synoronews

Οι γυναίκες ακόμα πολεμούν! (music video)

Δέσποινα Λιμνιωτάκη Ψυχολόγος Θ α γιορτάσουμε ακόμα μια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου έναν αιώνα μετά από τις πρώτες οργανωμένες προσ...

Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Ψυχολόγος

Θα γιορτάσουμε ακόμα μια Ημέρα της Γυναίκας, περίπου έναν αιώνα μετά από τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες των γυναικών για ίσα δικαιώματα σε Ευρώπη κι Αμερική.

Παρόλο που η ιστορία έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά παραδείγματα πρωτοπόρων γυναικών που έζησαν και πέθαναν προκειμένου οι απόγονοί τους - δηλαδή εμείς - να απολαμβάνουμε ελευθερίες, για αρκετό κόσμο τα νυχτερινά μαγαζιά που ετοιμάζουν σχετικές φιέστες για αυτές που θα ξεπορτίσουν μόνες εκείνο το βράδυ, φαίνεται να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Λες και η ανεξαρτησία αρχίζει και τελειώνει σε μια έξοδο με φιλενάδες χωρίς να κοιτάζεις διαρκώς το κινητό για το αν σου έστειλε μήνυμα Αυτός (το αρσενικό), για πολλές φίλες το νόημα της ημέρας συρρικνώνεται στην επίσκεψη σε στριπτιζάδικο για λίγη “αμαρτωλή” διασκέδαση.

Κι όμως, η χρονιά που διανύουμε είναι ιστορικά κρίσιμη: η γυναικεία φύση και η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινότητα, στο εργασιακό περιβάλλον, συνεχίζουν να βρίσκονται υπό απειλή.
Μερικά στοιχεία παρακάτω ίσως φωτίσουν τους λόγους για τους οποίους περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε να παραμείνουμε ενωμένες, ευαισθητοποιημένες και δραστήριες ενάντια στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το φύλο μας.

Οικονομία
Περισσότερες γυναίκες στην απασχόληση σημαίνει μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από το 1995 έως σήμερα, το ήμισυ της αύξησης του ρυθμού απασχόλησης στην Ευρώπη και το 1/4 της οικονομικής ανάπτυξης οφείλονται στη μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρικής και γυναίκας απασχόλησης.
Η εργασία περισσότερων γυναικών σημαίνει ανάπτυξη για τις χώρες του κόσμου. Ωστόσο, το 2013 έδειξε ότι το ποσοστό των ανδρών που εργάζονταν σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό έφτανε στο 72.2% ενώ το ποσοστό των γυναικών παρέμενε στο 47.1% (International Labour Organisation).

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων συνδέεται με αυξημένη κερδοφορία, μακροπρόθεσμη στοχοθεσία και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους.
Εταιρείες με διοικητικά συμβούλια που αποτελούνται τουλάχιστον κατά το 1/3 από γυναίκες, δείχνουν κέρδη αυξημένα κατά 42%.
Στους δε μετόχους, φθάνουν μερίσματα αυξημένα κατά 53%.
Παρόλα αυτά, μόνον ένα 11% των γυναικών συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών, ενώ λιγότερο από το 3% διευθύνονται από γυναίκες.
Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που άνδρες και γυναίκες εργάζονται το ίδιο σκληρά έχοντας τα ίδια τυπικά προσόντα, το χάσμα στις αμοιβές των υπηρεσιών τους παραμένει μεγάλο, με τις γυναίκες να πληρώνονται περίπου (91%) το ίδιο με τους άνδρες έως και την ηλικία των 35 ετών για να μειωθεί η αμοιβή τους στο 75% και κάτω με κάθε χρόνο που βαραίνει το κεφάλι τους (American Association of University Women).

Πολιτική
Μόνο το 22% των γυναικών ανέβηκε στο βουλευτικό αξίωμα σε όλα τα Κοινοβούλια του κόσμου για το 2015, μια μικρή αύξηση στο ποσοστό από το 11.3% του 1995 (Interparliamentary Union).

