synoronews

ΚΑΘΟΔΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ !!! ΓΙΑΤΙ ?

Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προσπαθεί να ερμηνεύσει την κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, ...

Με αφορμή ένα κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και προσπαθεί να ερμηνεύσει την

κάθοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης,δίνει τη δική του εξήγηση.

Το κείμενο που κυκλοφορεί στο δαδίκτυο επιχειρεί να συνδέσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο με το “παιχνίδι” που παίζεται στην Αρκτική,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για σε ποιον ανήκει τι.

Ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης με το άρθρο του έχει μια σαφώς πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος. Διαβάστε το:

Το παρακάτω μήνυμα το πήρα από αρκετές μεριές αλλά γενικά δεν έδωσα σημασία, παρόλο που από την πρώτη ματιά κάποια πράγματα φαίνεται να μην κολλάνε. Επειδή προβλέπω να συνεχιστεί η αποστολή του είπα να κάνω 2-3 σχόλια απλής λογικής.

Δεν μπορώ να ελέγξω την αλήθεια κάποιων σημείων, μπορώ όμως να προβώ σε κάποιες τοποθετήσεις και διορθώσεις: 1. Είναι λάθος ότι τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) δεν την υπέγραψαν μόνο οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Η αλήθεια είναι ότι οι εκκρεμότητες είναι οι εξής:

Την υπέγραψαν αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει: Afghanistan, Bhutan, Burundi, Cambodia, Central African Republic, Colombia, El Salvador, Ethiopia, Iran, Democratic People's Republic of Korea, Libya, Liechtenstein, Niger, Rwanda, Swaziland, United Arab Emirates, United States. • Δεν την υπέγραψαν: Andorra, Azerbaijan, Ecuado, Eritrea, Israel, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Peru, San Marino, South Sudan, Syria, Tajikistan, Timor-Leste, Turkey, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela (μεταξύ των οποίων κάποιες βέβαια… δεν έχουν θάλασσα!).

2. Σχετικά με την υφαλογραμμή (υποθαλάσσια οροσειρά):

Στον χάρτη που επισυνάπτω φαίνονται οι ενδεχόμενες εθνικές διεκδικήσεις των 6 παράκτιων χωρών, δηλαδή οι πέραν της ΑΟΖ (δηλ. 200 μίλλια από την ακτή) που έχει ορίσει η κάθε χώρα του αρκτικού κύκλου. Φαίνεται ότι η εγγύτερη προς τον Πόλο είναι η Γροιλανδία (Δανία) η οποία φυσικά απέχει από τη Ρωσία αρκετές χιλιάδες μίλια, στην απέναντι πλευρά της Αρκτικής.

Πέραν των ορίων της ρωσικής ΑΟΖ (εντός της κίτρινης περιοχής) εκτείνονται δύο υφαλογραμμές (γεωλογικές συνέχειες ή επεκτάσεις): η Lomonosov και η Mendeleyev. Τα περί «γεωλογικής συνέχειας» (geological extention) αναφέρονται στο πάνω δεξιά πλαίσιο του χάρτη. Η Lomonosov πράγματι εκτείνεται πολύ πέραν της ρωσικής ΑΟΖ προς την Γροιλανδία (στα όρια της ΑΟΖ της Γροιλανδίας). Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ρωσία, εφόσον αποδείξει ότι η υφογραμμή αποτελεί γεωλογική συνέχεια του εδάφους της, μπορεί να προβεί σε εκμετάλλευση πόρων. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί και θεωρώ ότι θα υπάρξει στην επόμενη δεκαετία μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής.
Σημειώνεται επίσης στον χάρτη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει δηλώσεις για τα όριά της στην Αρκτική μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν σχετική δήλωση διότι δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση UNCLOS.

Συμπέρασμα: όλα είναι υπό διαπραγμάτευση. Τους βλέπω να «τραβιούνται» αρκετά χρόνια στο Δικαστήριο της Χάγης, κλπ. Τοσούτω μάλλον που η τήξη των πάγων αναμένεται να δημιουργήσει νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στις επόμενες δεκαετίες. (Δείτε σχετικό άρθρο μου στο επόμενο τέυχος –Δεκ 2011- της ΑΜΥΝΑΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, με τίτλο: «Τήξη των πάγων: αναμένοντας το άνοιγμα της Αρκτικής»)

