synoronews

Τσίπρας: Πολιτική βούληση αν η Ευρώπη θα «δολοφονήσει» την Ελλάδα

Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση μας τρώει το 70% του χρόνου και δεν έχουμε αλλάξει δομές και κακώς κείμενα - Ο Θεοχάρης έπαιρνε mail για να δι...

Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση μας τρώει το 70% του χρόνου και δεν έχουμε αλλάξει δομές και κακώς κείμενα - Ο Θεοχάρης έπαιρνε mail για να διορίζει εφοριακούς - Για Στουρνάρα: Eπιτελεί έργο, δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού - Τι είπε για Παιδεία, χωρίς αναφορές σε ονόματα για θέματα διαπλοκής

«Σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης για τη συμφωνία». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Οπως είπε ο κ.λ Τσίπρας είναι θέμα πολιτικής βούλησης« αν η Ευρώπη θα ανεχθεί όχι την αριστερή κυβέρνηση αλλά τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να προστατεύσουν τη δημοκρατία. Αλλιώς ο αδικημένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση αλλά η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι δολοφονήσουν την δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε».

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρου Θεοδωράκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ στη συνέχεια απάντησε την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, η οποία αφορά στη διαπλοκή και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.


Απάντηση Τσίπρα σε Νικολόπουλο για ΜΜΕ και διαπλοκή

Τσίπρας: « - Θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών.

- Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής.

- Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες.
- Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ.
- Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι.
- Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται
- Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες
- Εχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Ολες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε.

- Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

- Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος

- Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου.

- Για Στουρνάρα: Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τη ρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος

- Για εξεταστική: Η εξεταστική δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία


Απάντηση σε Θεοδωράκη για Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της απάντησής του χαρακτήρισε τη σημερινή μία σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο καθώς «εγκαινιάζεται η ώρα του πρωθυπουργού».

Οπως σημείωσε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο». Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».

Μιλώντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε θέματα Παιδείας είπε ότι θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ρυθμίζει μία σειρά από θέματα, όπως των συμβουλίων ιδρύματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει εμπλοκή στις λειτουργίες των πανεπιστήμιων. Είπε για τα συμβούλια: «Υπάρχουν προσωπικότητες σημαντικές που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των συμβουλίων είναι πενιχρός. Ήταν το όχημα για να επιβληθούν στα πανεπιστημιακά δίδακτρα, για να μπουν ιδιώτες για να απομακρυνθεί το δημόσιο. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν θέλει να γίνουν εκλογές με αυτά τα συμβούλια. Είναι πολλές οι κατηγορίες από ανθρώπους που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απερρίφθησαν από τα συμβούλια γιατί δεν συμφωνούσαν με τον 4009 νόμο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Βόρεια Κορέα, να αποκλείεται κάποιος επειδή έχει αντίθετες απόψεις».

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είπε ο πρωθυπουργός: Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σερβερ

Για τους αιώνιους φοιτητές: Είναι ένα επικοινωνιακό θέμα και ανύπαρκτο. Αν και υπήρχε από το νόμο η διαγραφές τεχνικά λίγα πανεπιστήμια μπόρεσαν να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους, δεν παίρνουν βόλια κλπ. Κάποιο φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερήσουν, με την ευκαιρία να γυρίσει κάποια στιγμή.

Είπε επίσης ότι «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ερώτησή του στην απόφαση του υπουργείου να εκμηδενίσει ουσιαστικά τα πρότυπα σχολεία. Οπως είπε «δεν είναι μόνο τα πρότυπα σχολεία είναι και οι αιώνιοι φοιτητές, να έχουμε μεν μία ανεκτική συμπεριφορά, αλά αιώνιοι φοιτητές χωρίς κανένα λόγο». Επίσης ρώτησε αν θα καταργηθούν τα ξενόγλωσσα τμήματα στα προπτυχιακά. Ανέφερε δε ότι οι φοιτητές πρέπει να έχον λόγο όχι οι φοιτητικές παρατάξεις. Τα παιδιά φεύγουν, δεν φεύγουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ φεύγανε και πριν αλλά εμείς τώρα αντί να τους δώσουμε λύση γυρνάμε τη Παιδεία πίσω. Έθιξε το θέμα της αξιολόγησης στην Παιδεία και της κατάργησης του, αναφέροντας ότι υπάρχει επιστροφή στο παλιό τύπου “τρύπωσες” θα μείνεις.

