synoronews

Πως επιδρούν στη συμπεριφορά μας οι Αρχετυπικές μορφές του Άντρα και της Γυναίκας μέσα μας! (video)

Απόσπασμα από το βιβλίο της Margot Anand « Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης » Πως επιδρούν στη συμπεριφορά μας οι Αρχετυπικές μο...

Απόσπασμα από το βιβλίο της Margot Anand
«Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης»

Πως επιδρούν στη συμπεριφορά μας οι Αρχετυπικές μορφές του Άντρα και της Γυναίκας μέσα μας.

Ο εσωτερικός άνδρας και η εσωτερική γυναίκα συνιστούν ψυχολογικές, συναισθηματικές και πνευματικές πραγματικότητες που ζουν μέσα μας. Εμφανίζονται στα όνειρά μας και, μερικές φορές, ακόμα και σε οράματα με τη μορφή αρχετύπων.

Πώς μπορούμε όμως να αποκτήσουμε επίγνωση του εσωτερικού άνδρα και της εσωτερικής γυναίκας που υπάρχει στον καθένα και στην καθεμιά από μας;

Παρατηρώντας και κατανοώντας την επιρροή και τις συνέπειες που έχουν στην εσωτερική εμπειρία και στην εξωτερική συμπεριφορά μας. Ακολουθούν κάποια γενικά παραδείγματα της θετικής και της αρνητικής συμπεριφοράς αυτών των εσωτερικών μορφών τα οποία, βεβαίως, ποικίλλουν στον καθένα.

Η εσωτερική γυναίκα
Σας επιτρέπει να είστε ανοικτοί/ές και δεκτικοί/ές στις εμπειρίες. Όχι προσανατολιζόμενοι σε κάποιο στόχο, αλλά υιοθετώντας μια στάση που χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, διαίσθηση, δεκτικότητα. Ακολουθείτε τη ροή της ενέργειας, είστε σε επαφή με το συναίσθημά σας, καθοδηγείστε από διαισθητική σοφία, και είστε παρών σ’ αυτό που συμβαίνει. Τα συναισθήματα σας είναι βαθιά, η αγάπη και η παρουσία σας είναι θεραπευτικά για τους άλλους.

Ο εσωτερικός άνδρας
Σας επιτρέπει να έχετε εμπειρίες με τρόπο ευθύ και άμεσο και με αυτοπεποίθηση. Να ενεργείτε με δύναμη και φυσική εξουσία και να λέτε την αλήθεια σας. Η θέλησή σας, καθώς ακολουθείτε τη μοίρα σας, καθοδηγείται από διαύγεια και σοφία και ξεπερνάει κάθε εμπόδιο. Η ενέργεια και διαύγεια που διαθέτετε είναι φως και έμπνευση γι’ αυτούς που είναι γύρω σας.

Εσωτερική γυναίκα σε ανισορροπία
Τα προβλήματα σας κατακλύζουν. Χάνετε τον εαυτό σας σε κάποιο πρόσωπο ή κάποια ιδέα, και παραδίνετε την ταυτότητά σας σε άλλους. Βλέπετε τα πράγματα από πολλές πλευρές, αλλά δεν μπορείτε να μείνετε σε μία και χάνετε από τα μάτια σας την ουσία ή το στόχο. Παραλύετε εξαιτίας της σύγχυσης και δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε επιλογές. Η ευαισθησία σας, σας κάνει συναισθηματικά ευάλωτους σε καταστάσεις, ανθρώπους και στο δικό σας εσωτερικό χάος.

Εσωτερικός άνδρας σε ανισορροπία
Στηρίζεστε στη θέληση και αποκλείετε την καρδιά. Προσπαθείτε να ελέγξετε ανθρώπους και καταστάσεις. Στη ζωή εστιάζετε στην πρόοδο και στα αποτελέσματα. Αγνοείτε τα λεπτοφυή και ιδιαίτερα στοιχεία και συναισθήματα που κάνουν τη ζωή ευχάριστη ή επώδυνη και οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι αποπροσανατολιστικές. Είστε υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό σας, θυμώνετε, γίνεστε άκαμπτος και επικριτικός όταν αμφισβητείται το αλάθητο σας. Αποφεύγετε τις ευθύνες και τις απαιτήσεις γιατί φοβάστε μήπως κάνετε λάθος, και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις γιατί φοβάστε μήπως χάσετε την ελευθερία σας.

Ενωμένοι και ισορροπημένοι, ο άνδρας και η γυναίκα μέσα μας, μας καθοδηγούν με διαύγεια και διαίσθηση στη ζωή και γεννούν μια πηγή ζωτικής, δημιουργικής και ερωτικής συναισθηματικής ενέργειας Το αποτέλεσμα του εσωτερικού γάμου του αρσενικού με το θηλυκό στοιχείο είναι η ολότητα, η εσωτερική ειρήνη και η δύναμη. Κανείς από εμάς δεν μετατρέπεται σε ουδέτερη ανδρόγυνη προσωπικότητα λες και από τη στιγμή που οι δύο ποιότητές μας ενωθούν, αλληλοεξουδετερώνονται.

