synoronews

Συνομιλώντας με τον... εαυτό μας!

Το να συνομιλάμε με τον εαυτό μας έχει γνωστικά οφέλη, δείχνουν οι μελέτες. Δεν σημαίνει ότι είμαστε τρελοί! Οι περισσότεροι άνθρ...

Το να συνομιλάμε με τον εαυτό μας έχει γνωστικά οφέλη, δείχνουν οι μελέτες. Δεν σημαίνει ότι είμαστε τρελοί!

Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους το λιγότερο κάθε δυο-τρεις μέρες, ενώ αρκετοί μιλούν στον εαυτό τους πολλές φορές την ημέρα. 

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την παράλογη συμπεριφορά; 

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τέτοιου είδους συνομιλίες στα παιδιά μπορούν να κατευθύνουν τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά πολύ συχνά λένε στον εαυτό τους βήμα-βήμα πώς να δέσουν τα κορδόνια τους ενώ τα δένουν, σαν να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους να επικεντρωθεί σ’αυτό που κάνουν.

«Ένα πλεονέκτημα της συνομιλίας με τον εαυτό μας είναι ότι ξέρουμε πως τουλάχιστον ένα άτομο μας ακούει», είπε κάποτε ο δημοσιογράφος και κωμικός Φράνκλιν Τζόουνς.

Μπορεί αυτή η συνομιλία να βοηθάει και τους ενήλικες;

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην "Quarterly Journal of Experimental Psychology", οι ψυχολόγοι Γκάρι Λούπιαν (Πανεπιστήμιο Μάντισον του Γουισκόνσιν) και Ντάνιελ Σουίνγκλι (Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια) διεξήγαγαν ορισμένα πειράματα με σκοπό να ανακαλύψουν αν η συνομιλία με τον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει όταν ψάχνουμε συγκεκριμένα αντικείμενα. Οι έρευνες αυτές εμπνεύστηκαν από την παρατήρηση σε ανθρώπους που συχνά μουρμουρίζουν στον εαυτό τους όταν προσπαθούν να βρουν κάτι, για παράδειγμα, ένα βάζο μαρμελάδα στο σούπερ μάρκετ, ή το βούτυρο στο ψυγείο τους.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες 20 φωτογραφίες διαφόρων αντικειμένων και τους ζήτησαν να βρουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Σε κάποιες δοκιμές, οι συμμετέχοντες είδαν ένα ταμπελάκι που τους έλεγε ποιο αντικείμενο να βρουν («Παρακαλώ ψάξτε για την τσαγιέρα»). Σε άλλες δοκιμές, ζητήθηκε από τους ίδιους συμμετέχοντες να ψάξουν πάλι για συγκεκριμένο αντικείμενο λέγοντας στον εαυτό τους την συγκεκριμένη λέξη. Παρατηρήθηκε ότι η συνομιλία με τον εαυτό τους τους βοήθησε να βρουν πιο γρήγορα το αντικείμενο.

Σε ένα ακόλουθο πείραμα, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια εικονική αγορά αντικειμένων. Τους ζητήθηκε να κοιτάξουν φωτογραφίες ορισμένων κοινών αντικειμένων και να βρουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, τα συγκεκριμένα αντικείμενα στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα, τους ζητήθηκε να βρουν όλες τις τσάντες με τα μήλα, ή όλα τα μπουκάλια των αναψυκτικών. Κι εδώ επίσης, παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πλεονέκτημα όταν οι συμμετέχοντες έλεγαν στον εαυτό τους την ονομασία του αντικειμένου που έψαχναν, ειδικά εάν το αντικείμενο ήταν πολύ συνηθισμένο. Για παράδειγμα, η λέξη «μήλο» τους βοηθούσε όταν έψαχναν για μήλο, ενώ η μάρκα ενός αποσμητικού τους καθυστερούσε.

Την επόμενη φορά που θα χάσετε τα κλειδιά σας, ίσως να θελήσετε να μουρμουρίσετε στον εαυτό σας «κλειδιά, κλειδιά, κλειδιά», καθώς ψάχνετε. Απλώς αγνοήστε τα περίεργα βλέμματα γύρω σας...

Πηγή : psychologynow.gr

Related

Ψυχολογία 5570898794267427566

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item