Τα τηγανητά παχαίνουν περισσότερο όσους έχουν προδιάθεση παχυσαρκίας
Οι άνθρωποι που τρώνε τηγανητές πατάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παχύνουν, εάν έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, αναφέρου...
https://to-synoro.blogspot.com/2014/03/tiganita.html
Οι άνθρωποι που τρώνε τηγανητές πατάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παχύνουν, εάν έχουν γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα γονίδια που προκαλούν παχυσαρκία είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έως τώρα δεν ήταν ακριβώς γνωστό πως αλληλεπιδρά το γενετικό προφίλ με τη διατροφή για να καθορίσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους. Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικώς 37.428 άνδρες και γυναίκες. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία σημείωσαν πόσα τηγανητά φαγητά έτρωγαν εντός και εκτός σπιτιού.
Οι ερευνητές είχαν επίσης καταγράψει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που αξιολογεί το σωματικό βάρος, καθώς και την φυσική τους κατάσταση, ενώ τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις για να δουν εάν είναι φορείς γονιδίων παχυσαρκίας. Όπως διαπίστωσαν, η συστηματική κατανάλωση τηγανητών φαγητών σχετιζόταν με υψηλότερο ΔΜΣ, αλλά η συσχέτιση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στους εθελοντές που είχαν την μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.
Στην πραγματικότητα, μεταξύ όσων έτρωγαν τηγανητά φαγητά συχνότερα από τέσσερις φορές την εβδομάδα η επίδραση στον ΔΜΣ ήταν διπλάσια σε όσους έφεραν γονίδια της παχυσαρκίας απ’ ό,τι σε όσους δεν έφεραν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας μπορεί να εντείνει τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στο σωματικό βάρος η κατανάλωση τηγανητών φαγητών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λου Κι, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.
Επιπλέον, «η αυξημένη κατανάλωση τηγανητών φαγητών μπορεί να εντείνει τις επιβλαβείς γενετικές επιδράσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επιβλέπων ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, επισήμανε ότι τα νέα ευρήματα σημαίνουν επίσης πως ο γενετικός κίνδυνος για την εκδήλωση παχυσαρκίας μπορεί να αμβλυνθεί με τις κατάλληλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η αποφυγή των τηγανητών φαγητών.
Πηγή : briefingnews.gr