3.Τα υπόλοιπα δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Το στόλο που κατεβάζει η Ρωσία, την παλληκαριά της Κύπρου για την ΑΟΖ, το ότι η Τουρκία… τρελλάθηκε, τα περί Ισραήλ. Κάνω απλά 2-3 σκέψεις:• Μας ευχαριστεί το όλο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ (μακάρι και η Ελλάδα να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών-ενεργειακών πόρων), αλλά δεν χρειάζονται οι υπερβολές περί ηρωϊκής και περήφανης στάσης της Κύπρου. Ειδικά η παρούσα διακυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά δυναμική στάση σε κύρια θέματα όπως η λύση του εθνικού προβλήματος (ένας ήταν ο ΤΑΣΣΟΣ…). Να μη ξεχνάμε επίσης τις ευθύνες της και τη ευθυνόβοβη στάση της στην περίπτωση της πρόσφατης έκρηξης. Είναι δυνατόν να συγκέντρωσε όλη τη… μαγκιά της στην ΑΟΖ; Η άποψή μου είναι ότι έτυχε αυτή τη χρονική στιγμή να συμπέσουν τα συμφέροντά της (μας το δίδαξε ο μέγας Θουκυδίδης…!) με εκείνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Αυτοί της καθορίζουν τι θα κάνει, που θα δώσει άδειες ερευνών και εξόρρυξης, κλπ. Αν ήταν διαφορετικά και της έλεγαν να το… βουλώσει και να μη κάνει τίποτε, απλά θα το βούλωνε και δεν θα έκανε τίποτε. Πιστεύει κανείς ότι ο Χριστόφιας θα το έπαιζε… τσαμπουκάς στον Ομπάμα;

Η παρουσία των Ρώσων στη Μεσόγειο είναι παλιά υπόθεση. Απλά για μια 15ετία (1990-2005) περίπου, λόγω εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων είχαν αποσυρθεί. Ήδη ξαναεμφανίσθηκαν. Και καλά κάνουν. Φυσικά έχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και θέλουν να είναι παρόντες. Αυτό κάνουν τουλάχιστον από την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως του 1821!

Όσο για το αεροπλανοφόρο (το «Χιλιάρμενο» που λένε κάποιοι δικοί μας, ακόμη και κάποιοι… μοναχοί (!!!) που θα «πάρει την Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους και την χαρίσει στην Ελλάδα» – το λένε άλλωστε και… οι προφητείες!), ας μην υπερβάλλουμε. Ένα πλοίο των 25 αεροσκαφών, σχετικά παλιό, και το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας. Στα μέτρα περίπου του Σαρλ ντε Γκωλ της Γαλλίας. Αρκεί να σκεφθούμε τα 10 (+3 υπό κατασκευή) των ΗΠΑ, με 80-90 αεροσκάφη το καθένα - κάποια απ’ αυτά πυρηνοκίνητα; Απλά για να είμαστε προσγειωμένοι.

Αυτά σαν μια πρώτη ματιά του θέματος.  
Γιάννης Παρίσης


Το κείμενο που προκάλεσε το άρθρο, όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο :

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;

Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο;

Το 1947 στην αρκτική Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια υποθαλάσσια οροσειρά, που έφτανε μέχρι την Γροιλανδία και την ονόμασαν Λομονόσοφ.

Αυτή η οροσειρά γεωλογικά είναι συνέχεια της Σιβηρίας.

Το 1982 υπογράφτηκε στον ΟΗΕ το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που καθορίζει τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικά μίλια από της ακτές.

Με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας δεν έχουν συμφωνήσει και δεν το έχουν υπογράψει δυο χώρες οι ΗΠΑ (λόγω αρκτικής) και η Τουρκία (λόγω Αιγαίου).

Σύμφωνα με το δίκαιο του ΟΗΕ αν μια χώρα έχει υποθαλάσσια οροσειρά η οποία είναι γεωλογική συνέχεια μιας εξωτερικής γεωλογικής διαμόρφωσης τότε η υφαλοκρηπίδα της επεκτείνεται μέχρι 12 ναυτικά μίλια από το τέλος της υποθαλάσσιας οροσειράς. Επομένως η υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας με βάση το δίκαιο φτάνει μέχρι την Γροιλανδία και έτσι όλη η αρκτική της ανήκει.

Στον βόρειο πόλο όμως είναι το 25% των υδρογονανθράκων και άρα η Ρωσία έχει την δυνατότητα
να γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπέγραψαν το δίκαιο οι ΗΠΑ.

Από την άλλη η Τουρκία γνωρίζοντας ότι αν εφαρμοστεί το δίκαιο δεν έχει υφαλοκρηπίδα που να έχει κοιτάσματα δεν το υπόγραψε και έθεσε θέμα αιτίας πολέμου την εφαρμογή του στο αιγαίο. Επομένως η Ελλάδα αν τολμήσει να το εφαρμόσει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, θα οδηγηθεί σε σύγκρουση.

Έτσι η Ελλάδα για να μην υπάρξει ποτέ η δυνατότητα να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο οδηγήθηκε στο ευρώ με την προοπτική να δεσμευθεί και να χάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα (με ένα μνημόνιο ας πούμε) άλλα για να γίνει αυτό έπρεπε να χρεοκοπήσει.

Ουσιαστικά όμως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μέσω της Ελλάδας δημιουργούν
τετελεσμένο για την κατάργηση και την μη εφαρμογή του δικαίου έτσι ώστε και η Ρωσία να χάσει την αρκτική.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν πρόσφερε 25 δις δάνειο τότε ώστε να μην πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και η Κίνα άλλα τόσα. για να μην χάσει την αρκτική.

Για αυτό τον λόγο χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης για να μην υπάρξει ποτέ η πιθανότητα δημιουργίας τετελεσμένου στο Αιγαίο για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που θα μπορεί η Ρωσία να το χρησιμοποιήσει στην Χάγη (ως δεδικασμένο) και να κερδίσει την υφαλοκρηπίδα τής αρκτικής.

Όμως ένα μικρο κράτος όπως είναι η Κύπρος στην προσπάθεια της να επιβιώσει (να μην μπλέξει στο ΔΝΤ) τους χάλασε τα σχεδία και έκλεισε διμερή συμφωνία με το Ισραήλ που όμως βασιζόταν στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Αυτό όμως ήταν και η ευκαιρία της Ρωσίας για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Για τον λόγο αυτό κατεβάζει τον στόλο με το αεροπλανοφόρο στην μεσόγειο τον Νοέμβριο.

Όμως αυτή την στιγμή το Ισραήλ έχει παγιδευτεί όπως και οι ΗΠΑ στο διεθνές δίκαιο που με αυτό κερδίζει η Ρωσία την αρκτική και αυτό δεν το θέλουν καθόλου. Η Τουρκία νιώθει απομόνωση και γαβγίζει. Έτσι είναι όλοι παγιδευμένοι...μας έσκαψαν το λάκκο και έπεσαν οι ίδιοι μέσα. έτσι τώρα η Ρωσία για να ισχυροποιήσει την θέση της και την θέση της Κύπρου παίρνει και αυτή άδεια με την gazprom για εξορύξεις και μάλιστα εκεί που οι Τούρκοι την θεωρούν δική τους ζώνη.Όμως αν συμβεί αυτό τέρμα η υφαλοκρηπίδα για την Τουρκία και τέρμα η αρκτική για τούς Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Για τον λόγο αυτό δεν μας δίνουν την έκτη δόση και προσπαθούν να μας κατεβάσουν το κεφάλι κάτω και μιλούν για εκχώρηση κυριαρχίας (το ακούσατε πιστεύω).

Με αυτό τον τρόπο θα μας αποδυναμώσουν ηθικά και στρατιωτικά για να είναι ποιο βέβαιο το αποτέλεσμα.

Δυο στοιχεία ακόμα που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων:

1. Το 2010 το τουρκικό ΓΕΕΘΑ μάζεψε καθηγητές πανεπιστημίων και τους ρώτησε αν τα κοιτάσματα στην ανατολική μεσόγειο δικαιολογούν το ρίσκο του πολέμου....
και η απάντηση τους ήταν ναι.

2. Στις 25 Ιουλίου του 2011 το ΥΠΕΞ της Ρωσίας έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που προειδοποιούσε την Τουρκία να μην πειράξει την Κύπρο ειδάλλως……….(δεν το λέω).
Ερώτηση 1η: θα επιτεθούν οι Τούρκοι είτε σε εμάς είτε στους κύπριους με την ανοχή της Αμερικής μετά από ερέθισμα των ισραηλινών;
Ερώτηση 2η: θα επιτεθούν οι Ρώσοι στην Τουρκία διότι τους “χαλάει την δουλειά” στον βόρειο πόλο;


από την Αναγνώστρια Christy

Πηγή : kyklwpas.blogspot.gr

Related

Κόσμος 1465258079918138087

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -