synoronews

Κατρούγκαλος: Πίσω στο Δημόσιο 3.500 απολυμένοι. Έρχεται «άλλη» κινητικότητα. Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση!

Την επιστροφή 3.500 απολυμένων του Δημοσίου στις δουλειές τους εξαγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρο...


Την επιστροφή 3.500 απολυμένων του Δημοσίου στις δουλειές τους εξαγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

«Όλοι οι απολυμένοι, μόνιμοι υπάλληλοι ή με σχέση αορίστου χρόνου- περίπου 3.500 είναι – θα επιστρέψουν στη δουλειά τους» δηλώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφερόμενος στα περί του ορισμού των «αντισυνταγματικών απολύσεων», επισημαίνει ότι «δεν το διατύπωσα με τη νομική έννοια του όρου όσο με την αίσθηση της προσβολής σε αυτό που αποτελεί το πνεύμα του Συντάγματος. Κατά τη γνώμη μου, όλο το πνεύμα των μνημονιακών απολύσεων με αυτή την έννοια είναι αντισυνταγματικό. Όλες οι απολύσεις ως αποτέλεσμα μνημονιακών νόμων θεωρώ ότι έχουν ένα στίγμα αντισυνταγματικότητας».

Ερωτηθείς αν αυτό πρακτικά αφορά όλους όσοι απολύθηκαν, απαντά «ναι, όλους». Όσον αφορά σε αυτούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ακόμη και λαμβάνουν 75% του μισθού τους και όσους απολύθηκαν μετά τη λήξη του οκταμήνου, σημειώνει ότι «ναι, όλοι αυτοί θα επιστρέψουν, εκτός από τους απολυμένους για πειθαρχικά. Θα μπουν σε κινητικότητα, θα εντοπιστούν οι ανάγκες σε προσωπικό και θα τοποθετηθούν σε θέσεις».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του κενού που δημιουργείται, τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και χωρίς να χρειαστεί να θιχτεί η ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη των 15.000 προσλήψεων. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα περικόπτοντας άλλες δαπάνες ή στην έσχατη ανάγκη συμψηφίζοντας με την ήδη προϋπολογισμένη δαπάνη για νέες προσλήψεις». Όσον αφορά στους επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που παραμένουν ακόμα αδιόριστοι, δεσμεύεται να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να μπουν αυτοί οι άνθρωποι».

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαιώνει ότι θα καταργηθεί ο νόμος Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα και, επανερχόμενος στο θέμα της κινητικότητας, την χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία. «Γιατί ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε είναι άνιση κατανομή προσωπικού στη δημόσια διοίκηση. Επίσης αναγκαστικά και μετά την άρση των απολύσεων υπάρχει ένα πρόβλημα πού θα τοποθετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι αναγκαστικό ότι θα πάνε όλοι στις ίδιες θέσεις πίσω. Θα έχουμε μια άλλη κινητικότητα η οποία θα βασίζεται σε εντελώς άλλη βάση. Επωφελής για το Δημόσιο και όχι βλαπτική για τον δημόσιο υπάλληλο».

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, δήλωσε ότι στόχος είναι να είναι μια βαθιά τομή. «Στην πραγματικότητα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση με τον ίδιο τρόπο που ο Νίξον ήταν ο μόνος που μπορούσε να πάει στην Κίνα. Γιατί όταν θα μιλάμε εμείς στην ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση θα μας πιστεύουν όταν τους λέμε ότι την αξιολόγηση δεν τη θέλουμε για να μεταμφιέσουμε τις απολύσεις, αλλά τη θέλουμε πράγματι για ένα αποτελεσματικό σύστημα».
Ερωτηθείς για το πώς δεν θα γίνει η αξιολόγηση «λάστιχο», απαντά ότι «δεν θέλω να το κάνω αυτό. Στο παρελθόν όλοι ήταν άριστοι. Ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης που τους βγάζει όλους άριστους δεν έχει νόημα».

Παράλληλα, κάνει λόγο για αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων: «είναι αλήθεια. Δεν θέλω να είμαι πολύ αναλυτικός, διότι όλα αυτά θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συζητήσω με την ΑΔΕΔΥ».

Σχετικά με την αξιοποίηση ιδιωτών στο Δημόσιο, υποστηρίζει ότι η καθαριότητα δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί. «Αφηρημένα αν υπάρχουν τομείς που μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες είναι “ναι” η απάντηση. Αλλά είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του πυρήνα της λειτουργίας του Δημοσίου».

Κατάργηση του νόμου 4250 για τις αξιολογήσεις

«Θα αναποδογυρίσουμε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Εμείς τις κάνουμε για τον λαό και το κράτος μας, όχι για τους δανειστές μας» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Κατρούγκαλος. «Το σχέδιο της δικής μας μεταρρύθμισης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα τον υπηρεσιών προς τον πολίτη, να οργανώσουμε έτσι τη διοίκηση ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι απειλείται, κανείς να μην έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση που θα κάνουμε θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς αν θα καταργηθεί ο νόμος 4250 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει: «Φυσικά. Σχεδόν όλοι οι θεσμικοί νόμοι, να μην υπερβάλω, θα υπάρχουν και καλά πράγματα, που θα τα κρατήσουμε. Με την αξιολόγηση, αυτοί που δίνουν παραπάνω από τον εαυτό τους στην δουλειά τους να μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη εξέλιξη, να μπορούν να επιλέγονται πιο δικαιοκρατικά στις θέσεις των προϊσταμένων» σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Στο θέμα της αξιολόγησης, που ξέρω ότι η ΑΔΕΔΥ έχει διαφορετική άποψη, τους κάλεσα για να τους πω ότι για μένα αυτοί είναι οι φυσικοί μου συνομιλητές και δεν θα κάνω μια διοίκηση χωρίς τη δική τους συνεργασία, αλλά στο τέλος εγώ θα νομοθετήσω. Επομένως, τους παρακάλεσα θερμά να μου πουν τις απόψεις τους για την αξιολόγηση. Αν επιμείνουν και δεν έρθουν με καμία πρόταση για την αξιολόγηση, μοιραία θα πρέπει να κάνω ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που σας είπα, χωρίς να έχω πρόθεση να τους τιμωρήσω, γιατί τους θεωρώ πραγματικά δικούς μου συνεργάτες… 'Οταν θα καταλάβει ο δημόσιος υπάλληλος ότι δεν πρόκειται αυτός ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του να πάθει τίποτα, ότι ακόμα και ο μέτριος θα βοηθηθεί, δεν έχουμε σκοπό να τον διώξουμε, τότε οι πραγματικοί λουφαδόροι, αυτοί που έχουν μπει στη Δημόσια Διοίκηση για να κάνουν και μία άλλη δουλειά δίπλα ή αυτοί που βλέπουν τον πολίτη αφ' υψηλού θα καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν το καταλάβουν, εντάξει, αυτοί δεν θα φύγουν από την αξιολόγηση, θα φύγουν ακριβώς με αυτά που προβλέπονται».

Αναφορικά με τους επίορκους, ο κ.Κατρούγκαλος τονίζει ότι «θα επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες μόλις ανασυγκροτήσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια. Και τελειώνουν για δύο λόγους: αφενός για να φύγουν αυτοί που έχουν βάλει πράγματι το δάκτυλο στο μέλι και αφετέρου να πάψουν να ταλαιπωρούνται και οι αθώοι άνθρωποι».

Ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. «Ακόμα όμως δεν ξέρουμε πώς θα κατανεμηθούν. Αυτό είναι ένα ζήτημα συνολικό της κυβέρνησης» σημειώνει. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Αν χρειαστεί, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσω ένα μικρό κομμάτι όμως από την ήδη προϋπολογισθείσα δαπάνη για την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων, που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό χρειάζεται, να υπάρχει δηλαδή μια ένεση νέου αίματος στη Διοίκηση. Και γιατί μετά τις αιματηρές περικοπές του τελευταίου διαστήματος, μίκρυνε κατά το 1/3 το κράτος, δεν μίκρυνε γιατί έγιναν απολύσεις, αλλά γιατί αποκαρδιωμένοι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι φεύγανε εθελοντικά στη σύνταξη εσπευσμένα. Αυτό δεν είναι μόνο αιμορραγία αριθμητική. Επειδή αυτοί που φεύγανε είναι τα στελέχη της Διοίκησης, αυτοί που είχαν τη θεσμική μνήμη, η Διοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πέσει πάρα πολύ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζει τέλος ότι θα κρατήσει την task force στο υπουργείο. «Ως σύμβουλο όμως και όχι αφεντικό. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Εμείς είμαστε τα αφεντικά των μεταρρυθμίσεών μας και όποιος θέλει να μας βοηθήσει ως υπηρέτης του δικού μας σχεδίου και όχι ανάποδα. Γιατί το άλλο ούτε καν στις τριτοκοσμικές χώρες δεν θα έπρεπε να γίνεται. Κι όμως γίνεται δυστυχώς Οταν είμαστε εμείς που σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις και όταν θέλουμε να έχουμε τεχνικό σύμβουλο που για εμάς θα δουλεύει, θα μας συμβουλεύει, δηλ. θα μας δίνει τις καλές πρακτικές άλλων κρατών, είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε» επισημαίνει.

Πηγή : .huffingtonpost.gr

Related

Πολιτική 6333991585102003525

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item