synoronews

Μεγαλώνοντας αγόρια:10 κανόνες για αρμονική σχέση! (music video)

Της Τίνας Γιάκα M.Ed. Ψυχολόγος-Συμβουλευτική Ψυχολόγος Χρώμα: Μπλέ Dress Code: Σαλοπέτα Αγαπημένο παιχνίδι: Αυτοκινητάκια ...

Της Τίνας Γιάκα
M.Ed. Ψυχολόγος-Συμβουλευτική ΨυχολόγοςΧρώμα: Μπλέ
Dress Code: Σαλοπέτα
Αγαπημένο παιχνίδι: Αυτοκινητάκια
Σπορ: Ποδόσφαιρο

Ο κύβος ερρίφθη, η αναγνώριση του φύλου έγινε και είναι αγόρι! Οι αγορομάνες, συνηθίζουν να «παίζουν» στους κανόνες ζωής του γιου τους, για να μεγαλώσουν…αντρίκια. Η συνεργασία και η κατανόηση όμως είναι τα στοιχεία που θα κάνουν τη ζωή και των δύο πιο αρμονική.

1. Σεβασμός στη γυναίκα!

Η πρώτη γυναίκα που συναντά στη ζωή του είναι η μαμά. Ο ρόλος της είναι καταλυτικός για τη μελλοντική σχέση που θα έχει στην ενήλικη ζωή του με τη γυναικεία φιγούρα. Θα συμπεριφέρεται στη σύντροφό του και σε κάθε γυναίκα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο του επιτράπηκε να συμπεριφέρεται σε εσάς. 

Δείξτε του ότι ο σωστός τρόπος για να μιλήσει σε μια γυναίκα είναι με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Γίνετε παράδειγμα μια όμορφης γυναίκας με μυαλό και προσωπικότητα που τη σέβονται όλοι. Αυτό θα το καταφέρεται όταν κι εσείς σέβεστε τον πατέρα του. Καθημερινά μαθήματα τι σημαίνει σεβασμός. 

Δείξτε του τον τρόπο με τον οποίο μια γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζει το σύζυγό της. Και αυτός στη ζωή του θα χρειαστεί μια γυναίκα που θα τον σέβεται. Δείξτε του λοιπόν ποιο είδος γυναίκας πρέπει να αναζητήσει όταν μεγαλώσει.

2. Έκφραση συναισθημάτων

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα αγόρι ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα αντικείμενα παρά για τα πρόσωπα και αυτό οφείλεται στα επίπεδα της εμβρυακής τεστοστερόνης και δεν ανταποκρίνονται έμπρακτα. Είναι πιο περιορισμένα στην εξωτερίκευση συμπεριφοράς και συναισθημάτων.

 Φυσικά, το μετά θα κριθεί βάσει της δικής σας συμπεριφοράς. Οι μαμάδες των αγοριών πρέπει να μιλούν, να τραγουδούν και να αναπτύσσουν οπτική επαφή. Αφήστε το να φωνάζει όταν είναι θυμωμένο, να κρύβεται όταν νιώθει ντροπή, να κλαίει όταν φοβάται. Αφήστε το γιο σας να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά αφού του εξηγήσετε (με απλά λόγια) τι ακριβώς είναι τα συναισθήματα. 

Μιλήστε του γι’ αυτά ώστε να μπορέσει (στο μέλλον) να διαχωρίσει το θυμό από την ενόχληση, την απογοήτευση από τη στενοχώρια, τη χαρά από τον επιφανειακό ενθουσιασμό. 

3. Άνευ όρων αγάπη

Η άνευ όρων αγάπη, είναι η προσφορά αγάπης που οι άλλοι μας προσφέρουν γι’ αυτό που είμαστε, κι όχι γι’ αυτό που κάνουμε, ή δεν κάνουμε. Αυτό κάνει ένας γονιός. Μη σταματάτε να του το λέτε και να του το δείχνετε ακόμα κι αν ο μικρός αντάρτης είναι ανυπάκουος. 

