synoronews

Ποιος ήταν ο Ιούδας ο Ισκαριώτης;

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Αγίας Γραφής. Είναι αυτός που πρόδωσε τον Ιησού Χριστό...

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της Αγίας Γραφής. Είναι αυτός που πρόδωσε τον Ιησού Χριστό και Τον οδήγησε στο θάνατο με τον ατιμωτικό τρόπο της Σταύρωσης.

Λέγεται ότι δεν ήταν μορφωμένος, αλλά είχε ικανότητες που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Είχε αναλάβει καθήκοντα οικονόμου, κρατούσε δηλαδή το ταμείο που συντηρούνταν οι δώδεκα Απόστολοι και ο Ιησούς. Η φιλαργυρία του ήταν γνωστή. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρει, πως ο Ιούδας είχε από πριν το πάθος της φιλαργυρίας.

Ο Ιησούς είχε πει στους μαθητές, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, ότι κάποιος απ' αυτούς θα Τον προδώσει και αργότερα τους έδειξε ότι θα Τον προδώσει ο Ιούδας. Έτσι και έγινε. Ο Ιούδας δωροδοκήθηκε με τριάντα αργύρια και πρόδωσε τον Ιησού. Λίγες ώρες αργότερα μετά το φιλί του Ιούδα στον Χριστό, για να τον αναγνωρίσουν οι στρατιώτες, ο Ιησούς συνελήφθη.

Γιατί όμως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό; Εδώ και αιώνες το ερώτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο θεολογικής και ιστορικής έρευνας. Μία άποψη είναι ότι ο Ιούδας δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Ιησούς είναι όντως ο Μεσσίας.

Ίσως να τον θεωρούσε ως έναν ακόμη «επαναστάτη», από τους πολλούς που κατά καιρούς εμφανίζονταν στην περιοχή, εκείνη την εποχή. Μία ακόμα άποψη υποστηρίζει ότι ο Ιούδας πίστευε πως αν ο Ιησούς έπεφτε στα χέρια των Ρωμαίων θα επακολουθούσε επανάσταση του λαού, αφού προ ολίγου τον είχε υποδεχθεί σαν ήρωα. Θέλησε δηλαδή να Τον «χρησιμοποιήσει» για πολιτικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις Γραφές, είναι πως ο Ιούδας μετάνιωσε για την πράξη του και μάλιστα επιχείρησε να επιστρέψει τα αργύρια στους ιερείς για να εξιλεωθεί. Δεν μπήκε όμως στον κόπο να ζητήσει μια απλή συγνώμη. Το τέλος του Ιούδα ήταν τραγικό.

Στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο αναφέρεται ότι μετά τη σύλληψη του Ιησού, και πριν την εκτέλεση του, ο Ιούδας γεμάτος τύψεις επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους ιερείς και κρεμάστηκε.

Λέγεται ότι δεν πέθανε αμέσως, αλλά ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Στις Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται ότι όταν το σχοινί έσπασε και το άψυχο κορμί του σωριάστηκε στη γη, άνοιξε και ξεχύθηκαν τα σπλάχνα του.

Τις ημέρες αυτές, σε πολλές περιοχές της χώρας μας ακολουθείται ένα πανάρχαιο έθιμο ,το κάψιμο του Ιούδα. Είναι άγνωστο το πόσο παλιό είναι το έθιμο αυτό και από ποιους προήλθε.

Το κάψιμο γίνεται σε άλλες περιοχές τη Μεγάλη Πέμπτη και σε άλλες τη Μεγάλη Παρασκευή. Αχυρένια ομοιώματα του Μαθητή του Ιησού παραδίδονται στην πυρά σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί ο προδότης και να στιγματιστεί η πράξη του.

Πηγή :  agioritikovima.gr

Related

Άρθρα 259349123823224222

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item