synoronews

Η ασυνειδησία στις σχέσεις με τη μορφή της ψυχολογικής βίας! (music video)

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις στις οποίες νιώθουν να καταπιέζονται, να παραμελούνται, να μην τους σέβονται ή να τους στερούν τα ...

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις στις οποίες νιώθουν να καταπιέζονται, να παραμελούνται, να μην τους σέβονται ή να τους στερούν τα δικαιώματά τους. 

Οι παρακάτω απλές συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση του "θύτη" και του "θύματος".

1) Είναι καλό να θυμόμαστε ότι όλες οι συμπεριφορές που εμπεριέχουν καταπίεση, έλεγχο, εξάρτηση, επίκριση, ζήλια, κ.τ.λ, προέρχονται από το φόβο, την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια που αισθάνεται κανείς. Αποτελούν εκφράσεις της ασυνειδησίας ενός ατόμου και οφείλονται κυρίως στην ταύτισή του με κάποιες σκέψεις αυτοϋποτίμησης, κινδύνου, εγκατάλειψης και ανεπάρκειας. Με άλλα λόγια, κανένας δεν συμπεριφέρεται ηθελημένα ασυνείδητα. Είναι απλώς σκέψεις που δημιουργούν σε κάποιον το συναίσθημα του φόβου, το οποίο για να κατευναστεί πρέπει να παρθούν κάποια "μέτρα" (να ελέγχουμε τον άλλον, να μην τον αφήνουμε να εκφράζεται ελεύθερα, κ.τ.λ).

2) Το δεύτερο που πρέπει να θυμόμαστε, και που συνδέεται με το πρώτο, είναι να μην ταυτίζουμε τον άνθρωπο με τις συμπεριφορές του. Αντ' αυτού, είναι καλύτερα να προσπαθούμε να δούμε στον άλλον τον καθαρό και γνήσιο εαυτό του, πέρα από τα λόγια και τις πράξεις του που μπορεί να εκφράζουν θυμό, καταπίεση, έλεγχο, ισχυρογνωμοσύνη, κριτική, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να βγούμε από τη δίνη που δημιουργεί η ασυνείδητη κατάσταση του Εγώ, που έχει πάντα την τάση να παρασέρνει και τους άλλους. Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν εμφανίζονται τα συναισθήματα, αλλά είναι σίγουρα πολύ πιο ωφέλιμο να κρατήσουμε μια στάση όπου δεν θα προσωποποιούμε κάτι που εκ φύσεως είναι απρόσωπο: την ασυνειδησία που εκφράζεται μέσα από τις συμπεριφορές.

3) Αν γνωρίζουμε τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τον άλλον να απαλλαγεί από το φόβο και τα αισθήματα ανεπάρκειας, ή να τον παραπέμψουμε σε κάποιον που θα μπορεί να τον βοηθήσει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κατάσταση που βιώνουμε για να αναπτύξουμε μέσα μας τις πιο θετικές πλευρές μας: την κατανόηση, την αποδοχή και την αγάπη.

4) Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια σχέση κατηγορώντας τον άλλον, χωρίς να κάνουμε ουσιαστικά τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει για να αντλεί από αυτή την ταυτότητα του θύματος, ή μπορεί να αναβιώνει έτσι μία στάση μιμούμενος ασυνείδητα ένα κοντινό του πρόσωπο (π.χ. αν ένα κορίτσι μεγάλωσε βλέποντας τη μητέρα του να καταπιέζεται, είναι πιθανό να επαναλάβει ασυνείδητα την ίδια στάση στις σχέσεις της όταν μεγαλώσει).

5) Τα δύο σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος που βιώνει κάποιου είδους ψυχολογική βία σε μία σχέση, είναι να εξηγήσει στον άλλον πώς νιώθει και να θέσει ξεκάθαρα όρια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τις ανάγκες του. Αν αυτά δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη σχέση.

Φυσικά, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει και φυσική κακοποίηση, τα πράγματα απαιτούν πιο άμεσες και αποφασιστικές λύσεις.

* Χ.- *


Πηγή : aytepignosi.com

Related

Σχέσεις-Σεξ 6488971493020429619

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -