Χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και αμύγδαλα! (music video)
Γλύκισμα με πλούσια γεύση Υλικά για 6-8 άτομα: 500 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα, ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/12/xristougenniatiko-keik.html
Υλικά για 6-8 άτομα:
- 500 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα)
- 60 γραμμάρια κεράσια μαρασκίνο
- 85ml μπράντι ή κρύο τσάι
- ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 175 γραμμάρια βούτυρο
- 175 γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μελάσα
- 5 αυγά
- 200 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα
- 60 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα , καρύδια ή πεκάν (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο και κανέλα
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι.
- Στη συνέχεια στύβετε τα πορτοκάλια και παίρνετε τους χυμούς.
- Βάλτε όλο τα ξύσμα και το χυμό σε ένα μπολ με μικτή αποξηραμένα φρούτα και κεράσια γλασέ.
- Προσθέστε το μπράντι, σκεπάστε με μεμβράνη και μουλιάστε για τουλάχιστον μια ώρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 ° C με αέρα.
- Βουτυρώστε μια λυόμενη φόρμα με αποσπώμενο πάτο 28 εκ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη μελάσα μέχρι γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας το καθένα πολύ καλά πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα μελάσας και διπλώστε το απαλά μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέστε το μείγμα με τα αποξηραμένα φρούτα.
- Ανακατεύετε ελαφρά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα.
- Τοποθετείστε στο κέντρο του φούρνου 2 ράφι και ψήστε για 2 ώρες στους 150° C με αέρα ή μέχρι να ροδίσει.
- Όταν το κέικ ψηθεί αφήνετε να κρυώσει για μία ώρα στη φόρμα και στη συνέχεια τοποθετείστε το πάνω σε σχάρα.
Πηγή