synoronews

Πανσέληνος: Το φεγγάρι είναι αθώο για ό,τι σου συμβαίνει! (music video)

Από Μαρία Πιτσιδήμου Υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις ή λανθασμένες πεποιθήσεις, που στήνουν το φεγγάρι στον τοίχο και το κατηγορούν για...

Από Μαρία Πιτσιδήμου

Υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις ή λανθασμένες πεποιθήσεις, που στήνουν το φεγγάρι στον τοίχο και το κατηγορούν για ό,τι κακό συμβαίνει, όταν το ίδιο εμφανίζεται στον ουρανό μας, ολοστρόγγυλο, ολοκληρωμένο και όμορφο. 


Αν, λοιπόν, τάχθηκες με τους ενόρκους που το έκριναν ως ένοχο, μάλλον πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη, γιατί η επιστήμη έρχεται να σου αποδείξει με δεδομένα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όταν έχει πανσέληνο, οι άνθρωποι τείνουμε να κατηγορούμε το φεγγάρι, για διάφορα τρελά που συμβαίνουν και μάλιστα, θες από πλάκα ή από πίστη, να ερμηνεύουμε συμβάντα βάσει της πανσέληνου. Το ίδιο φαίνεται να κάνουν και άνθρωποι της επιστήμης.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς και μάλλον απηυδισμένος, ο καθηγητής πλανητικής αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), Jean-Luc Margot, μας ενημερώνει πως όλα αυτά που πιστεύουμε είναι αβάσιμα.

Τι γίνεται με τη sailor moon και τη δύναμη του φεγγαριού;

Εσφαλμένα συμπεράσματα; Φταίνε οι λανθασμένες πεποιθήσεις

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jean-Luc Margot, θέλησε να ασχοληθεί με τη γενικότερη ιδέα των προκαταλήψεων και των λανθασμένων πεποιθήσεων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Ως αφορμή στάθηκαν προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν επαγγελματίες νοσοκόμοι και άνθρωποι συναφούς κλάδου, που υποτίθεται είχαν βρει σχέση των φάσεων του φεγγαριού με τα ποσοστά γεννήσεων, τη γονιμότητα και τη γενικότερη προσέλευση επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Οι σεληνιακές φάσεις δεν σχετίζονται με τα δικά μας δεινά

Ειδικότερα, μία προηγούμενη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2004 στην Ισπανία, συσχέτιζε τις φάσεις του φεγγαριού και την πανσέληνο με το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jean-Luc Margot, και βάσει μίας εκ νέου ανάλυσης των δεδομένων, τα ποσοστά γεννήσεων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν σχετίζονται με τις σεληνιακές φάσεις, καθώς η εν λόγω μελέτη παρουσίασε μία σειρά από μεθοδολογικές και στατιστικές αδυναμίες, όπως και μία λάθος κατανόηση του σεληνιακού κύκλου.

"Το φεγγάρι είναι αθώο"

Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται στους ανθρώπους -ακόμα και στους επιστήμονες, όπως αυτούς πίσω από τη μελέτη του 2004- γνωστικές προκαταλήψεις, οι οποίες τους οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και σε μία ανακριβή εικόνα για τον κόσμο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nursing Research και όπως σημειώνει ο καθηγητής Margot: "Το φεγγάρι είναι αθώο".

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του UCLA, το φεγγάρι δεν επηρεάζει τον χρόνο των ανθρώπινων γεννήσεων ή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά η μελέτη δείχνει πως και οι λογικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ισχυρές πεποιθήσεις οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα.

Γιατί οι προκαταλήψεις ζουν ανάμεσά μας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Margot, κυριαρχεί η "επιβεβαίωση της προκατάληψης" (confirmation bias), δηλαδή η τάση των ανθρώπων να ερμηνεύουν πληροφορίες με έναν τρόπο που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους και αγνοούν τα δεδομένα.

"Όταν μια μέρα με πανσέληνο είναι ταραχώδης, οι άνθρωποι κάνουν αυτή τη σύνδεση, επειδή αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει την πεποίθησή τους. Η προθυμία, όμως, να προβούμε σε τεκμηριωμένες αιτιολογίες και να παραδεχόμαστε ότι οι πεποιθήσεις ενός ανθρώπου μπορεί και να είναι εσφαλμένες, παράγουν μια πιο ακριβή εικόνα του κόσμου και οδηγούν σε καλύτερη λήψη αποφάσεων", συμπληρώνει ο καθηγητής.

Είναι κι αυτή η ανάγκη για λίγο matrix

Δεν διαφωνούμε, απλά να προσθέσουμε, αποστασιοποιημένοι από τον κόσμο της επιστήμης, πως ως άνθρωποι καμιά φορά έχουμε την ανάγκη να φλερτάρουμε με έναν matrix κόσμο, καθώς ο γυμνός ρεαλισμός, ίσως και να μας δυσκολεύει σε φάσεις της ζωής μας.

Δε φταίει το φεγγάρι για την πίκρα μας
καθώς στριφογυρνάει δαιμονισμένα μέσα στο φωσφόρο
σκορπώντας δεξιά κι αριστερά τα κόκαλά του
καθώς και μεις στριφογυρνάμε στο σκοτάδι μας
σκορπώντας δεξιά κι αριστερά τα κόκαλά μας
δε φταίει το φεγγάρι για τους λεμονανθούς
δε φταίει το φεγγάρι για τα χελιδόνια
δε φταίει το φεγγάρι για την Άνοιξη και τους σταυρούς
δε φταίει αν πάνω στα μάτια μας φύτρωσαν δόντια

Μίλτος Σαχτούρης, 
Κοιτάμε με τα δόντια, από τη συλλογή "Σφραγίδα ή Η όγδοη σελήνη" (1964)
* Χristin-aki.- *

Related

Ψυχολογία 3247929880061998903

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item