synoronews

ΘΕΡΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕ “ΜΠΟΥΝΑΜΑΔΕΣ” ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Με διαδικασίες fast track και σε άσχετο νομοσχέδιο η κυβέρνηση κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία δώρου στους μεγαλοεργολάβους , βάζοντας ο...

Με διαδικασίες fast track και σε άσχετο νομοσχέδιο η κυβέρνηση κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία δώρου στους μεγαλοεργολάβους, βάζοντας οριστική ταφόπλακα σε χιλιάδες μικρομεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις και στον κλάδο των μηχανικών.
Η σχετική τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για του Φάρους και τη Στρατολογία και αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία με επείγουσα διαδικασία.

Ουσιαστικά με την τροπολογία αυτή παραχωρείτε ολόκληρη η "πίτα" των δημοσίων έργων στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες αφού καταργούνται οι ταξινομήσεις στις κατηγορίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Δίνεται έτσι στους μεγαλοεργολάβους η δυνατότητα να αναλαμβάνουν έργα στα οποία μέχρι πρότινος δεν επιτρέποταν, λόγω περιορισμών που υπάρχουν στο συνολικό προϋπολογισμό ενός έργου.  

Με το ισχύον καθεστώς υπήρχε ταξινόμηση των εταιρειών που αυμμετείχαν σε διαγωνισμούς ανάλογα με τον προϋπολογισμό του κάθε έργου, δηλαδή οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούσαν να αναλάβουν ένα έργο το οποίο είναι κάτω από ένα ορισμένο κόστος, προκειμένου να υπάρχει μερίδιο στην «πίτα» και για τους μικρούς και μεσαίους της αγοράς.

Με την τροπολογία αυτή τα κατώτατα όρια καταργούνται δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στις μεγάλες εταιρείες να «χτυπάνε» ακόμα και τα μικρότερα έργα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«καταργούνται τα κατώτατα όρια κάτω των οποίων εργοληπτικές επιχειρήσεις ανώτερων τάξεων δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προϋπολογισμού των ορίων αυτών».

Η τροπολογία γίνεται ακόμα πιο φωτογραφική με την παρακάτω προσθήκη:

«5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων (ανοιχτές, κλειστές και με διαπραγμάτευση), στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ανεξάρτητα από τη σχετική πρόβλεψη των οικείων διακηρύξεων».

Ταυτόχρονα με την τροπολογία αυτή καταργούνται και οι γεωγραφικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα αλλά και οι κανόνες που έθεταν το πλαίσιο για τη δημιουργία κοινοπραξίας. Έτσι πλέον οι μεγαλοεταιρείες θα μπορούν να αναλαμβάνουν έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με οποιαδήποτε εταιρική μορφή.

Ο λόγος που επικαλείτε η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είναι " η συμμόρφωση της Ελλάδας με την αιτιολογημένη γνώμη και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά από σχετικές καταγγελίες".

Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται :

«οι διατάξεις αυτές αποτελούν συμμόρφωση της χώρας ως προς αιτιολογημένη γνώμη και αντίστοιχα προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που διατυπώθηκαν μετα από σχετικές καταγγελίες.»

Η κυβέρνηση έστρεξε βεβαίως να συμμορφωθεί στις σχετικές επιταγές της Ε.Ε. νομοθετώντας άμεσα , προφανώς όμως οι σχετικές συμμορφώσεις γίνονται αποκλειστικά σε ότι συνάδει στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς της, καθώς η χώρα μας πλειστάκις έχει καταδικαστεί και προειδοποιηθεί για άλλα σημαντικά ζητήματα χωρίς να δείξει τον ίδιο υπερβάλλοντα ζήλο διορθωτικών κινήσεων.

Πηγή : iskra.gr

Related

Ελλάδα 6818120185065875235

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -