synoronews

Τι μας αποκαλυπτουν τα ονειρα και η σημασια τους!

dreams
Γράφει  η Κατερίνα Φίλη, Ειδική Παιδαγωγός- Ψυχολόγος.

Ο αινιγματικός κόσμος των ονείρων αποτελούσε πάντοτε πηγή απεριόριστης γοητείας για τους ανθρώπους. 
Γιατί ονειρευόμαστε; Και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τα όνειρά μας;
Καθρέπτες της ψυχής, μηνύματα ενός κόσμου μυστηριώδους, “γράμματα” από τον άγνωστο εαυτό μας, ή τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις του εγκεφάλου μας; Τα όνειρα αποτελούσαν πάντοτε ένα τεράστιο αίνιγμα για τον άνθρωπο. 

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον ονειρικό μας κόσμο; Τι συμβολίζουν τα όνειρά μας; Μας μιλούν για το παρόν ή το μέλλον; Και πώς μπορούμε να τα θυμόμαστε καλύτερα;
“Οι πρώτοι επί Γης άνθρωποι βρίσκονται μέσα σ’ ένα σπήλαιο της Αφρικής. Έχουν ήδη μία πρωτόγονη διάλεκτο και σκέφτονται , αλλά δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι μπορούν να σκέφτονται..Ένα χάραμα , κάποιος από αυτούς ξυπνάει και διηγείται ότι,στη διάρκεια της νύχτας, βγήκε από το σπήλαιο και πέταξε σαν πουλί. 

Οι σύντροφοί του τον κοιτούν ,κατάπληκτοι και δύσπιστοι…Πόσες χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν άραγε μέχρι μία μέρα να αναβλύσει το θεμελιώδες ερώτημα της συνειδητής, έλλογης σκέψης: υπάρχει κάτι άυλο,κάτι πέρα από το σώμα μου; – μήπως το “ Πνεύμα”ή η “Ψυχή”;

Το Πνεύμα εμφανίζεται διαρκώς με τη μορφή των ονείρων μας. Είναι αόρατο και ακούραστο, ταξιδεύει όπου θέλει στο χώρο και το χρόνο και χαρίζει στο νου μας τους διαλόγους του με τους θεούς και τους δαίμονες, τους απόλυτους προσωπικούς και μοναδικούς, αλλά και εκείνους ολόκληρης της ανθρωπότητας από γενέσεώς της.

Η επιστήμη του ύπνου και των ονείρων εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση της πλειονότητας των ανθρώπων , αλλά και αρκετών επιστημόνων,ότι οι ρίζες της πίστης στην ψυχή βρίσκονται στα όνειρα.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος επιχείρησαν να ανασηκώσουν το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την ονειρική ζωή του ανθρώπου. Σήμερα έχουν πάρει τη σκυτάλη οι νευροεπιστήμονες, που αναλύουν τα του εγκεφάλου. Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι τα όνειρα δεν έχουν κανένα νόημα.

Το χάσμα μεταξύ διαφόρων ψυχαναλυτικών θεωριών και της νευροβιολογίας δεν έχει γεφυρωθεί , μολονότι είναι σαφές πως, αν πρόκειται να κατανοήσουμε το μυστικό νόημα και την άγνωστη γλώσσα των ονείρων, οι δύο επιστήμες πρέπει να συνεργαστούν στενά.

Η σημασία των ονείρων


Αν και όλοι οι άνθρωποι που έζησαν ποτέ στη Γη ονειρεύτηκαν, είναι προφανές ότι τα όνειρα τους ξεφεύγουν από την άμεση παρατήρηση και μελέτη. Τα όνειρα ξεφεύγουν σαν τις πεταλούδες – είναι πλήρη συναισθηματικών αποχρώσεων, γεμάτα ζωή και δράση όταν τα βλέπουμε, φεύγουν όμως μακριά μ ένα σιωπηλό πέταγμα όταν προσπαθούμε να τα “συλλάβουμε “ και να τα παγιδεύσουμε στον κόσμο της λογικής.

Παρ΄όλα αυτά , με εξαίρεση τη σημερινή εποχή, η ανθρωπότητα πάντοτε έδινε πολύ μεγάλη σημασία στον κόσμο των ονείρων. Οι Ελληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί, οι Εβραίοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι, οι Χρνατολήςιστιανοί,όλες οι κοινωνίες των αρχαίων χρόνων πίστευαν ότι τα όνειρα είναι μηνύματα που στέλνουν οι θεοί στους ανθρώπους – μηνύματα που αποκαλύπτουν το μέλλον και γιατρεύουν το παρόν.

Στην κλασσική Ελλάδα οι άρρωστοι πήγαιναν στο μαντείο και προσεύχονταν ,αιτούμενοι ένα όνειρο που θα τους αποκάλυπτε τη θεραπεία τους. Οι Αιγύπτιοι είχαν καταγράψει τις ερμηνείες διαφόρων ονείρων , ενώ προφητικά όνειρα αναφέρονται σε πολλά αρχαία κείμενα λαών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας – συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου. 

Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στην προφητική δύναμη των ονείρων, ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να τα προσεγγίσει με πιο επιστημονικό τρόπο , επισημαίνοντας το ζωτικό ρόλο των συναισθημάτων και των πληροφοριών που παρέχουν στον εγκέφαλο οι αισθήσεις.

Πηγή : paratiritis-news.com

Related

blog 1887466772217458910

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -