synoronews

De Ja Vu : Αυτό το έχω ξαναζήσει; (music video)

Π ολλές φορές στην ζωή μας έχουν περάσει στιγμές για τις οποίες είμαστε πεπεισμένοι πως τις έχουμε ξαναζήσει !  Ο χρόνος επαναλαμβάν...

Πολλές φορές στην ζωή μας έχουν περάσει στιγμές για τις οποίες είμαστε πεπεισμένοι πως τις έχουμε ξαναζήσει ! 

Ο χρόνος επαναλαμβάνεται ή είναι απλά ένα παιχνίδι του μυαλού;

Η φράση déjà vu είναι γαλλική και σημαίνει ‘αυτό το έχω ξαναδεί’ . Η σημασία αυτής της φράσης είναι ο ορισμός μια κατάστασης που βιώνει ένα άτομο πως αυτό που βλέπει ή βιώνει τώρα έχει επαναληφθεί στο παρελθόν . Συχνά ακολουθείται από ένα δεύτερο αίσθημα πως κάτι δεν πάει καλά , καθώς το άτομο συνειδητοποιεί πως είναι αδύνατη η πιθανότητα μιας τέτοιας περίπτωσης . Αξίζει να σημειώσουμε πως ο πρώτος ερευνητής που παρουσίασε αυτή την φράση – έννοια είναι ο Emile Boirac στο βιβλίο του L’Avenir des Sciences Psychiques (Το μέλλον των ψυχικών ερευνών).

Τα είδη déjà vu σύμφωνα με τον Arthur Funkhouser είναι τρία: deja vecu, deja senti, deja visite. Ας δούμε λοιπόν την ερμηνεία των τριών αυτών εννοιών . 
Το deja vecu μεταφράζεται ως ‘αυτό το έχω ξαναζήσει’ και κατά συνέπεια είναι η πιο κοντινή εξήγηση για κάποιον από όσους ισχυρίζονται πως έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση déjà vu. 

Η ταύτιση του ορισμού όμως deva vu και deja vecu = αυτό το έχω ξαναζήσει είναι λανθασμένη , γιατί στην δεύτερη περίπτωση το άτομο δεν βλέπει απλά ένα μέρος που έχει ξαναβρεθεί , αλλά βιώνει ακριβώς την ίδια κατάσταση που πιστεύει πως έχει βρεθεί και στο παρελθόν με κάθε λεπτομέρεια . Το deja senti σημαίνει ‘αυτό το έχω ξανανιώσει’ και βασίζεται αποκλειστικά σε κάποιο συναίσθημα , χωρίς να εμπεριέχει κάποια έννοια πρόγνωσης. Το deja visite είναι το συναίσθημα πως γνωρίζουμε ένα μέρος το οποίο όχι μόνο δεν έχουμε ξανά επισκεφθεί αλλά συνήθως είναι και πρακτικά αδύνατο να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από ερευνητές του φαινομένου αυτού τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και καταλήγουν πως ένας στους δυο ανθρώπους έχει βιώσει ή θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του Déjà vu.

Η άποψη της επιστήμης στο παράξενο αυτό φαινόμενο που ίσως όλοι μας έχουμε βιώσει ή θα βιώσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας , έχει πολλές διακλαδώσεις . Υπάρχουν συμπτωματολογικές ομοιότητες σε ασθένειες ή νόσους όπως είναι η παροδική επιληψία του λοβού . Ακόμη μια θεωρία είναι πως συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν της πιθανότητες βίωσης του φαινομένου. Η συνηθέστερη όμως θεωρία είναι η ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση των νευρώνων . Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένα κενό μνήμης για κάποια δευτερόλεπτα κι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δεδομένα που καταγράφει εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο αισθανόμαστε ένα έντονο συναίσθημα σύγχυσης.

Πέραν όλων των θεωριών , των επιστημονικών ερευνών και αναλύσεων , εκείνο που μετράει είναι η προσωπική μας αντίληψη για το ‘φαινόμενο’ αυτό μέσα από την δική μας εμπειρία ή την ‘περιέργεια’ μας για την ερμηνεία των παραψυχολογικών φαινομένων. Για να καταφέρουμε όμως να αντιληφθούμε το τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σκοτεινή κουρτίνα του μεταφυσικού κόσμου, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και απόψεις που μοιάζουν τόσο μακρινές από τον επιφανειακό φυσικό κόσμο που έχουμε συνηθίσει . Το déjà vu , ως ένα από τα πιο ‘οικεία’ από την οικογένεια των ανεξήγητων φαινομένων , αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην κατανόηση των δυο αυτών κόσμων .

* Xristin-aki.- *


Πηγή 

Related

Ψυχολογία 6776939177041940645

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item