Οπως είπε: 13 περιφερειακοί διευθυντές διορίστηκαν από την κυβέρνηση σας αλλά κάναμε λάθος ότι 11 ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 1 των ΑΝΕΛ. Ενώ ο ένας εμφανιζόταν ως ανένταχτος Αλλά λάβαμε ένα τηλεφώνημα και μας είπε ότι είμαι και εγώ με τους ΑΝΕΛ και προφανώς δεν ήθελε να θεωρεί ότι είναι εκτός. 400 άνθρωποι όντως κάνανε αίτηση για αυτές τις θέσεις, δεν βρέθηκε ένας εκτός κομμάτων να είναι ικανός? γιατί κάνατε τον διαγωνισμό.

Και συνέχισε ο κ.λ θεοδωράκης: Δεν είναι παράδεισος η Παιδεία, ούτε πριν ήταν παράδεισος. Όλα είναι όμως κατεπείγοντα, ο πρωθυπουργός δεν συζητά όπως είχαμε πει. Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας. Με αυτά που κάνετε στην παιδεία απομονώνεται την Ελλάδα.


Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη και διορισμοί κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Θεοχάρη ότι όταν ήταν στη ΓΓ των δημοσίων Εσόδων έπαιρνε τα emails κομματικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. “Και είναι στις τάξεις σας και δεν έχει απαντηθεί αυτό. Και μιλάτε σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται 3 μήνες και δεν έχει καταφέρει εξαιτίας της διαπραγμάτευσης που μας τρώει το 70% του χρόνου να αλλάξει ουσιαστικές δομές και κακώς κείμενα. Μιλάτε για κομματικοκρατία, όχι κ. Θεοδωράκη κάνατε λάθος. Βεβαίως και δεν υπάρχει διαδικασία του opengov όπως οριζόταν από τον κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει γιατί κατά τη γνώμη μας απέτυχε το πείραμα αυτό, όσο αναφορά τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, είναι πολιτική ευθύνη” ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού “δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε” και ανέφερε ως παράδειγμα ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα διοικητής νοσοκομείου, δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε στην ΕΛΣΤΑΤ, ούτε στο ΤΧΣ. Ακόμα και όταν βλέπουμε αυτούς που είναι επικεφαλής να εμπλέκονται σε δίκες. “Δεν μπορείτε να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.


Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στις κατηγορίες του πρωθυπουργού για τον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη καλώντας τον να καταθέσει ονόματα. “ Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και τους φακέλους των προσλήψεων” είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρόσθεσε “να πείτε συγκεκριμένα σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε ποιους διόρισε. Αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε ο οποιαδήποτε βουλευτής του Ποταμιού κάποιους ανθρώπους έξω από τις πολιτικές αρχές που πρεσβεύει το Ποτάμι να το πείτε”. “Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι τόνισε χαρακτηριστικό


Διαπραγμάτευση και κάλεσμα Τσίπρα

Ο κ. Θεοδωράκης έθιξε το θέμα των διαπραγματεύσεων και της ελλιπούς ενημέρωσης, ενώ τόνισε ότι μέχρι τώρα μας έχετε οδηγήσει σε μία ασφυξία. Ο κ. Θεοχάρης επανέφερε την πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «για να μας ενημερώσετε για αυτά που γίνονται στην Ευρώπη χρειάζεται μία συμμαχία όχι κυβερνητική μεγάλη συμμαχία της δημιουργικής προοδευτικής Ελλάδας για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά».

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή», ενώ πέταξε βέλη και κατά Σαμαρά λέγοντας ότι «έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ότι είχε ο κ. Σαμαράς». Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να σταματήσει να ταυτίζεται με τους «μνημονιακούς», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποκοπείτε από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Απομακρυνθείτε από τον σκληρό πυρήνα του χθες» και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι δεν είναι σωστό όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και να προκαλέσει συζήτηση για αυτό. Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο. Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά. «Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή : protothema.gr

Related

Πολιτική 8745689907968773537

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -