synoronews

Απόρρητο έγγραφο - βόμβα του ΔΝΤ: Κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας στις 5 Ιουνίου

Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και ως εκ τούτου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεο...

Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και ως εκ τούτου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία,αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του Ταμείου για την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος αναλυτής Πολ Μέισον στο Channel 4, στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.

Στο έγγραφο τονίζεται πως «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους» μέσα στον Ιούνιο, ενώ σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρη συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σε άλλο σημαντικό σημείο του εγγράφου αναφέται ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή την λεπτομέρεια...

Τέλος το έγγραφο αναφέρεται ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».


Δείτε το έγγραφο του ΔΝΤ :Πηγή : enikonomia.gr

Related

Οικονομία 1834200975920495095

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item