Στην πραγματικότητα, συγκροτούμε ένα δυναμικό όλο, μια μεταβαλλόμενη διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ, ποιότητες που εναρμονίζονται στα πλαίσια μιας συντροφικής σχέσης που τη χαρακτηρίζει η συμπληρωματικότητα Καθότι δεν βρίσκονται, πλέον, σε πόλεμο, σχηματίζουν ένα ενοποιημένο όλον, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των στοιχείων του, και το οποίο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ενοποιημένο εαυτό. Αυτή η εσωτερική ένωση μας διαποτίζει με την έννοια της αέναης δημιουργικότητας και χαράς για τη ζωή.

Ο άνδρας που ισορροπεί κατ’ αυτό τον τρόπο, ενεργεί δυναμικά, η σκέψη του είναι ήρεμη και διαυγής, και ο ίδιος εμπιστεύεται τη φύση του, τη ζωή του. Είναι ευγενικός και, συνάμα, δυνατός. Βαθιά δεσμευμένος, καθώς είναι, στο όραμά του, θα δεχτεί πρόθυμα να αναλάβει ευθύνες. Κάνει ό,τι χρειάζεται με ακεραιότητα, χωρίς να κρύβει τίποτα. Όσο περισσότερο δίνει τον εαυτό του τόσο περισσότερο αυξάνει τη ροή της ενέργειας του. Το μυστικό της δύναμής του είναι η σύνδεση του με την εσωτερική θηλυκή του φύση που του επιτρέπει να αγαπάει βαθιά, και αυτό τον κάνει να πιστεύει στη ζωή. Βρίσκει την έκσταση μέσα από την υπηρεσία και τα επιτεύγματα.

Μια ισορροπημένη γυναίκα είναι υπομονετική. Έχει μια βαθιά και διαισθητική αντίληψη για το πώς λειτουργεί η ζωή και τι χρειάζεται η ίδια. Είναι ξεκάθαρη και γεμάτη αγάπη. Η συγκινησιακή της δύναμη γαλουχεί όσους είναι γύρω της και έλκει και άλλους, ως συνδημιουργούς, στη σφαίρα της. Είναι συνδεδεμένη σε διαισθητικό επίπεδο με το πνεύμα και τη ζωή και, γι’ αυτό, λειτουργεί από τη φύση της ως θεραπεύτρια και πηγή έμπνευσης. Το μυστικό της ουσίας της βρίσκεται στην καρδιά της. Η σύνδεσή της με την εσωτερική αρσενική της φύση της δίνει δύναμη και διαύγεια σκέψης. Βρίσκει την έκσταση στην προσφορά, στην ενίσχυση των άλλων και σε δημιουργικές πράξεις.

Έτσι περιγράφουμε τον εσωτερικό άνδρα και την εσωτερική γυναίκα που βρίσκονται σε ισορροπία. Στην ενέργεια και στα χαρακτηριστικά τους μπορούμε να απευθυνθούμε για δύναμη και καθοδήγηση. Φτιάξτε μια σχέση με αυτές τις εσωτερικές μορφές. Οραματιστείτε τες. Νιώστε τις ποιότητές τους. Εμπλέξτε τες σε εσωτερικό διάλογο. Παρατηρήστε τες στα όνειρα. Αξιοποιήστε τες στην καθημερινή ζωή. Χρησιμοποιήστε τες συνειδητά και εκφράστε τις δυνάμεις και τις αρετές τους. Κάντε το άσκηση, ή ακόμα και επιστήμη. Έτσι θα μπορέσετε να διδαχθείτε και να μάθετε από αυτούς τους εσωτερικούς δασκάλους.

(Ανεκτίμητο εργαλείο για να μπορέσετε να εργαστείτε συνειδητά με αυτές τις εσωτερικές μορφές είναι ένα ημερολόγιο ονείρων. Τα όνειρά σας χαρτογραφούν την πορεία της εξέλιξής τους, αλλά και της δικής σας).

Παρατηρήστε, επίσης, τον εαυτό σας όταν είστε εκτός ισορροπίας, και επισημάνετε τις ποιότητες ή τις αρνητικές καταστάσεις του εσωτερικού άνδρα και της εσωτερικής γυναίκας όταν βρίσκονται σε ανισορροπία. Τι κυριαρχεί; Ο εσωτερικός άνδρας ή η εσωτερική γυναίκα; Νιώστε τι βιώνουν, κι εσείς μαζί, σ’ αυτή τη θέση. Μερικές φορές, μπορεί να νιώσετε ενόχληση και δυσαρέσκεια.

Όσο, όμως, πιο ευαίσθητοι γίνεστε με τον εαυτό σας τόσο καλύτερα θα καταλαβαίνετε πότε επηρεάζεστε από τις αρνητικές μορφές του εσωτερικού άνδρα και της εσωτερικής γυναίκας, θα ισορροπείτε ξανά, και θα αποκαθιστάτε την αρμονία με τον εαυτό σας, τους άλλους και τη ζωή. Θα απολαμβάνετε περισσότερο τη συντροφιά του ίδιου σας του εαυτού και το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

* X.- *


Πηγή : pulseoflove.blogspot.gr

Related

Ψυχολογία 5999732963195221340

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item