Οι φυσικές υπερτροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη
Τρεις ανεξάρτητες έρευνες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α μεταξύ του 2004 και του 2009 υπέδειξαν ότι το πράσινο τσάι, το ινδικό κύπειρο (σ.σ....
Οι ερευνητές από το Wisconsin των Η.Π.Α, με επικεφαλής τον Vagar Mustafa Adhami, κατάφεραν μέσω των ευρημάτων τους να αποδείξουν ότι οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στο πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, ερευνητές από το Kentucky, με επικεφαλής τον Damodaran Chendil, αποκάλυψαν την ωφελιμότητα της κουρκουμίνης, που είναι το κύριο συστατικό του ινδικού κυπείρου, που λειτουργεί ως ραδιοευαισθητοποιητής (σ.σ. pentapostagma.gr - δηλαδή ως ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο).
Πολυφαινόλες του Πράσινου Τσαγιού
Η γλυκο-πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τον προστατικό αδένα, που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), αποτελεί τον πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κλινικό δείκτη για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Τα επίπεδο του PSA στον ορό μειώνονται από παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι οι ορμόνες απελευθέρωσης της ωχρινοτρόπου ορμόνης , οι αγωνιστές, τα αντι-ανδρογόνα, καθώς και η 5α-ρεδουκτάση.
Το πράσινο τσάι θεωρείται ως «υπερ-τροφή» κατά του καρκίνου του προστάτη, καθώς η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα του PSA σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του προστάτη σε μέσο καλλιέργειας. Η επίδραση των μετρίως υδατοδιαλυτών πολυφαινόλων στα επίπεδα του PSA είναι δοσοεξαρτώμενη. Επιπροσθέτως, ένα συστατικό του, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), έχοντας ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού έναντι του καρκίνου του προστάτη καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.
Η κουρκουμίνη στο ινδικό κύπειρο
Η κουρκουμίνη είναι ένα φυσικό καροτενοειδές και λιπόφιλη πολυφαινόλη που μπορεί να απομονωθεί από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa. Λόγω της δομής τους, τα καροτενοειδή είναι δεσμευτές των ελευθέρων ριζών, και έτσι τα καθιστούν εξαιρετικά αντιοξειδωτικά στοιχεία καθώς και ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος των σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων.
Ο απόλυτος διατροφικός συνδυασμός; Τομάτα και Μπρόκολο
Αν και η μελέτη των Canene-Adams, διεξήχθη σε αρουραίους, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθότι η τομάτα και το μπρόκολο ξεχωριστά μείωσαν την ανάπτυξη των όγκων κατά 34% και 42%, αντίστοιχα. Ωστόσο, όταν η τομάτα και το μπρόκολο συνδυάστηκαν διατροφικά, η μετάσταση των όγκων μειώθηκε κατά 52%.
Πηγή : www.pentapostagma.gr