Ποιος ο στόχος μου? Ποιο το όραμα μου; σημείωση: όραμα-στόχος-σκοπός πέρα από τα χρήματα
 • Πως θα βρω την ομάδα που θα πλαισιώσει το εγχείρημα αυτό.
 • Πώς να κάνω έρευνα της αγοράς στόχου.
 • Πώς να χτίσω ένα βιώσιμο σκεπτικό(concept) που θα με κάνει να ξεχωρίζω με το επιχειρηματικό μοντέλο που επέλεξα.
 • Πώς θα διαμορφώσω το επιχειρηματικό μοντέλο;
 • Πως θα δημιουργήσω το πρωτότυπο μου;
 • Πως θα παρουσιάζω την ιδέα – νέα επιχείρηση μου;
 • Πώς να βρω χρηματοδότηση για το εγχείρημα μου;
 • Πως θα δημιουργήσω μια βιώσιμη και επιτυχημένη επιχείρηση;
 • Μπορώ τελικά;
Οι πρώτες ερωτήσεις είναι λίγο πιο αυτογνωσιακές, πιο ποιοτικές, αλλά απαραίτητες για να βρεθεί τελικά ο σκοπός της δημιουργίας μιας επιχείρησης. Εδώ πρέπει να πούμε ότι αν ο σκοπός σου είναι να κερδίσεις χρήματα και μόνο τότε καλύτερα να εγκαταλείψεις την ιδέα. Τα χρήματα και το κέρδος δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός σου.

Η παρουσίαση που υπάρχει παρακάτω, διαμορφώθηκε για την εκδήλωση "Διαδίκτυο και Νέες Τεχνολογίες" υπό την αιγίδα του Δήμου Δέλτα εν δράσει, όπου αναλύθηκαν τα βήματα που χρειάζονται για την δημιουργία και ανάπτυξη μιας sophisticated επιχείρησης.

Θα την βρεις εδώ.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια μεγάλη περιπέτεια που χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα, ισχυρή και αγαπημένη ομάδα και οργανωμένη προσπάθεια. Αν μελετηθεί και υλοποιηθεί μεθοδικά τότε έχει πολλά περιθώρια για επιτυχία.

Καλή Επιτυχία σε σένα που έχεις, την δύναμη και την έμπνευση να επιχειρήσεις σε αυτούς τους παράξενους καιρούς και απάντησες τελικά:

ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ,
στην τελευταία από τις ερωτήσεις που παρέθεσα πιο πάνω.


Σουσάνα Κάλφα
H Σουσάνα Πατσούμη – Κάλφα (MSc, Post Dip.AIA) είναι Business Coach & Strategist καθώς και πιστοποιημένη Οικονομολόγος & Φοροτέχνης Λογίστρια Α’ Τάξης, με 15ετή και πλέον επαγγελματική εμπειρία πάνω στις επιχειρήσεις. Κατέχει πτυχίο Χρηματοοικονομικής & Λογιστικής (Πα.Μακ.), Master σε Strategic Accounting & Financial Management του Πανεπιστημίου Essex (UK) και Postgraduate Diploma στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Association of AIA-UK). Σήμερα εκπαιδεύεται εντατικά σε θέματα πάνω στη Στρατηγική, την Ψυχολογία, στο Design Thinking, το Innovation Management και σύντομα θα αποκτήσει και πτυχίο εξειδίκευσης στο Life Coaching, μέσω του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συνιδρύτρια & CEO στην Φορολογιστική & Συμβουλευτική εταιρία, A.TL.AS Consulting, δεύτερης γενιάς επιχείρηση, με 42ετή παρουσία στην αγορά, που έχει υποστηρίξει αποτελεσματικά πάνω από 1000 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών και κλάδων καθώς και ιδιώτες. Ασχολείται εντατικά με τη στρατηγική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά των ανθρώπων τους (των επιχειρηματιών & στελεχών) , την επιχειρηματική διάσωση, τη διαχείριση αλλαγών στις επιχειρήσεις και το business modeling. Παρέχει προσωπική και επιχειρηματική συμβουλευτική σε οργανισμούς και ιδιώτες. Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει εντατικά την Ανάπτυξη και Καθοδήγηση Καινοτομικών Σκεπτικών και Νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και το re-engineering υφιστάμενων επιχειρήσεων. Το 2013, εμπνεύστηκε και λειτουργεί το AtlasHub, το Κέντρο Υγιούς-Βιώσιμης Επιχειρηματικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης της A.TL.AS Consulting. Επαγγελματικός της στόχος είναι η συμβολή της στη δημιουργία μιας αλλιώτικης επιχειρηματικής συνείδησης που προσβλέπει στην αειφορία, στην ουσιαστική εταιρική κοινωνική ευθύνη και στην βελτίωση των όρων ζωής.

Πηγή : epixeiro.gr

Related

Εργασία 5619501855466470525

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item