Επικίνυνες προοπτικές για το 2015 (Κ. Μπετινάκης)
«Το ένοπλο πραξικόπημα στο Κίεβο είναι παρόμοιο με τις επιχειρήσεις της CIAγια την ανατροπή των ανεπιθύμητων ηγετών, στο Ιράν, τη Χιλή ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/12/mparak.html?m=0
«Το ένοπλο πραξικόπημα στο Κίεβο είναι παρόμοιο με τις επιχειρήσεις της CIAγια την ανατροπή των ανεπιθύμητων ηγετών, στο Ιράν, τη Χιλή και τη Βενεζουέλα», έγραψε ο σκηνοθέτης OliverStoneστη σελίδα του στο Facebook.
Δέσμιοι ψυχροπολεμικού κλίματος
Η πίεση των τιμών του πετρελαίου προς τα κάτω, αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ουάσιγκτον να αποσταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία, παραδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο «NationalPublicRadio».
Η αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος –με όσα επικίνδυνα επακόλουθα εγκυμονεί- είναι κάτι που έχει διαμορφωθεί τη χρονιά που ολοκληρώνεται. Αλλά ο αποκλεισμός της Ρωσίας είχε ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια.
Η Ρωσία ήταν οικονομικά αδύναμη λόγω του πολιτικο-οικονομικού μετασχηματισμού της να αντισταθεί, όταν επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον ξεκίνησε ο αποκλεισμός της από το ΝΑΤΟ και παράνομα επιτέθηκε εναντίον της αλήστου μνήμης Γιουγκοσλαβίας, διαλύοντάς την δε κομματάκια…
Εξακολουθούσε να είναι αδύναμη η Ρωσία να αντιδράσει όταν επί Τζορτζ W.Μπους, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συνθήκη αντιβαλλιστικών πυραύλων «ΑΒΜ» και εγκατέστησαν πυραυλικές βάσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα με πρόφαση «την προστασία ευρωπαϊκών κρατών».
Μετά το 2008 όμως, η Μόσχα άρχισε να ανακτά τις δυνάμεις της. Τότε αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τον στρατό της Γεωργίας για να επιτεθεί στη Νότια Οσετία.
Η άμεση ρωσική απάντηση, υποχρέωσε τους επιτιθέμενους να αποχωρήσουν μέσα σε λίγες ώρες ώστε να συνεχίσει να παραμένει η Ν. Οσετία στην αγκαλιά της Ρωσίας, όπως ζούσαν οι κάτοικοί της στον19ο και 20ό αιώνα.
Οι ΗΠΑ απάντησαν με προσπάθεια να εντάξουν την Γεωργία στο ΝΑΤΟ, ώστε να προσθέσουν αμερικανικές βάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία. Στη διαμάχη αυτή διαφάνηκε πόσο δέσμια είναι η Ευρώπη στους αμερικανικούς σχεδιασμούς και η Μόσχα δεν έχει πλέον ψευδαισθήσεις για «ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».
Το απέδειξε η κρίση που προκάλεσε η Ουάσιγκτον με την «χρωματιστή επανάσταση στην Ουκρανία» και η πειθήνια να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ΕΕ ακόμη κι όταν αντιβαίνουν στα οικονομικά της συμφέροντα.
Εκείνο που απέμεινε στη Μόσχα, ήταν να επικαιροποιήσει το στρατιωτικό της δόγμα, μετά την απόφαση που πήρε το αμερικανικό Κογκρέσο στις 26 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «μεγάλη στρατιωτική απειλή».
Δεν είναι μόνη η Μόσχα. Και το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί τον επόμενο στόχο στα φιλόδοξα σχέδια της Ουάσιγκτον για παγκόσμια ηγεμονία σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και στρατιωτικό τομέα.
Η τεχνητή κρίση της Ουκρανίας, όμως, οδήγησε να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο η Αρκούδα με τον Δράκοντα για να ανατραπούν τα τρελά νεοσυντηρητικά όνειρα για έναν «αμερικανικό αιώνα» -PNAC (PlanforaNewAmericanCentury).
Ένας από τους παράγοντες αποσταθεροποίησης είναι η αμερικανική οικονομία που μαζί μες το σύνολο της δυτικά προσανατολισμένης οικονομίας, από την Ιαπωνία ως την Ευρώπη, θυμίζει πύργο από τραπουλόχαρτα. Ένα πύργο που αποτελείται από υπερμεγέθεις τράπεζες, τεράστιο εθνικό χρέος και πληθωριστικό αμερικανικό δολάριο.
Η διαμόρφωση ενός οικονομικού πολέμου, με την Ρωσία και την Κίνα να απομακρύνονται από το δολάριο τους BRICS(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) να αναπτύσσουν εναλλακτικό ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργείται ένας επικίνδυνος νέος διπολισμός σε αντιστάθμισμα της «αμερικανικής παγκοσμιοποίησης».
Η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά, ότι μετά την Ρωσία, αποτελεί τον επόμενο αμερικανικό στόχο. Γνωρίζει καλά πως εξακολουθεί η προσπάθεια για περικύκλωσή της. Χαρακτηριστικό ότι στο Αφγανιστ΄να, μετά την «αποχώρηση της ISAF», θα παραμένουν 18.000 ξένα στρατεύματα κατοχής, από τα οποία 10.600 αμερικάνοι.
Απομένει να δούμε αν το 2015 θα είναι χρονιά απευκταίων συγκρούσεων
Επειδή είναι χρόνια τώρα γνωστό, ότι σε περίπτωση πολέμου των μεγάλων δυνάμεων, ένας πυρηνικός πόλεμος δεν θα καταστρέψει μόνο τις εμπόλεμες χώρες, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Για την ώρα την έχουν πληρώσει γύρω στους πέντε χιλιάδες κατοίκους του Ντονμπάς κυρίως γυναικόπαιδα, στη ΝΑ Ουκρανία.
Η αντίδραση της Μόσχας, ως τώρα είναι ψύχραιμη και διπλωματική με κυρίαρχο στη σκακιέρα –όπως έχει αποδεχθεί τον μαιτρ στο είδος- Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αντίθεση με τον γυμνό αυτοκράτορα, δέσμιο της νεοσυντηρτικής εξαλλοσύνης Μπαράκ Ομπάμα.
Ας ελπίσουμε ότι οι ψύχραιμες σκέψεις θα επικρατήσουν.
Καλό 2015.
Πηγή : styx.gr