synoronews

Πώς θα πληρωνόμαστε σε περίπτωση πτώχευσης εντός ευρωζώνης

Σειρά από δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για σενάρια χρεοκοπίας εντός ευρώ, με ό, τι και αν σημαίνει αυτό. Αυτό φυσικά σ...

Σειρά από δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για σενάρια χρεοκοπίας εντός ευρώ, με ό, τι και αν σημαίνει αυτό. Αυτό φυσικά σημαίνει βιβλικές αλλαγές στον τρόπο που θα καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Τύπου Της Κυριακής οι μισθοί και οι συντάξεις θα πέσουν στο μισό και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται με υποσχετικούς κρατικούς τίτλους.

Το σενάριο αυτό είναι σύμφωνα με την εφημερίδα η επιλογή της κυβέρνησης σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές. Η διαδικασία λοιπόν που προβλέπει την περικοπή στα μισά μισθών και συντάξεων και την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού με υποσχετικούς τίτλους, τα λεγόμενα IOU.

Τι είναι τα IOU

Αναφέρεται στα αρχικά των λέξεων I owe you, που σημαίνει "σου χρωστάω" και είναι ο τρόπος να αναγνωρίζεται από το κράτος το ποσό που οφείλεται σε περίπτωση χρεοκοπίας εντός ευρώ και αναφέρεται εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αναφέρεται και στους προμηθευτές, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις. Το πότε όμως θα πληρωθεί το ποσό αυτό δεν θα αναφέρεται. Το μόνο που θα γνωρίζει ο πολίτης είναι πως κάποια στιγμή, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά, θα πάρει πίσω αυτά που του χρωστά το κράτος.

Αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών φορέων αναφέρουν στο δημοσίευμα πως τα ταμειακά τους αποθέματα περνούν άμεσα υπό κρατικό έλεγχο. Οι καταθέσεις των ταμείων και όλη η ακίνητη περιουσία τους θα "κρατικοποιηθούν" άμεσα, ώστε από τα χρήματα αυτά να πληρώνονται οι εσωτερικές και μόνον υποχρεώσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση μισθοί και συντάξεις θα κοπούν στη μέση, γιατί διαφορετικά τα αποθεματικά θα κοπούν στη μέση.

Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί υπολογίζεται σήμερα πως διαθέτουν αποθεματικά αξίας 11.87 δις ευρώ. Αν συμβεί το μοιραίο, τότε αυτά θα καταρρεύσουν, αφού τα αποθεματικά αυτά είναι τίτλοι που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και ανάλογα με τις προοπτικές μιας χώρας, οι τιμές ανεβαίνουν ή πέφτουν. Στην περίπτωση λοιπόν της χρεοκοπίας είναι ζήτημα αν αυτά τα αποθεματικά θα μπορούν να καλύπτουν μισθούς και συντάξεις για τις πρώτες 15 μέρες.

Το σενάριο της ΕΚΤ

Το σενάριο της χρήσης IOU έχει επεξεργαστεί σύμφωνα με το Reuters το οποίο και προβλέπεται στην περίπτωση που η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό προκειμένου να πληρώνει αρχικά τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων. Έτσι θα δημιουργείται ένα εικονικό δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης.

Πηγή : msn.com

Related

Ελλάδα 1588102629018811614

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item