Πώς η Χρωματοθεραπεία που βασίζεται στα τσάκρας μπορεί να μας βοηθήσει στη σωστή δίαιτα-διατροφή και τελικά σε καλύτερη υγεία!
Είναι η τελευταία λέξη της μόδας η χρωματοθεραπεία. Πρόκειται για δίαιτα που σχεδιάζεται με βάση το χρώμα των τροφών, ενώ παράλληλα διαχ...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/07/xrwmato8erapeia.html?m=0
Είναι η τελευταία λέξη της μόδας η χρωματοθεραπεία. Πρόκειται για δίαιτα που σχεδιάζεται με βάση το χρώμα των τροφών, ενώ παράλληλα διαχωρίζει τις φυτικές από τις ζωϊκές τροφές σε κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες, πράσινες, μπλε, μοβ και ροζ.
Ο κανόνας είναι να επιλέγουμε τροφές από την ίδια διατροφική ομάδα βάση του χρώματος στο οποίο ανήκουν, και το οποίο μας ελκύει, άρα και θα μας ωφελήσει περισσότερο. Βέβαια η κάθε τροφή ανάλογα το χρώμα της, σύμφωνα πάντα με τη χρωματοθεραπεία, επιδρά και διαφορετικά στον οργανισμό.
Αυτή η δίαιτα βασίζεται στα τσάκρας που περιέχει το ανθρώπινο σώμα καθώς και οι εναλλακτικές θεωρίες της Ανατολής.
Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, οι τροφές ενεργοποιούν, καθαρίζουν και θεραπεύουν ένα συγκεκριμένο τσάκρα του σώματός μας.
Όταν υπάρχει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο τσάκρα, που αντιπροσωπεύει ένα σύστημα του οργανισμού μας, τότε καλό θα ήταν καταφεύγουν σε συγκεκριμένα χρώματα τροφών, για να επαναφέρουν το σώμα σε ισορροπία.
Για παράδειγμα το μπλε και το ροζ, δρουν κατευναστικά και προσπαθούν να μειώσουν την ένταση που υπάρχει, ενώ το κόκκινο και το κίτρινο, είναι διεγερτικά. Βέβαια, η διατροφή του ανθρώπου συνήθως περιέχει όλα τα χρώματα, αλλά όλο και σε κάποιο χρωματικό συνδυασμό συνήθως «κολλάμε», κι αυτό κάτι σημαίνει.
Με τη δίαιτα αυτή, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποιες τροφές μας προκαλούν προβλήματα.
Με περισσότερες εντάσεις απ’ αυτές που έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας, ή ποιες τροφές μας κάνουν υποτονικούς. Με αυτή τη λογική, τώρα που ξέρουμε, μπορούμε να μειώσουμε τις τροφές που μας προκαλούν εκνευρισμό και να αυξήσουμε εκείνες που προκαλούν ηρεμία ή να μειώσουμε τις τροφές που μας προκαλούν υπερβολική ηρεμία και απραγία, και να αυξήσουμε τις τροφές που μπορούν να μας κάνουν πιο ενεργητικούς, ανάλογα τις περιόδους και τις φάσεις που περνάμε.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις κατηγορίες των χρωμάτων και των αντίστοιχων τροφών, που μας υπαγορεύει η Χρωματοθεραπεία:
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκουν όλα τα φρούτα, λαχανικά, κρέατα και ψάρια που έχουν κόκκινο χρώμα.
Χαρίζουν ενέργεια, ζωντάνια, αυτοπεποίθηση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Όταν καταναλώνει κανείς μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχει αυξημένη πίεση, έντονο εκνευρισμό, και ένταση, αλλά μπορεί να ανακουφιστεί από την απραγία, την υποτονικότητα, την αναποφασιστικότητα, την αναιμία, την υποθερμία, την χαμηλή πίεση και την κατάθλιψη.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκουν όλα τα φρούτα και λαχανικά που έχουν πορτοκαλί χρώμα καθώς και ο κρόκος του αυγού.
Το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τις πάρει κανείς. Είναι αντιοξειδωτικές τροφές που τονώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, βοηθούν αισθητά το στομάχι στην επεξεργασία των τροφών και την πέψη, καθώς και την γενικότερα κυκλοφορία του αίματος και οτιδήποτε συνεπάγεται μ’ αυτά.
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκουν όλες οι κίτρινες τροφές, όπως μπανάνες, λεμόνια, ακόμα και βούτυρο.
Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τις πάρει κανείς. Όλες οι κίτρινες τροφές βοηθούν πολύ να παραμείνουν υγιή το ενδοκρινικό, το νευρικό σύστημα, καθώς και το συκώτι.
Όταν κάποιος καταναλώσει πολλές κίτρινες τροφές, βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί.
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκουν όλα τα πράσινα φρούτα και λαχανικά, αχλάδι, ακτινίδιο, μαρούλι, μπρόκολο, φασολάκια, σπανάκι κ.ά.
Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τις πάρει κανείς. Οι πράσινες τροφές προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν την πίεση, μας ηρεμούν, είναι αγχολυτικές.
Πολλές απ’ αυτές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως στα έντερα, στο στήθος ή στο στομάχι.
Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει υποτονικότητα, υπερβολική απραγία και αναποφασιστικότητα.
ΜΠΛΕ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκει οποιαδήποτε τροφή είναι χρώματος μπλε, όπως κάποια φύκια, μούρα και δαμάσκηνα.
Καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τις πορτοκαλί τροφές. Η κατανάλωση μπλε τροφών βοηθούν πολύ στους πονοκεφάλους, είναι καταπραϋντικές για όλες τις φλεγμονές και θεωρούνται ιδανικές τροφές για εκείνους που έχουν προβλήματα με τον ύπνο.
Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ηρεμία, απραγία, μέχρι και κατάθλιψη.
ΜΩΒ ΤΡΟΦΕΣ
Οποιαδήποτε τροφή είναι χρώματος μωβ, ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία, όπως οι σταφίδες, σάλτσες όπως σόγιας και μερικές ελιές (ακόμα και οι πιο σκούρες προς το μαύρο).
Η κατανάλωση μωβ τροφών ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού, βοηθούν πολύ στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος, ενώ ακονίζουν τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής.
Δρουν κυρίως στο συναισθηματικό κομμάτι του οργανισμού μας και έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες.
ΡΟΖ ΚΑΙ ΒΙΟΛΕΤΙ ΤΡΟΦΕΣ
Εδώ ανήκουν όλες οι τροφές που είναι ροζ ή βιολετί χρώματος, όπως οι μελιτζάνες.
Η κατανάλωση ροζ τροφών τονώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και συμβάλουν στη διατήρηση της πνευματικής υγείας.
Μας απαλλάσσουν γενικότερα από τις φοβίες, και ηρεμούν το άγχος, τις κρίσεις πανικού, το φόβο για το άγνωστο, την ανασφάλεια και την υπερβολική ένταση.
Πηγή : anew.gr