ΚΑΤΑΙΦΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ
Τα σιροπιαστά είναι η μεγαλύτερη γλυκιά αμαρτία και η πιο γευστική. Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί και πώς να αντισταθείς σ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/12/blog-post_11.html
Τα σιροπιαστά είναι η μεγαλύτερη γλυκιά αμαρτία και η πιο γευστική. Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί και πώς να αντισταθείς στη μυρωδιά του βουτύρου, στο άρωμα των φρεσκοκαβουρδισμένων ξηρών καρπών και στο σιρόπι που ρέει σαν ποτάμι που σε καλεί να ξεχυθείς σε νέες γευστικές περιπέτειες.
Αν και πολλοί θεωρούν πως τα σιροπιαστά γλυκά είναι ελληνικά πρέπει να τονιστεί πως η ιστορία τους αρχίζει από την Ανατολή και συγκεκριμένα από κάποια κράτη του αραβικού κόσμου , όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος αλλά και στην Τουρκία τα συναντάμε.
Στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά και αυτό φαίνεται από το ότι τα προσφέρουμε σε ιδιαίτερες και επίσημες καταστάσεις, όπως το μπακλαβά στους γάμους.
Τα σιροπιαστά παράγονται με φρέσκο βούτυρο και ξηρούς καρπούς άριστης ποιότητας, αυτό άλλωστε φαίνεται με την πρώτη δοκιμή. Η σωστή προετοιμασία τους, το σωστό ψήσιμο όπως και το καλό σιρόπιασμα μας οδηγούν σ’ ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Αν και πολλοί θεωρούν πως τα σιροπιαστά γλυκά είναι ελληνικά πρέπει να τονιστεί πως η ιστορία τους αρχίζει από την Ανατολή και συγκεκριμένα από κάποια κράτη του αραβικού κόσμου , όπως ο Λίβανος, η Συρία, η Αίγυπτος αλλά και στην Τουρκία τα συναντάμε.
Στην Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά και αυτό φαίνεται από το ότι τα προσφέρουμε σε ιδιαίτερες και επίσημες καταστάσεις, όπως το μπακλαβά στους γάμους.
Τα σιροπιαστά παράγονται με φρέσκο βούτυρο και ξηρούς καρπούς άριστης ποιότητας, αυτό άλλωστε φαίνεται με την πρώτη δοκιμή. Η σωστή προετοιμασία τους, το σωστό ψήσιμο όπως και το καλό σιρόπιασμα μας οδηγούν σ’ ένα τέλειο αποτέλεσμα.
ΥΛΙΚΑ (40-45 κομμάτια περίπου)
- 500 γρ κρούστα
- 750 γρ φύλλο καταίφι
- 400 γρ τριμμένο φιστίκι Αιγίνης η καρυδόψιχα η καβουρντισμένη αμυγδαλόψιχα η μίξη ξηρών καρπών.
- 300 γρ βούτυρο +250 γρ μαργαρίνη
- μισό φλυτζάνι ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 2 1/2 κιλά ζάχαρη 4 ποτήρια νερό
- 1 λεμόνι και ένα πορτοκάλι(ολόκληρα)
- 2-3 ξυλάκια κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε ένα φύλλο πάνω στο τραπέζι και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.Βάζουμε ένα φύλλο ακόμη πάνω από το πρώτο. και το βουτυρώνουμε και αυτό καλά.
Έχουμε ξεφτίσει το καταϊφι μας και το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα για να μην μας ξεραθεί.
Απλώνουμε το κανταΐφι σε μια γραμμή στην άκρη των 2 φύλλων.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης
φιστίκι αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα , γαρύφαλλο, ξύσμα από λεμόνι)
και με ένα κουτάλι απλώνουμε την γέμιση πάνω στο καταίφι.
Τυλίγουμε πρώτα το φύλλο του καταιφιού σε ρολό για να κλείσουμε μέσα την γέμιση.
Βουτυρώνουμε την άκρη της κρούστας ξανά για να κολλήσει καλά το ρολό και να μην έχουμε απώλειες όταν το κόβουμε.
Το κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 δακτύλων…
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Τοποθετούμε στο ταψί προσεκτικά τα καταίφια μας.
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο
και ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας πάνω από κάθε ένα κομμάτι…
Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε μια ώρα σε μέτρια φωτιά στους 150 C.
Ετσι επιτυγχάνουμε καλό εσωτερικό ψήσιμο και μηδενίζουμε την πιθανότητα να μας λασπώσει.
Μετά τη μια ώρα το ξεσκεπάζουμε,δυναμώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C
και το ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Έχουμε ήδη φτιάξει το σιρόπι μας:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά…
Μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα και να το έχουμε στο ψυγείο.
Σιροπιάζουμε προσεκτικά το γλυκό…
Το αφήνουμε να πιει το σιρόπι του.
Προσοχή το σιρόπι να είναι κρύο και το καταίφι ζεστό η το ανάποδο.
Το αφήνουμε να πιει το σιρόπι μερικές ώρες και να κρυώσει καλά.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)