synoronews

Μιζούρι: Δακρυγόνα και ένταση στο Φέργκιουσον παρά τα έκτακτα μέτρα

Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή να γίνει νέα νεκροψία του εφήβου Φέργκιουσον, Μιζούρι   Νέα επεισόδια στο Φέργκιουσον του Μ...

Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή να γίνει νέα νεκροψία του εφήβου

Φέργκιουσον, Μιζούρι 

Νέα επεισόδια στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μία εβδομάδα μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου αφροαμερικανού από την αστυνομία: Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της έντασης, δεν απέτρεψε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.

Μετά τα επεισόδια, η αστυνομία ανακοίνωσε πως ένα άτομο δέχθηκε πυροβολισμό σε εστιατόριο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ανέφερε πως ο δράστης αναζητείται.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κήρυξε το απόγευμα του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Φέργκιουσον, μετά την ένταση που αναζωπυρωνόταν κάθε βράδυ από την περασμένη Κυριακή αφού ολοκληρώνονταν οι πολυπληθείς και ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις για το θάνατο του Μάικλ Μπράουν.

Ο Τζέι Νίξον, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας βοηθά στο να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή. Ερωτηθείς πόσο θα διαρκέσει η απαγόρευση, είπε ότι αυτό «θα το κρίνει η κοινότητα».

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που συνόδευε το μέτρο δοκιμάστηκε τα μεσάνυχτα, όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών -περίπου 200- έμεινε στους δρόμους.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και εξάρτυση για αντιμετώπιση ταραχών, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί καλώντας το πλήθος σε απομάκρυνση προειδοποίησαν ότι θα προχωρούσαν σε συλλήψεις.

Όταν οι δεκάδες διαδηλωτές δεν αποχώρησαν, η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει κάνοντας χρήση κροτίδων καπνού. Ορισμένοι διαδηλωτές ωστόσο το αμφισβήτησαν, μιλώντας για δακρυγόνα και αναφέροντας κάψιμο στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

Επτά άτομα συνελήφθησαν. Αργότερα, η αστυνομία υπερασπίστηκε την στάση που κράτησε λέγοντας πως την ισχυρή αστυνομική παρουσία είχαν προκαλέσει περιστατικά έντασης.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι είχε υπογραμμίσει ότι διευρύνεται η έρευνα που έχει ανοίξει για το θάνατο του νεαρού, ενώ πράκτορες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ξεκίνησαν το Σάββατο έρευνες πόρτα-πόρτα στο Φέργκιουσον ζητώντας μάρτυρες. Μέρος της μέχρι τώρα οργής έχει να κάνει με το ότι οι μαρτυρίες που ακούγονται στα ΜΜΕ σχηματίζουν διαφορετική εικόνα από τα όσα αναφέρει η αστυνομία, η οποία ακόμη διερευνά το περιστατικό.

 
Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή να γίνει νέα νεκροψία του εφήβου στο Μιζούρι

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Έρικ Χόλντερ έδωσε εντολή την Κυριακή στις ομοσπονδιακές αρχές να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή του Μάικλ Μπράουν, του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου, ο οποίος σκοτώθηκε όταν δέχθηκε πυρά από έναν λευκό αστυνομικό στην πόλη Φέργκιουσον της πολιτείας Μιζούρι, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Μπράιαν Φάλον δήλωσε ότι ο Χόλντερ διέταξε να γίνει η διαδικασία αυτή από τις ομοσπονδιακές αρχές «λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών αυτής της υπόθεσης και λόγω του αιτήματος της οικογένειας Μπράουν».

Η νεκροψία-νεκροτομή, η οποία θα γίνει από ομοσπονδιακό ιατροδικαστή, θα προστεθεί σε αυτήν που έχει ήδη γίνει από τους ιατροδικαστές της πολιτείας.
Σύμφωνα με τον Φάλον, οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί η υπόθεση θα λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα και των δύο διαδικασιών στην έρευνά τους για το θάνατο του Μπράουν.


Οργή για τους χειρισμούς της αστυνομίας, καυτό το φυλετικό ζήτημα


Στο Φέργκιουσον κατοικούν ως επί το πλείστον μαύροι χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι συχνά κατηγορούν την αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά.

Η κοινότητα έχει περάσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών βαθιά πληθυσμιακή μεταβολή, ξεκινώντας από περιοχή κυρίως λευκών σε κοινότητα που πλέον τα δύο τρίτα των κατοίκων είναι αφροαμερικανοί -κάτι όμως που δεν αντανακλάται, επί παραδείγματι, στη στελέχωση της τοπικής αστυνομίας, η πλειονότητα των μελών της οποίας είναι λευκοί.

Ο χειρισμός της υπόθεσης του θανάσιμου πυροβολισμού του Μπράουν από την αστυνομία έχει ρίξει λάδι στη φωτιά: Μετά την καθυστερημένη δημοσιοποίηση του ονόματος του αστυνομικού πυροβόλησε θανάσιμα τον Μπράουν στο περιπολικό, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα όσα είχαν προηγηθεί -όχι όμως και για το ίδιο το περιστατικό.

Εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος καταστήματος στην περιοχή φέρονται να δείχνουν τον Μπράουν να παίρνει προϊόντα από το μαγαζί χωρίς να πληρώνει τον ιδιοκτήτη, τον οποίο και σπρώχνει στην έξοδο όταν του ζητά το λόγο.

Όμως, όπως ανέφερε και πάλι η αστυνομία, ο αστυνομικός που πυροβόλησε λίγο αργότερα τον Μπράουν δεν είχε καν γνώση του περιστατικού στο κατάστημα.

Αυτό ήρθε να προστεθεί στην οργή στο Φέργκιουσον: Η δημοσιοποίηση των εικόνων που δεν φαίνονται να σχετίζονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό συνδυάζεται με την απουσία πληροφόρησης για τον ίδιο τον θάνατο του νεαρού, καθώς, όπως λέει η αστυνομία, «χρειάζεται ακόμη διερεύνηση».

Ο μάλλον κακός χειρισμός της αστυνομίας στην πληροφόρηση γύρω από την υπόθεση φαίνεται ακόμη και από το πώς γίνονται οι ανακοινώσεις και οι συνεντεύξεις Τύπου. Στην ενημέρωση που γίνεται από την αστυνομία του Φέργκιουσον, ο επικεφαλής της, ο λευκός Τόμας Τζάκσον, εμφανίζεται «μαγκωμένος» και μιλά άβολα, δίνοντας επιλεκτικά στοιχεία που καταλήγουν να εξοργίζουν τους κατοίκους.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος αστυνομικής δύναμης της ευρύτερης περιοχής που έχει συμμετέχει στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο μαύρος Ρόναλντ Τζόνσον, βγαίνει στις κάμερες και εκφράζει την κατανόησή του για την ανάγκη διαλεύκανσης της υπόθεσης ακόμη κι όταν καλεί τους κατοίκους σε ηρεμία.

Πηγή : tovima.gr

Related

Κόσμος 2583802361226725566

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -