synoronews

«Αστακός» η Βουλή της Κύπρου

-Μεγάλη Πέμπτη η αυριανή για Βουλή -ΑΗΚ, CYTA, Αρχή Λιμένων συσπειρώνονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων -Από αύριο ανοίγει ο δρόμος των...

-Μεγάλη Πέμπτη η αυριανή για Βουλή
-ΑΗΚ, CYTA, Αρχή Λιμένων συσπειρώνονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων
-Από αύριο ανοίγει ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων

Με το καλημέρα άρχισαν οι μονοώρες περίπου διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι πραγματοποιούν πορεία προς το Προεδρικό ενώ αύριο ημέρα κατά την οποία η Βουλή θα θέσει ενώπιον της ολομέλειάς της το επίμαχο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων.

Την ίδια ώρα η αστυνομία, έχει μετατρέψει τη Βουλή σε «αστακό» λόγω των μέτρων ασφαλείας, μετά τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων στην ΑΗΚ, οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν εντός του κτιρίου της Βουλής και να διακόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επιτέθηκαν και κατά βουλευτών και του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με αντικείμενο το μνημονιακό νομοσχέδιο.

Σήμερα, το προσωπικό της ΑΗΚ κατέρχεται σε οκτάωρη απεργία από τις 07:00 έως τις 15:00, με τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ενέργειας, Χρήστο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ότι η δυνατότητα παραγωγής σήμερα είναι η ίδια με τη χθεσινή.

Ως εκ τούτου, είπε, δεν υπάρχει επάρκεια για κάλυψη της ζήτησης.

Είπε επίσης ότι οι σημερινές διακοπές ρεύματος θα διαρκούν μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, σε αντίθεση με χθες που ήταν διάρκειας περίπου μιας ώρας.

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχισθούν έως τις 15:00 εκτός και αν δοθεί προηγουμένως η δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής, όπως έγινε και χθες.

Πορεία προς Προεδρικό από εργαζομένους στη Cyta

Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στη Cyta, οι οποίοι πραγματοποιούν πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης αφιέρωσαν τη σημερινή ημέρα στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό.

Παραλύει και το λιμάνι Λεμεσού

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, απορρίπτοντας τη χθεσινή κατ` αρχήν συμφωνία των συντεχνιών τους, με το Υπουργείο Οικονομικών για την υπερωριακή τους αποζημίωση.

Οι εργαζόμενοι της Αρχής Λιμένων Κύπρου δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και στις αυριανές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται να γίνουν στο χώρο έξω από τη Βουλή.

Λόγω της συνέχισης της αποχής τους από υπερωριακή απασχόληση, το λιμάνι Λεμεσού αναμένεται ότι θα παραλύσει κατά το προσεχές τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας.

Μεγάλη Πέμπτη για Βουλή

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, το νομοσχέδιο/ομπρέλα όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται ότι θα εγκριθεί αύριο από την ολομέλεια της Βουλής με οριακή πλειοψηφία, λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν ενσωματωθεί οι εισηγήσεις των κομμάτων έτσι έχει τροποποιηθεί το νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών ικανοποίησαν το ΔΗΚΟ και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στο πλευρό ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα συνταχθεί και το ΕΥΡΩΚΟ. Εκκρεμεί η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ωστόσο ακόμη και αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο δεν αναμένεται ανατροπή της έγκρισής του.

Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών.

Εκκρεμεί η απόφαση του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ωστόσο ακόμη και αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο δεν αναμένεται ανατροπή της έγκρισής του.

Οι Τροπολογίες

Οι βασικότερες τροποποιήσεις του αναθεωρημένου νομοσχεδίου συνοψίζονται στις ακόλουθες: α) αυξημένος ρόλος της Βουλής, με την κατάθεση κανονισμών που θα καλείται να εγκρίνει αντί των διαταγμάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο, β) σύσταση της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, που προβλέπει τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, και γ) θέσπιση νομοθεσίας προς αποτροπή των ιδιωτικών μονοπωλίων και στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Πηγή : newsit.com.cy

SUPPORT THIS BLOG

Related

Κύπρος 7467651764746399260

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;

Τι ειναι ψηφιακη υπογραφη;
Διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής νέας γενιάς (ΨΥ)

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Google+ Followers

Αναγνώστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Το περήφανο κοριτσάκι του μπαμπά

Απ’ όλους τους ρόλους που κατέχει στη ζωή της μια γυναίκα, διαλέγω ως αγαπημένο μου αυτόν της κόρης. Κι ειδικά της κόρης του μπαμπά. Όσο...

«Τι θα φορας συνεννοηση...»

«Τι θα φορας συνεννοηση...»
«Τι θα φοράς συνεννόηση να σε γνωρίσω» λέει η Κική Δημουλά στον «Ήχο Απομακρύνσεων», τινάζοντας ...

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα

Εμβολιο HPV; Σκεφτειτε καλα
Στὶς φετινὲς ἐγγραφὲς τῶν μαθητῶν γιὰ τὴν Α΄ καὶ Β΄ Γυμνασίου στὰ δημόσια σχολεῖα τῆς Κύπρου δίνεται σὲ ὅλους ...

Η στρατηγική του δελφινιού

Η στρατηγική του δελφινιού
Μέσα στην πορεία των αιώνων που ακολούθησε ο άνθρωπος συνυπήρξε με τα ζώα. Έναν αριθμό τους κατόρθ...--->>>

Αν υπαρχει καψουρα ...

Αν υπαρχει καψουρα ...
Μην το υπεραναλύεις και μην το κουράζεις, όποιος γουστάρει φαίνεται όπως κι όποιος δε γουστάρει ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Το «διαβασμα της σκεψης»

Το «διαβασμα της σκεψης»
Όλοι μπορούμε να ανακαλέσουμε στιγμές που ευχηθήκαμε να μπορούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να διαβάσουμε τα ...

Τα ελιξιρια της θαλασσας!

Τα ελιξιρια της θαλασσας!
Από τη Σήλια Γαληνού - Γνώρισε τις «θαυματουργές» ιδιότητες του θαλασσινού νερού, τις παθήσει...--->>>

Eλευθερος ειναι...

Eλευθερος ειναι...
Το θέμα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Θα περιοριστούμε αποκλειστικά στην ψυχολογική ...

blogoΘεαση

Laptop Service

Live Traffic

item