Κάθε φορά που ο γιος σας είναι σε μπελάδες, αφού έχει περάσει κάποια τιμωρία που του επιβάλατε και οι συζητήσεις που ακολούθησαν, πάντα θα πρέπει να του λέτε πως τον αγαπάτε και να τελειώνεται θετικά. 

Ποτέ δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αγάπη σας και θα πρέπει να καταλάβει πως η αγάπη σας δεν θα μειωθεί ό,τι κι αν κάνει. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό να ξέρει ότι η αγάπη σας γι αυτόν είναι άνευ όρων και προϋποθέσεων.

4. Γίνετε η θαυμάστριά του

Όπου κι αν βρίσκεστε, στο κολυμβητήριο όταν πλατσουρίζει, στο μάθημα της κιθάρας, σε παραστάσεις στο σχολείο, όταν ζωγραφίζει γίνεται η fun του επιβραβεύστε το, χειροκροτείστε το και αφήστε το να ξέρει ότι στα μάτια σας είναι ο καλύτερος. 

Είστε το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του. Ακόμα κι αν δεν θα αντέχει τη φωνή σας όταν θα τραγουδάτε μαζί και θα κλείνει τα αφτιά του, όταν θα ντρέπεται και θα φεύγει τρέχοντας καθώς τον φιλάτε μπροστά στους φίλους του ή ακόμα και όταν φτάσει 18 χρονών και θα έχει άποψη για το βάψιμό σας θα ξέρει πως θα υπάρχει ένα άτομο στη ζωή του που θα τον στηρίζει πάντα.

5. Βάλτε όρια

Τα αγόρια είναι γεννημένα να φέρνουν τους πάντες στα όριά τους, ακριβώς επειδή ζουν στα όρια. Έχουν ταλέντο σε αυτό, αλλά από την άλλη η ειδικότητα της μαμάς είναι να τα βάζει συνεχώς σε όρια. 

Όσο κι αν συμβαίνει αυτό όμως τα αγόρια είναι πολύ πιο δεκτικά στους κανόνες, γιατί με αυτούς αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό είναι και το μυστικό. Κάθε απόφασή σας θα είναι πάντα σταθερή και κάθετη σε ό, τι λέτε χωρίς φωνές και χωρίς να χάνετε τον έλεγχο. Θυμηθείτε πως μόνο με τη σοβαρότητα και την πειθώ μπορείτε να κερδίσετε την εκτίμησή του.

6. Αγαπήστε τον γι’ αυτό που είναι

Στα αγόρια αρέσει να σκαλίζουν τη μύτη τους, να αφήνουν αέρια, να μιλάνε για τα κακά τους και άλλα αηδιαστικά. Κι όμως είναι μια φάση απόλυτα εξελικτική και φυσιολογική, μια που το παιδί σε μικρή ηλικία δεν μπορεί να καταλάβει από κοινωνικούς κανόνες ή καλούς τρόπους. 

Βγαίνοντας έξω για φαγητό πρέπει να μάθει να τρώει με μαχαιροπίρουνο και στο σπίτι με τους φίλους να τρώει πίτσα με το χέρι. Αφήστε το αγόρι σας να βρίσει και να σκαλίσει τη μύτη του. Όμως όταν το κάνει παραμείνετε σοβαροί. Μη γελάσετε γιατί θα νομίζει πως είναι κάτι αστείο και θα το κάνει συχνά προκειμένου να σας διασκεδάσει.

7. Κάντε το υπεύθυνο

Η πίστη σε κάτι και κυρίως στον εαυτό του θα τον βοηθήσει να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του. Από την πρώιμη κιόλας ηλικία και ταυτιζόμενα με το ρόλο του πατέρα τα αγόρια εκδηλώνουν την επιθυμία να προστατεύσουν την οικογένεια τους. Η υπευθυνότητα είναι ένα προσόν που υπάρχει μεν σε κάθε παιδί αλλά καλλιεργείται κιόλας. Πώς; 

Δείξτε του πως το εμπιστεύεστε, πράγμα που θα το βοηθήσει και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Τριών ετών είναι σε θέση να μαζέψει τα παιχνίδια ή τα βιβλία του ή ακόμη και να σας βοηθήσει στο μάζεμα του τραπεζιού. Στα τέσσερα ή πέντε είναι ικανό να φροντίσει ένα ζωάκι.

8. Μάθε τε του πειθαρχία

Κάποιος πρέπει να κάνει κουμάντο. Θα πρέπει να σεβαστεί ότι είστε και εσείς ένας φορέας εξουσίας μέσα στο σπίτι. Πρέπει να ξέρει ότι η δική σας φωνή έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως και του πατέρα του. Χρειάζεται να καταλάβει τι σημαίνει συν-ανατροφή όπου και θα το κάνει και ο ίδιος κάποια μέρα.

9. Εκτίμηση και συναισθηματική νοημοσύνη

Εκπαιδεύστε το να συναισθάνεται και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των άλλων- και πόσο μάλλον τι χρειάζονται οι γυναίκες! Κάντε τον να μάθει ότι στα κορίτσια αρέσουν τα κοσμήματα και τα παπούτσια με το να του πείτε πιο είναι το αγαπημένο σας λουλούδι ή χρώμα. Αφήστε τον να μάθει να ανοίγει πόρτες και να σας να κρατά το χέρι σας. Δείξτε του πως μοιάζει ένας αληθινός τζέντλεμαν. 

Να εκτιμά την ομορφιά, την πραγματική ομορφιά – μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Θα μάθει να σας βλέπει όπως και εσείς βλέπετε τον εαυτό σας. Σε κάποιο σημείο, θα νομίζει ότι είστε η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Αφήστε τον. Μην του πείτε ότι κάνει λάθος. Αφήστε τον να σας βλέπει που φτιάχνετε τα νύχια σας, τα μαλλιά σας, και το μακιγιάζ σας. 

Αυτό δεν θα τον κάνει λιγότερο «ανδροπρεπή», αλλά θα τον βοηθήσει να καταλάβει ότι οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται όμορφα. Ίσως έτσι να μπορεί να αντιλαμβάνεται όταν μεγαλώσει την προσπάθεια που χρειάζεται μια γυναίκα για να διατηρεί αυτή την ομορφιά.

10. Λατρεία παντοτινή

Τα αγόρια λατρεύουν τις μαμάδες τους. Τα αγόρια, χτίζουν πανίσχυρους δεσμούς με τη μαμά τους και ακόμα κι αν δεν το δείχνουν, είναι απίστευτα προσκολλημένα σε αυτήν. Μοιραστείτε δραστηριότητες μαζί του. 

Ενισχύστε το δεσμό με το να μοιράζεστε μυστικά, να ξέρει ότι μπορεί πάντα να σας μιλήσει, για οτιδήποτε και κάντε το διασκέδαση. Χορέψτε μαζί του, στο αυτοκίνητο, στο σαλόνι, στην αυλή. Κάθε είδους χορό που ταιριάζει στο τραγούδι που παίζει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σκοπός. Κι όταν το αγόρι σας μεγαλώσει … σχεδόν πάντα θα αναζητά τη διασκέδαση μαζί σας.

Ανεξάρτητα από το φύλο, μην ξεχνάτε πως κάθε παιδί έχει ανάγκες. Δώστε απλόχερα:
  • Αγκαλιές, χάδια και φιλιά
  •  Πείτε του όμορφες ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια πριν τον ύπνο
  •  Εμπιστευτείτε και πιστέψτε σε αυτό.
  •  Επιβραβεύετε κάθε προσπάθειά του.
  • Αφήστε το να κλάψει, να θυμώσει να εξωτερικεύσει οποιοδήποτε συναίσθημα χωρίς κριτική και παρηγορήστε το.
  • Αφήστε το να παίρνει πρωτοβουλίες, δώστε κίνητρα και αυτονομία.
  •  Κάντε το να νιώσει μοναδικό, αξιαγάπητο, δυνατό και έξυπνο.
  • Η ισορροπία, η ηρεμία και η αγάπη λύνει προβλήματα.
* Χ.- *

Πηγή : mothersaffair

Related

Παιδί 5425803587617461815

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item