synoronews

«Το οργανωμένο έγκλημα έχει διεισδύσει στη νόμιμη οικονομία της Ε.Ε.»

Ομολογία της Κομισιόν, διά στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου Στρασβούργο Σε μία «αλήθεια», που πολλοί την ήξεραν αλλά ελάχιστοι την...


Ομολογία της Κομισιόν, διά στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου

Στρασβούργο

Σε μία «αλήθεια», που πολλοί την ήξεραν αλλά ελάχιστοι την ομολογούσαν, αναφέρθηκε, χθες αργά το βράδυ, ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, για λογαριασμό της Κομισιόν, σε μία συζήτηση για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη.

Υπάρχει μία σοβαρή απειλή του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν περίπου 3.600 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, με διεθνή εγκληματική δραστηριότητα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, διαφθοράς, εμπόριου όπλων και ανθρώπων, εγκλημάτων στο περιβάλλον και στον κυβερνοχώρο.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιούν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθίστανται όλο και περισσότερο διακρατικές, διεισδύοντας στις νόμιμες οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και πέραν αυτών, ομολόγησε ο έλληνας Επίτροπος.

Από τα λεγόμενα του, ωστόσομ αλλά και από τα όσα επεσήμαναν μεμονωμένοι ευρωβουλευτές, προέκυψε το θλιβερό συμπέρασμα ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι ...προσπάθειες που καταβάλλει η Κομισιόν στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, εξαντλούνται στην σύνταξη...εκθέσεων κάθε δύο χρόνια και σε σχέδια επί χάρτου, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τρανό παράδειγμα ότι, ενώ ξεπερνούν τις δεκάδες οι εκθέσεις της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που μιλούν για εκτεταμμένη διαφθορά στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και για επηρεασμό των πολιτικών συστημάτων και διάβρωση των εξουσιών από το "μαύρο χρήμα", η Κομισιόν, μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρηση, φιλοτιμήθηκε να δώσει στην δημοσιότητα μία έκθεση για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη πέρυσι....

Μία έκθεση που, κατά γενική ομολογία των επαϊόντων, περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις, σε αναφορές για τη νομοθεσία που ισχύει και για το πώς τα κράτη-μέλη μπορούν ν' αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, χωρίς να αναφέρει ούτε λέξη για το ποιες δράσεις μπορούν να αναληφθούν άμεσα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Η επόμενη έκθεση της Κομισιόν γι' αυτό το θέμα, αναμένεται το ...2016, είπε χθες ο Ελληνας επίτροπος.
*Την ίδια ώρα, όμως, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2013, το 50% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ το 40% πιστεύουν ότι η διαφθορά αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά.
Τώρα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ελληνας επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές της την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, συνεργαζόμενη στην ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ και τρίτες χώρες και προσανατολιζόμενη στην έκδοση σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών, που θα πρέπει να εφαρμόσουν στο μέλλον τα κράτη-μέλη!
Στο μεταξύ, το οργανωμένο έγκλημα, έχοντας διεισδύσει επιτυχώς στις εθνικές οικονομίες, θα μπορεί να επηρεάζει, σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, τους πολιτικούς και οικονομικούς προσανατολισμούς κρατών και κυβερνήσεων. Γράφει ο
Nikos Roussis


Πηγή : elefenet.blogspot.gr

Related

Άρθρα 4273662953787061842

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

προτεινομενη αναρτηση

Μεγάλωσα φίλη..

Μεγάλωσα φίλη.. Μεγάλωσα και δεν με θυμώνει πια η προδοσία. Συνήθισε η πλάτη μου τις μαχαιριές και μου παίρνει μόνο μια στιγμή να ...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Μην σχεδιαζεις το μελλον

Μην σχεδιαζεις το μελλον
Τα όμορφα πράγματα δεν προγραμματίζονται, απλώς συμβαίνουν...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Για σας που τα ξερετε ολα

Για σας που τα ξερετε ολα
Είναι απίστευτο το πως μπορούν κάποιοι να σε μετατρέψουν με τόση ευκολία σε κάτι που στην πραγματικότητα δεν είσαι.

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Αναγνωστες

item