Παγκόσμια Κρίση
Οι γυναίκες, τα παιδιά και τα ασθενέστερα μέλη μιας οικογένειας, υποφέρουν περισσότερο: ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν, λαμβάνουν λιγότερη βοήθεια, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (europa.eu) ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τη φτώχεια και τις κακουχίες.
Εξαιτίας της φροντίδας των στενών συγγενών τους που νόσησαν και πέθαναν από 'Εμπολα, ο πληθυσμός των γυναικών και γενικά των κοριτσιών στην Αφρική δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Εκμετάλλευση - Κακοποίηση
Η γυναίκα γίνεται αντικείμενο οικονομικών συνδιαλλαγών – όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο (πωλούνται ως σκλάβες), αλλά και σε διεθνές (καταναγκαστική πορνεία, trafficking).
Πρόκειται για μία από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις στον πλανήτη (sex trade).
Σύμφωνα με μαρτυρίες των σωματείων που εργάζονται για να βοηθήσουν τους επιζώντες από αυτά τα εγκλήματα, η επίσημη πολιτεία χρησιμοποιεί τις ιστορίες των γυναικών για συναισθηματικό εντυπωσιασμό κατά τη διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής εκστρατείας.
Ουδέποτε όμως έχει συσταθεί ομάδα ή έχει συνταχθεί επίσημο πρόγραμμα για την οργανωμένη καταγραφή, αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και την αποφυγή μελλοντικών φρικαλεοτήτων (Πηγή: Independent).

Παρόλο που τα ποσοστά είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακριβώς, οι πηγές λένε ότι το 80% των ανθρώπων που πωλούνται προς σεξουαλική εκμετάλλευση (27 εκατομμύρια ενήλικες και 13 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο), είναι γυναίκες.
Τα δραματικά γεγονότα της απαγωγής των κοριτσιών στη Νιγηρία ή της αιχμαλωσίας και πώλησης των γυναικών Γιαζίντι στο Ιράκ, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα λόγω των συρράξεων και της φτωχοποίησης των χωρών του κόσμου (από λίστα που δημοσιοποίησε το FBI).

Ο βιασμός χρησιμοποιείται ως τρομοκρατικό όπλο κατά του εχθρού στη μάχη σε πάρα πολλές χώρες, ακόμα και σε αυτές που θα θεωρούσαμε ως “πολιτισμένες”.
Η κλειτοριδεκτομή επηρεάζει τις ζωές 150 εκ. γυναικών παγκοσμίως, ενώ 500,000 από αυτές τις γυναίκες απειλούνται μέσα σε ευρωπαϊκό έδαφος (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Σχολική - Ακαδημαϊκή ζωή
Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και πρέπει απρόσκοπτα και ισότιμα να διεκδικούν τη θέση τους τόσο στο σχολείο, όσο και στις ακαδημαικές κοινότητες.
Δυστυχώς, η αναρρίχηση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Τζιχάντ ή η Μπόκο Χαράμ σε θέσεις “εξουσίας”, οδηγεί στην καταστροφή των σχολείων για όλους και την εξάπλωση του σκοταδισμού στις αντίστοιχες χώρες.
Πολλά κορίτσια στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο μαθαίνουν λαναθασμένα ότι μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα για τυχόν βιασμό τους.
Ετσι, αρκετές καμπάνιες σεξουαλικής αγωγής στηρίζονται στο πώς να “μη προκαλούν” οι γυναίκες, αντί να διδάσκουν στα αγόρια ότι η σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση συνιστά κακουργηματική πράξη.

Η δημιουργία ενός κλίματος ελεύθερης έκφρασης θα πρέπει να αποτελεί εκπαιδευτικό στόχο κάθε σχολικής μονάδας.
Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με επιλογές και με το θάρρος να στηρίζουν αυτές τις επιλογές – είναι στο χέρι μας να ενθαρρύνουμε δημιουργικά περιβάλλοντα για τα παιδιά μας. Θέματα όπως η σεξουαλική αγωγή, η αντισύλληψη, η σεξουαλική ταυτότητα αλλά και θέματα κακοποίησης και bullying, οφείλουμε να τα συζητάμε ανοιχτά και χωρίς παρωπίδες.

Παρακάτω θα βρεις δέκα δωρεάν εναλλακτικούς τρόπους για να τιμήσεις την Ημέρα της Γυναίκας μαζί με τους άνδρες φίλους και συγγενείς σου (χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων προκειμένου αυτό να πετύχει):

1. Δήλωσε συμμετοχή στη φετινή καμπάνια για τις Γυναίκες, που έχει τίτλο Make it Happen κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Φόρεσε την ηλεκτρονική ενδυμασία, ενημερώσου, κοινοποίησε άρθρα και συζητήσεις, λάβε μέρος σε εκστρατείες ή ξεκίνησε μια δική σου θεματική ομάδα για κάποιο από τα προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα.

2. Ενθάρρυνε το σχολείο των παιδιών σου να διοργανώσει ομιλία ή μια σειρά σχολικών project ανά επίπεδο με θέμα τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία. Ζήτησε να λάβεις ενημέρωση από επαγγελματίες ειδικούς για την ενδοοικογενειακή βία, το bullying, το trafficking ή για θέματα σεξουαλικής πρόληψης.

3. Γίνε μέλος σε ομάδα που αφορά στην προώθηση ζητημάτων για τη γυναίκα. Η εθελοντική σου προσφορά είναι κληρονομιά για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

4. «Σκάψε» κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, απαίτησε από το περιβάλλον σου να μιλήσει για θέματα που αποσιωπά, όπως τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας, τις οικογενειακές επιλογές, τη χηρεία, την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου ανάμεσα στις ομάδες των γυναικών, τον καρκίνο του μαστού, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τόσα άλλα που μένουν στο περιθώριο.

5. Αποφάσισε με την ομάδα των φίλων σου να δημιουργήσετε το δικό σας φεστιβάλ: μοίρασε φυλλάδια, οργάνωσε δημιουργικές δραστηριότητες, μη ξεχάσεις τα εργαστήρια για τα μικρά παιδιά!

6. Φτιάξε μια ομάδα προβληματισμού, δείτε μαζί μια ταινία ή διαβάστε ένα βιβλίο και προσκάλεσε τον κόσμο σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα.

7. Αναγνώρισε τις γυναίκες που υπήρξαν και υπάρχουν στη ζωή σου: την ήρεμη δύναμή τους, τον τρόπο που σε επηρεάζουν, τις κοινές σας προσπάθειες, το βαθύτερο νόημα των συγκρούσεών σας. Μάθε περισσότερα για τον εαυτό σου, μέσα από τις γυναικείες φιλίες σου.

8. Βοήθησε μια γυναίκα που υποφέρει. Γίνε φροντιστής της έστω και για μία ημέρα. Μαγείρεψε γι'αυτήν, κάνε της τα ψώνια, κάνε της παρέα, πιείτε μαζί έναν καφέ. Καλλιέργησε τις σχέσεις σου με τις γυναίκες του περιβάλλοντός σου. Ευχαρίστησέ τις που υπάρχουν στη ζωή σου. Σεβάσου την ύπαρξή τους με τον ίδιο τρόπο που θέλεις οι άλλοι να σέβονται εσένα.

9. Ευαισθητοποιήσου απέναντι στα σεξιστικά/ρατσιστικά σχόλια που κυκλοφορούν. Μην αφήνεις τη γυναίκα να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο.

10. Μάθε περισσότερα για τη μέρα. Διάβασε και επικοινώνησε με μήνυμα για τη σπουδαιότητά της.

Στείλε λουλούδια στον εαυτό σου για όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα...

* X.- *


Πηγή : eyedoll.gr

Related

Γυναίκα 463117082769668082

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item