synoronews

Η ολιγαρχία του χρήματος

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου παγκοσμίως που φέρνει στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Σ...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου παγκοσμίως που φέρνει στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, ελάχιστες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της

Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, παρατηρείται ένα ξεκάθαρο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους, το οποίο οφείλεται σε μεγαλό βαθμό στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου είναι εμφανείς στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, διαμορφώντας μια «ολιγαρχία του πλούτου», η οποία μελλοντικά θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Στην έκθεσή της η Oxfam αναφέρει πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη διαμόρφωση της παρούσας κατάστασης έχει τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουν για την ανάσχεση της ύφεσης και την καταπολέμηση της ανεργίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι πλούσιοι, πλουσιότεροι και οι φτωχοί... φτωχότεροι


Οι 67 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περιουσία ίση με τα πλούτη που διαθέτει ο μισός, φτωχότερος πληθυσμός του πλανήτη, αποκάλυψε σήμερα
η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, καλώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να αντιδράσουν σε αυτές τις ακραίες ανισότητες.

«Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί» τονίζει η οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι το «κλαμπ» των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αριθμεί σήμερα 85 μέλη.

Σύμφωνα με την Oxfam, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να περάσουν από τη «θεωρία» στην πράξη προκειμένου να κλείσει αυτό το χάσμα.

«Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει πολύ για τους κινδύνους που θέτουν οι ανισότητες. Αυτήν την εβδομάδα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα στηρίζουν αυτή τη ρητορική» είπε ο Ρέιμοντ Οφενχάιζερ, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Oxfam στην Αμερική.

Οι στόχοι του ΔΝΤ και η... αλήθεια της Oxfam



Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν προγραμματίσει τη γενική συνέλευσή τους γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.


Πρόσφατα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις στις οποίες υπογραμμίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των ανισοτήτων για την οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του 40% των φτωχότερων σε όλο τον πλανήτη. Όμως, σύμφωνα με την Oxfam οι δύο οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει πλέον να αλλάξουν τις συστάσεις τους και την πολιτική του δανεισμού των χωρών-μελών τους και να ταχθούν υπέρ των επενδύσεων στην υγεία και την εκπαίδευση.

«Η λιτότητα επιδεινώνει τις ανισότητες και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα το ξέρουν καλά» διαβεβαιώνει η οργάνωση, καλώντας το Ταμείο να παραδεχτεί ότι οι στρατηγικές φορο-αποφυγής των πολυεθνικών είναι μία από τις «κινητήριες δυνάμεις» των ανισοτήτων.


Πηγή :  zougla.gr

Related

Κόσμος 4822623268865829273

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -