synoronews

Η ασυνειδησία στις σχέσεις με τη μορφή της ψυχολογικής βίας! (music video)

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις στις οποίες νιώθουν να καταπιέζονται, να παραμελούνται, να μην τους σέβονται ή να τους στερούν τα ...

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις στις οποίες νιώθουν να καταπιέζονται, να παραμελούνται, να μην τους σέβονται ή να τους στερούν τα δικαιώματά τους. 

Οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση του "θύτη" και του "θύματος".

1) Είναι καλό να θυμόμαστε ότι όλες οι συμπεριφορές που εμπεριέχουν καταπίεση, έλεγχο, εξάρτηση, επίκριση, ζήλια, κ.τ.λ, προέρχονται από το φόβο, την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια που αισθάνεται κανείς. Αποτελούν εκφράσεις της ασυνειδησίας ενός ατόμου και οφείλονται κυρίως στην ταύτισή του με κάποιες σκέψεις αυτοϋποτίμησης, κινδύνου, εγκατάλειψης και ανεπάρκειας. Με άλλα λόγια, κανένας δεν συμπεριφέρεται ηθελημένα ασυνείδητα. Είναι απλώς σκέψεις που δημιουργούν σε κάποιον το συναίσθημα του φόβου, το οποίο για να κατευναστεί πρέπει να παρθούν κάποια "μέτρα" (να ελέγχουμε τον άλλον, να μην τον αφήνουμε να εκφράζεται ελεύθερα, κ.τ.λ).

2) Το δεύτερο που πρέπει να θυμόμαστε, και που συνδέεται με το πρώτο, είναι να μην ταυτίζουμε τον άνθρωπο με τις συμπεριφορές του. Αντ' αυτού, είναι καλύτερα να προσπαθούμε να δούμε στον άλλον τον καθαρό και γνήσιο εαυτό του, πέρα από τα λόγια και τις πράξεις του που μπορεί να εκφράζουν θυμό, καταπίεση, έλεγχο, ισχυρογνωμοσύνη, κριτική, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να βγούμε από τη δίνη που δημιουργεί η ασυνείδητη κατάσταση του Εγώ, που έχει πάντα την τάση να παρασέρνει και τους άλλους. Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν εμφανίζονται τα συναισθήματα, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο ωφέλιμο να κρατήσουμε μια στάση όπου δεν θα προσωποποιούμε κάτι που εκ φύσεως είναι απρόσωπο: την ασυνειδησία που εκφράζεται μέσα από τις συμπεριφορές.

3) Αν γνωρίζουμε τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον άλλον να απαλλαγεί από το φόβο και τα αισθήματα ανεπάρκειας, ή να τον παραπέμψουμε σε κάποιον που θα μπορεί να τον βοηθήσει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κατάσταση που βιώνουμε για να αναπτύξουμε μέσα μας τις πιο θετικές πλευρές μας: την κατανόηση, την αποδοχή και την αγάπη.

4) Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια σχέση κατηγορώντας τον άλλον, χωρίς να κάνουμε ουσιαστικά τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει για να αντλεί από αυτή την ταυτότητα του θύματος, ή μπορεί να αναβιώνει έτσι μία στάση μιμούμενος ασυνείδητα ένα κοντινό του πρόσωπο (π.χ. αν ένα κορίτσι μεγάλωσε βλέποντας τη μητέρα του να καταπιέζεται, είναι πιθανό να επαναλάβει ασυνείδητα την ίδια στάση στις σχέσεις της όταν μεγαλώσει).

5) Τα δύο σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που βιώνει κάποιου είδους ψυχολογική βία σε μία σχέση, είναι να εξηγήσει στον άλλον πώς νιώθει και να θέσει ξεκάθαρα όρια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του. Αν αυτά δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη σχέση.

Φυσικά, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει και φυσική κακοποίηση, τα πράγματα απαιτούν πιο άμεσες και αποφασιστικές λύσεις.

* Χ.- *


Πηγή : aytepignosi.com

Related

Σχέσεις-Σεξ 6488971493020429619

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item